WK Wielrennen 2013 – Favorieten tijdrit Elite Dames WK Wielrennen 2013 – Favorieten tijdrit Elite Dames foto: Tim van Hengel

De wereldkampioenschappen wielrennen in Firenze zijn in volle gang en Cycling Story volgt van 22 t/m 29 september alles op de voet. Zo ook de individuele tijdrit voor Elite Dames. Nederland wacht al sinds 1999 op een opvolgster van Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Kan Ellen van Dijk meedoen voor de wereldtitel? En wie zijn haar belangrijkste concurrentes? Lees het allemaal in deze voorbeschouwing.

WK Wielrennen 2013 - Profiel tijdrit Elite Dames

Drie sterren: Van Dijk
In navolging van Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft ons land met Eleonora (Ellen) van Dijk weer een tijdritspecialiste van wereldklasse in huis. Vorig jaar behaalde ze met een vijfde plaats haar beste klassering op een WK en sindsdien maakte de 26-jarige renster een sterke groei door. Dit seizoen won ze maarliefst zes individuele tijdritten, waaronder die in de Giro d’Italia voor vrouwen. De afstand en het parcours moeten geen probleem vormen en dus start onze landgenote met veel ambities. Dinsdag vertrekt ze om 16.06 uur als laatste voor wellicht de belangrijkste 22 kilometer uit haar carrière. Kan ze de favorietenrol waarmaken?

Twee sterren: Gillow, Villumsen
De gevaarlijkste concurrente voor Ellen van Dijk komt wellicht uit Nieuw Zeeland. De in Denemarken geboren Linda Villumsen is namelijk een vaste waarde op het WK-podium. In de voorbije drie edities won ze namelijk tweemaal brons en één keer zilver. In vergelijking met Valkenburg treft ze hier een omloop die haar veel beter moet liggen. Lukt het haar eindelijk om de regenboogtrui te veroveren?

De Australische Shara Gillow is eveneens een belangrijke kandidate voor de gouden medaille. Met haar zege in de Thüringen Rundfahrt gaf ze haar visitekaartje af. Over een tijdrit van 21 kilometer klopte ze daar namelijk alle grote namen met ruim verschil. Zo gaf Van Dijk (tweede) daar 35 seconden op Gillow toe. Iedereen is dus gewaarschuwd voor deze 25-jarige renster uit Australië.

Één ster: Brennauer, Johansson, Stevens
Nadat Judith Arndt twaalf maanden geleden in Valkenburg afscheid nam met een tweede wereldtitel, hoopt Duitsland dat zij op korte termijn opgevolgd kan worden. Lisa Brennauer zou daarvoor in aanmerking kunnen komen. Brennauer (25) heeft echter nog weinig ervaring op het hoogste niveau. Zo wordt het haar allereerste WK-tijdrit. Het gebrek aan ervaring kan haar wellicht nog parten spelen, maar de Duitse kampioene heeft zeker potentie. Dat bewees ze wel met een tweede plaats in de tijdrit van de Energiewacht Tour.

Emma Johansson behoort dan weer al jaren tot de absolute top in het vrouwenpeloton. De Zweedse is een geweldige allroundster en stootte vorige maand Marianne Vos zelfs van de eerste plaats op de wereldranglijst. In haar vijf eerdere optredens behaalde ze opvallend genoeg nog nooit een top-tien klassering. Gezien haar topvorm en prestaties in tijdritten tijdens het huidige seizoen moet dat veel beter kunnen. Johansson (30) is een echte outsider voor eremetaal.

Ook Evelyn Stevens zal hoogstwaarschijnlijk dromen van de regenboogtrui. De Amerikaanse, die een carrière op Wall Street opgaf voor een loopbaan als profwielrenster, werd vorig jaar zelfs tweede achter Judith Arndt. Stevens komt met haar klimmersbenen beter uit de voeten op een geaccidenteerd terrein, maar onderschat mag ze zeker niet worden. Tot dit WK was ze immers in elke tijdrit terug te vinden bij de beste vijf dames.

Joker: Solovey
Tot 18 juli 2013 had niemand gehoord van Hanna Solovey. Die dag baarde de Oekraïense echter opzien met haar tijdrit op het Europees kampioenschap. In de beloftecategorie reed de 21-jarige Solovey iedereen naar huis. Ze won het goud met liefst anderhalve minuut voorsprong. Met een gemiddelde van 47 kilometer per uur denderde ze over het 22 kilometer lange parcours. In het profpeloton werd wantrouwend gereageerd op deze prestatie. Zeker toen bekend werd dat zij net was teruggekeerd van een dopingschorsing. Het is afwachten of ze weer zo opvallend sterk voor de dag komt. Wordt de Oekraïense de verrassing van de dag?

De favorieten voor de WK-tijdrit Elite Dames volgens Cycling Story:
*** Van Dijk
** Gillow, Villumsen
* Brennauer, Johansson, Stevens

Joker: Hanna Solovey (Oek)