WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit beloften WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit beloften foto: Tim van Hengel

De wereldtitel in de categorie voor renners onder de 23 is een prooi geworden voor Matej Mohoric. De Sloveen was vorig jaar nog de sterkste in de massasprint bij de junioren en rondde nu een zeer knappe solo van twaalf kilometer af. Louis Meintjes neemt de zilveren plak mee naar Zuid-Afrika, terwijl de Noor Sondre Holst Enger het brons in ontvangst mag nemen. Dylan van Baarle was op plaats zeven de beste landgenoot in de uitslag.

De beginfase van deze titelstrijd werd gekleurd door een kopgroep van vijf man, die wegreden in de 57,2 kilometer lange aanloop naar de lokale omloop. Van die vijf hielden de Fransman Alexis Gougeard en Meron Teshome uit Eritrea het langste stand, waarna zij op 43 kilometer van het einde het gezelschap kregen van een duo: Clement Chevrier (Fra) en Nathan Brown (Vst). Dankzij de aansluiting van Chevrier zaten de Fransen in een luxe situatie, maar lang konden ze daar niet van genieten. Dit kwartet werd namelijk snel in de kraag gevat door het peloton.

Frankrijk wilde de koers onder controle houden en stuurde de volgende renner naar de frontlinie: Flavien Dassonville. Vlak voor het ingaan van de voorlaatste lap sloten drie renners bij hem aan. Sacha Sütterlin (Dui), Fredrik Ludvigsson (Zwe) én onze landgenoot Dylan van Baarle. Zij kregen gauw een voorsprong van driekwart minuut cadeau. Van Baarle, Nederlands kampioen en toekomstig prof bij Garmin-Sharp, gaf met name op de beklimmingen een prima indruk. Ondanks de goede samenwerking konden ze niet voorkomen dat er nog een Fransman zich vooraan meldde. Met Julian Alaphilippe was dat gelijk een favoriet voor de zege.

Alaphilippe was sterker dan zijn metgezellen en besloot op de voorlaatste passage van de Via Salviati alleen verder te gaan. Dankzij een geweldige afdaling kon Matej Mohoric (Slo) vanuit de achtergrond nog de sprong wagen. De twee vonden elkaar snel en bouwden in de slotronde hun voorsprong uit naar 30 seconden. Op de laatste passage van de 3 kilometer lange Fiesole voelden zij toch de hete adem van de 30-koppige groep achtervolgers. Het sein voor Mohoric om voor de top van de klim het tempo nog eens te verhogen. Alaphilppe zat de gehele beklimming direct in zijn wiel, maar nu moest hij de Sloveen toch verrassend laten rijden.

Mohoric aarzelde geen moment en stortte zich vervolgens met veel risico in de snelle afdaling. Hij kende een lastig moment op de Via Salviati, waardoor de weggereden Louis Meintjes (Zaf) hem tot op acht seconden kon naderen. Dichter liet hij de Zuid-Afrikaan echter niet komen. Omdat er verder niemand meer een serieuze vuist kon maken, had Mohoric in de laatste vijf kilometer gewonnen spel. Hij bracht de knappe solo tot een succesvol einde en kroonde zich daarmee voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen. Achter hem kon Meintjes de tweede plaats veiligstellen, waarna Sondre Holst Enger namens Noorwegen naar de bronzen medaille spurtte.

WK Wielrennen 2013 – Uitslag wegrit beloften:

1.Matej MohoricSlovenië4u 20' 18''
2.Louis MeintjesZuid-Afrika+3''
3.Sondre Holst EngerNoorwegen+13''
4.Caleb EwanAustraliëz.t.
5.Toms SkujinsLetlandz.t.
6.Davide VillellaItaliëz.t.
7.Dylan van BaarleNederlandz.t.
8.Silvio HerklotzDuitslandz.t.
9.Julian AlaphilippeFrankrijkz.t.
10.Patrick KonradOostenrijkz.t.
25.Jasper StuyvenBelgië+1'14''
32.Zico WaeytensBelgië+1'30''
37.Mike TeunissenNederland+2'33''
38.Sjors RoosenNederlandz.t.
42.Louis VervaekeBelgiëz.t.
43.Derk Abel BeckeringhNederlandz.t.
54.Tiesj BenootBelgië+4'14''
70.Emiel DolfsmaNederland+10'49''
Nick van der LijkeNederlandDNF
Edward TheunsBelgiëDNF
Dieter BouvryBelgiëDNF