Voor de derde keer in vijf jaar heeft Australië de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften afgeleverd. Na Jack Bobridge (2009) en Luke Durbridge (2011) was nu Damien Howson met overmacht de sterkste in deze discipline. De Fransman Yoann Paillot pakte het zilver, maar gaf bijna een minuut toe op de ongenaakbare Howson. Het brons was voor Lasse Norman Hansen uit Denemarken. Dylan van Baarle was op een teleurstellende 23e plaats de beste landgenoot.

Aan het eerste tussenpunt was Howson, de nummer drie in Valkenburg, nochtans niet de snelste. Na 9,5 kilometer moest hij Hansen immers nog 36 honderdsten voor zich dulden. Een spannende tweestrijd leek in de maak, maar al gauw nam de Australiër ruim afstand van de rest. Na 28 kilometer zette hij iedereen al op een halve minuut en in de resterende veertien kilometer kwam zijn verdiende wereldtitel nimmer meer in gevaar.

De Nederlandse hoop was vooraf gevestigd op Dylan van Baarle, de nationaal kampioen die volgend seizoen namens Garmin-Sharp uitkomt in de World Tour. De talentvolle Van Baarle mikte vooraf op een plek bij de beste vijf, maar die ambities kon hij niet waarmaken. Bij het eerste tijdsmeting klokte hij nog wel een zevende tijd, maar in het tweede gedeelte van deze biljartvlakke tijdrit verloor hij veel terrein. Sjors Roosen, uitkomend voor Cycling Team Jo Piels, kwam niet verder dan de 48e plaats (+5’00”).

De Belgen kwamen als collectief sterk voor de dag. Met drie man in de top-vijftien scoorden onze zuiderburen erg goed in de breedte. Nationaal- en Europees kampioen Victor Campenaerts werd na dertig kilometer ingehaald door Howson, maar finishte toch nog als achtste. Frederik Frison viel net buiten de top-10 (elfde), terwijl Yves Lampaert uiteindelijk de veertiende chrono noteerde.

WK Wielrennen 2013 – Uitslag tijdrit beloften (42 km):

1.Damien HowsonAustralië49'50''
2.Yoann PaillotFrankrijk+57''
3.Lasse Norman HansenDenemarken+1'10''
4.Campbell FlakemoreAustralië+1'22''
5.Lawson CraddockVerenigde Staten+1'41''
6.Stefan KüngZwitserland+1'47''
7.Ryan MullenIerlandz.t.
8.Victor CampenaertsBelgië+1'48''
9.Daniil FominykhKazachstan+2'06''
10.Eduardo SepulvedaArgentinië+2'11''
11.Frederik FrisonBelgië+2'32''
14.Yves LampaertBelgië+2'38''
23.Dylan van BaarleNederland+3'07''
48.Sjors RoosenNederland+5'00''

Bekijk hier</a> de volledige uitslag.