De Nederlandse Ellen van Dijk heeft haar favorietenrol in de WK tijdrit voor elite-dames meer dan waargemaakt. Ze stak met kop en schouders uit boven haar concurrentes in de strijd tegen de klok en reed met grote overmacht naar de regenboogtrui. Ze pakte haar tweede gouden plak deze week, want zondag was ze met haar ploeg Specialized-Lululemon al de beste in de ploegentijdrit. Linda Villumsen pakte het zilver, terwijl Carmen Small naar de bronzen plak reed.

De dames streden dit jaar om de erfenis van Judith Arndt. De Duitse wereldkampioene van Valkenburg heeft het fietsen immers vaarwel gezegd en omdat ook al haar voorgangers – Emma Pooley (2010), Kristin Armstrong (’09 en ’06), Amber Neben (’08), Hanka Kupfernagel (’07) – niet aan de start stonden in Firenze, zou er sowieso een nieuwe draagster van de regenboogtrui komen.

De Deense Annika Langvad zette al vroeg in de wedstrijd een toptijd neer, waarop veel dames hun tanden stuk zouden bijten, zo ook de Nederlandse Loes Gunnewijk. De eerste die Langvads 28’27” verbeterde, was de Duitse Trixi Worrack (28’19”). Op dat moment was Ellen van Dijk al gestart – ze startte als laatste – en reed, getuige haar tussentijden, met zevenmijlslaarzen naar de wereldtitel. De Amerikaanse Carmen Small en Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland mochten vervolgens ook even op de ‘hotseat’ zitten, maar moesten lijdzaam toezien hoe Van Dijk de regenboogtrui met maar liefst 24 seconden veroverde.

Na haar zege in het WK ploegentijdrit met Team Specialized-Lululemon was er vandaag dus wederom succes voor de sterke Nederlandse. Met haar wereldtitel stapt Ellen van Dijk bovendien in de voetsporen van haar illustere voorgangster Leontien van Moorsel, die in 1998 en ’99 de titel voor zich opeiste. Ter illustratie: ten tijde van Van Moorsels laatste titel was Van Dijk 12 jaar oud…

WK Wielrennen – Uitslag tijdrit Elite Dames:

1.Ellen van Dijk (Ned)27'48"
2.Linda Villumsen (NZe)+24"
3.Carmen Small (VSt)+28"
4.Evelyn Stevens (VSt)+28"
5.Trixi Worrack (Dui)+31"
6.Annika Langvad (Den)+39"
7.Olga Zabelinskaya (Rus)+40"
8.Ganna Solovey (Oek)+42"
9.Tatiana Antoshina (Rus)+42"
10.Emma Johansson (Zwe)+52"
14.Loes Gunnewijk (Ned)+1'24"
26.Latoya Brulee (Bel)+2'22"

Bekijk hier de volledige uitslag.

(foto: Twitter / @Toscana2013)