De rensters van Team Specialized-Lululemon hebben zichzelf opgevolgd als wereldkampioen ploegentijdrit. De Nederlandse Ellen van Dijk snelde met haar ploeggenotes Evelyn Stevens, Katie Colclough, Trixi Worrack, Carmen Small en Lisa Brennauer naar 51’10” en was daarmee 1’11” sneller dan de dames van Rabobank. Orica eindigde op 1’33” op de derde plaats. Met het WK ploegentijdrit zijn de wereldkampioenschappen in Firenze officieel van start gegaan. Om 14.00 uur staat de ploegentijdrit voor de heren op het programma.

Als titelverdediger kreeg Team Specialized-Lululemon al snel de favorietenrol toegespeeld. De ploeg maakte haar status al snel meer dan waar. Ellen van Dijk en haar collega’s hadden het voorrecht als laatste te mogen starten en zette bij het eerste tussenpunt na negen kilometer meteen de toon. Orica (Amanda Spratt, Emma Johansson, Melissa Hoskins, Loes Gunnewijk, Shara Gillow en Annette Edmondson) en Rabo Women (Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Roxanne Knetemann, Pauline Ferrand Prevot, Thalita de Jong en Lucinda Brand) moesten de ploeg voor zich dulden en die volgorde bleef bij het tweede tussenpunt ongewijzigd.

Vervolgens zette Rabo aan de finish de snelste tijd neer en zag Orica die tijd níet verbeteren. Alleen Team Specialized-Lululemon moest toen nog binnenkomen en de Amerikaanse formatie verbeterde de beste eindtijd met ruim een minuut.

WK wielrennen – Uitslag Ploegentijdrit Elite Dames:

1.Team Specialized-Lululemon (VSt)51'10"
2.Rabobank Women (Ned)+1'11"
3.Orica-AIS (Aus)+1'33"
4.Rusvelo (Rus)+2'02"
5.MCipollini-Giordana (Ita)+2'18"
6.Wiggle-Honda (GBr)+2'33"
7.Team Argos-Shimano (Ned)+2'50"
8.Optum P/B Kelly Benefit Strategies (VSt)+3'03"
9.Sengers (Bel)+3'05"
10.Boels Dolmans (Ned)+3'33"
11.Be Pink (Ita)+3'48"
12.S.C. Michela Fanini-Rox+4'34"
13.Hitec Products UCK (Noo)+4'38"
14.Lotto-Belisol Ladies (Bel)+4'46"
15.Faren Kuota (Ita)+5'27"
16.Vaiano Fondriest (Ita)+5'30"

(foto: Twitter / @Toscana2013)