WK Wielrennen 2013 – Favorieten wegrit Elite-mannen WK Wielrennen 2013 – Favorieten wegrit Elite-mannen

De wereldkampioenschappen wielrennen in Firenze zijn in volle gang en Cycling Story volgt van 22 t/m 29 september alles op de voet. Zo ook de wegrit voor Elite-mannen. Ook Cycling Story kijkt reikhalzend uit naar de strijd om de prachtige regenboogtrui. Wie wordt de opvolger van Philippe Gilbert? Cycling Story blikt vooruit naar dit hoogtepunt in het wielerseizoen en stelde een lijst met favorieten op.

WK Wielrennen 2013 - Profiel wegrit Elite-mannen

Parcours:
Afgaande op dit parcours wordt dit vermoedelijk het zwaarste wereldkampioenschap uit de voorbije tien jaar. Bedenker van deze omloop is Andrea Tafi, voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Tafi tekende een route van 272 kilometer en 260 meter uit, waarvan het startpunt in Lucca ligt.

Vanuit de verblijfplaats van vele profs zet het peloton koers richting Florence (Firenze). Voordat de matadoren voor het eerst kennismaken met de lokale omloop, leggen de mannen wel 106,6 kilometer af. Een lange aanloop die avonturiers de kans geeft om een ruime voorsprong bijeen te fietsen. De traditionele vlucht, vaak bestaande uit veel onbekenden, zou al na circa tien kilometer kunnen ontstaan. Dan doen de renners namelijk al de eerste beklimming van de dag aan. En de Montecarlo (3,7 km à 3,5%) biedt de ideale gelegenheid voor een vluchtpoging. Na 55 kilometer koers volgt dan de San Baronto (3,9 km à 7,1%), waarna het 41 kilometer vlak is tot de lokale omloop. Onderweg naar Firenze rijdt de karavaan ook door Casalguidi, de laatste rustplaats van Franco Ballerini. De oud-prof en voormalig bondscoach van de Italiaanse ploeg (2002 t/m 2009) overleed in 2010 op 45-jarige leeftijd tijdens een rally. Ballerini was mede door zijn behaalde successen als keuzeheer (4 wereldtitels en olympisch goud) zeer geliefd en op deze dag brengt men een eerbetoon aan de tweevoudig winnaar van Parijs-Roubaix.

Zoals gezegd gaat het na de San Baronto in sneltreinvaart richting het historische Firenze. Daar beslissen tien ronden van 16,6 kilometer over de opvolger van Philippe Gilbert. Met drie pittige heuvels krijgt dit WK hoogstwaarschijnlijk een zeer selectief karakter. In volle finale zullen enkel de allersterksten nog mogen dromen van de felbegeerde regenboogtrui. Daar zullen de Fiesole (4,3 km à 5,2%), de Via Salviati (600 meter à 10,2%) en de Ponte Rossi (90 meter à 10%) wel voor zorgen. Spektakel gegarandeerd.

Alejandro Valverde. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Alejandro Valverde. (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Vijf sterren: Valverde
Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl, Clásica San Sebastián en de Vuelta. Al deze schitterende koersen staan op de erelijst van Alejandro Valverde. Een wereldtitel zou zijn loopbaan compleet maken en daarom is dat zijn ultieme doel. Na twee zilveren (2003,2005) en twee bronzen medailles (2006,2013) snakt hij naar goud. Met zijn 33 jaar begint de tijd echter te dringen. Gelukkig krijgt de Spanjaard hier weer een ideale kans om mee te spelen voor de overwinning. Valverde behoort tot de beste eendagsrenners uit het peloton, dit parcours is hem op het lijf geschreven en zijn derde plaats in de recente Vuelta moet hem ongetwijfeld vertrouwen hebben gegeven.

Vier sterren: Nibali, Sagan
Op 28 september 2008 zette Alessandro Ballan het Italiaanse Varese in vuur en vlam door voor eigen volk de wereldtitel te veroveren. Daarna behaalde de Squadra Azzurra niet één medaille meer. En dat doet zeer bij de tifosi, de fanatieke wielerfans uit het wielergekke Italië. Met een WK in deze grote wielernatie is de druk groter dan ooit. En die druk komt vooral terecht op de schouders van Vincenzo Nibali, de held van het huidige Italiaanse wielrennen. Al lang van tevoren is hij aangewezen als kopman van Paolo Bettini’s keurkorps. Op dit parcours moet de Giro-winnaar en nummer twee uit de voorbije Ronde van Spanje absoluut mee kunnen strijden om het eremetaal. Zeker nu hij de onvoorwaardelijke steun krijgt van de tienduizenden tifosi langs de weg. Een overwinning zou hem onsterfelijk maken. Kan Nibali de torenhoge verwachtingen waarmaken?

Wil de Italiaan zegevieren dan moet hij niet naar de meet trekken met Peter Sagan in zijn wiel. Met zijn eindschot is de Slowaak een levensgevaarlijke concurrent. Het 23-jarige fenomeen mocht dit jaar al maarliefst 22 keer het zegegebaar maken. Meer dan wie dan ook. In Valkenburg kwam hij nog wat kracht en inhoud tekort om een gooi te doen naar de regenboogtrui. Het fenomeen op twee wielen lijkt echter met de week sterker te worden. Sagan is dan ook voor niemand bang en blaakt van het zelfvertrouwen. In Firenze moet hij oppassen dat hij niet overmoedig wordt, anders komt hij zichzelf tegen tijdens de 276 kilometer lange koers. Nadeel: de Slowaakse ploeg is niet ijzersterk en het gebrek aan steun kan Sagan wel eens parten gaan spelen in de beslissende fase van de koers.

Drie sterren: Cancellara, Gilbert, Rodriguez
Met overwinningen in de E3-Harelbeke, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was Fabian Cancellara dé man van het voorjaar. Daarna richtte de Zwitser zijn blik volledig om deze titelstrijd. En als Spartacus zich een doel stelt, moet de concurrentie zich zorgen gaan maken. Op het eerste oog is deze omloop mogelijk wat aan de zware kant voor het type Cancellara, maar in de Vuelta liet hij zien dat hij scherper dan ooit staat. Geef hem dus geen 10 meter in de laatste kilometers. Vult hij dit hiaat op zijn palmares? Uittredend wereldkampioen Philippe Gilbert hoeft dat niet meer te doen. Zijn moment van glorie kwam twaalf maanden in Valkenburg. Veel geluk bracht die wereldtitel hem overigens nog niet. In de regenboogtrui kon de Belg slechts eenmaal zegevieren. Dat was in de twaalfde rit van de Ronde van Spanje en de opluchting was van zijn gezicht af te lezen. Hoewel ook hij moet beseffen dat hij ver is verwijderd van zijn topvorm uit 2011, maakt hij met dit vormpeil kans om zijn titel met succes te verdedigen. En dan heeft niemand het meer over een mislukt 2013. Ondanks een derde plek in de Tour de France is Joaquim Rodriguez dit najaar ongetwijfeld nog op zoek naar die ene zege die zijn seizoen voorziet van extra glans. En wat is er dan mooier dan een WK? Zoals iedere editie is Rodriguez als sterke eendagscoureur een belangrijke favoriet. Opvallend genoeg haalde hij nog nooit zijn topvorm op een mondiale titelstrijd. Om die reden kwam hij tot op heden niet verder dan plaats drie (2009). Kent deze 34-jarige Spanjaard op zondag 29 september wel die benodigde superdag?

Twee sterren: Froome, Mollema, Quintana, S. Sanchez
Drie van de vier namen in dit rijtje kenden een bijzonder geslaagde Ronde van Frankrijk. Chris Froome volgde zijn Britse landgenoot Bradley Wiggins op als eindwinnaar, de kleine Colombiaan Nairo Quintana werd de verrassende nummer twee en onze Bauke Mollema eindigde knap als zesde. Froome en Quintana bereidden zich daarna in relatieve rust voor op dit WK. Hoewel beide heren geen specialisten zijn in het klassieker/- eendagswerk, mag van mannen van dit kaliber toch worden verwacht dat ze er zullen staan op een selectief kampioenschap als dit. Heel Nederland hoopt dat ook van kersvers wielerheld Bauke Mollema. Zijn optreden ontketende Mollemania tijdens de Tour en de Groninger gaf het Nederlandse wielrennen een enorme boost. In de aanloop naar dit kampioenschap kwam daar een ritzege in de Vuelta bovenop, toen hij in etappe 17 alle sprinters aftroefde met een knappe demarrage in de slotkilometer. Kan hij zondag andermaal stunten? In tegenstelling tot bovengenoemde namen liet Samuel Sanchez de Ronde van Frankrijk links liggen. Hij koos daarentegen voor de combinatie Giro-Vuelta. Met een twaalfde en achtste plaats werden beide rondes een teleurstelling. Zondag is hij een gevaarlijke schaduwkopman binnen het Spaanse kamp. Kan Sanchez, die al tweemaal net buiten het podium viel, nu profiteren van die rol in de luwte?

Één ster: Van Avermaet, Gesink, Pozzato, Roche, Visconti
Tot slot nemen van een vijftal outsiders met u door. Greg van Avermaet won dit seizoen vier koersen maar grossiert in een meervoud aan ereplaatsen. Is altijd op de afspraak in de belangrijke koersen, maar kan het vaak niet afmaken. Robert Gesink is ook alles behalve een veelwinnaar, maar maakte deze maand veel indruk met zijn sprintzege in de pittige GP de Québec. Ook Nicolas Roche (Ier) trekt met een sterk vormpeil naar Italië. Zijn vijfde plaats in de Vuelta was namelijk zijn beste klassering ooit in een grote ronde. Kan hij 26 jaar na de wereldtitel van zijn vader in diens voetsporen treden? Twee Italiaanse jokers sluiten de rij. Voor het eerste sinds 2010 is Filippo Pozzato opgenomen in de WK-selectie. Voor eigen volk is de ervaren ‘Pippo’ gebrand op een sterk optreden. Zijn voorjaar was rampzalig, maar dit najaar schreef hij al de Coppa Agostini en de GP Plouay-Ouest op zijn naam. Tekenen van een stijgende vorm. Na een val in de Ronde van Groot-Brittannië, met opgave tot gevolg, zijn er wel enige vraagtekens rondom landgenoot Giovanni Visconti. De drievoudig Italiaanse kampioen kende met twee Giro-ritzeges mooie hoogtepunten in 2013. Stuwen de massaal aanwezige fans hem naar grootste hoogte of remt de val zijn ambities?

Joker: Rui Costa
Onze joker komt uit Portugal. Met twee overwinningen in de Tour de France behoorde hij tot de smaakmakers in La Grande Boucle. Maar Rui Costa is meer dan een rittenkaper. Zo was Costa in juni voor het tweede maal op rij de sterkste renner in de Ronde van Zwitserland. Hij is van alle markten thuis en staat terecht tiende op de World Tour-ranglijst. Met zijn ereplaatsen in de GP de Québec (5e) en GP de Montréal (6e) bewees hij nog maar eens dat hij aanstaande zondag een man is om rekening mee te houden.

De favorieten voor de WK-wegrit mannen volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Nibali, Sagan
*** Cancellara, Gilbert, Rodriguez
** Froome, Mollema, Quintana, S. Sanchez
* Van Avermaet, Gesink, Pozzato, Roche, Visconti

Joker: Rui Costa (Por)