Dutch Food Valley Classic 2013 – Interview met Thijs Zonneveld (2/2) Dutch Food Valley Classic 2013 – Interview met Thijs Zonneveld (2/2)

“Ik ben er tegen dat het een voorspelbare massasprint wordt en dat was het vandaag totaal niet.” Thijs Zonneveld is sinds dit jaar de koersdirecteur van de Dutch Food Valley Classic en kreeg de vrijheid van de organisatie om de hele koers op z’n kop te zetten. Cycling Story’s Tim van Hengel sprak met hem voorafgaand aan en ná de 28e editie van de wielerkoers. Vandaag deel 2.

Beluister het interview na de finish van de Dutch Food Valley Classic 2013:

Kan je een korte reactie geven op de koers?
Thijs Zonneveld: “Ik ben heel tevreden met de hoeveelheid publiek overal. Dat is wel het allerbelangrijkste waar we het voor doen, dat er heel veel mensen zijn. En als je ziet hoeveel mensen er hier op de finishstraat stonden, vanaf beneden in bocht als boven op de finish, hoeveel mensen er waren op de Emmapiramide en de Posbank, dat is heel erg goed. Dat is veel beter dan voorgaande jaren. Volgens mij zijn de cameraatjes en dat soort dingen een aardig succes, dat moet allemaal vanavond van de grond komen natuurlijk, dus dat is wel eventjes met gekruiste vingers voor de tv. Wat betreft de koers en de parcoursveranderingen en van acht naar zes man per ploeg, ik denk dat het een stuk leukere koers heeft opgeleverd. In plaats van dat er vier of vijf man wegrijden hebben we nu een wedstrijd gehad waar veertien man in schijfjes wegreden en dat de laatste eigenlijk wordt teruggepakt een paar kilometer voor de streep en dat de kopgroep ook echt het gevoel heeft gehad dat ze het konden halen, dat ze in het peloton alles in stukken en brokken hebben moeten rijden om het terug te pakken. Ja, dat het alsnog dan nog een sprintje wordt tussen een aantal vijftien man en dat daarachter allemaal gaten zijn, dat hoort gewoon erbij. Ik ben niet per definitie tegen massasprints, maar ik ben er tegen dat het een voorspelbare massasprint wordt en dat was het vandaag totaal niet. Dus dat was allemaal wat mij betreft voor herhaling vatbaar.”

Ik sprak Kenny van Hummel (3e) na de finish en die zei ‘als het peloton een massasprint wil, dan wordt het een massasprint’, wat kan je met zo’n uitspraak?
TZ: “Kenny is een sprinter en Kenny is er natuurlijk gebaat bij dat het een sprint wordt, dus hij zal ook altijd vanuit die hoek denken. Ik denk dat als er vandaag in de kopgroep een mannetje van Accent Jobs meezit, dan rijden die niet in de achtervolging en Cannondale had op het eind nog echt maar één mannetje over om het laatste stukje dicht te rijden. Die hadden ze misschien toen wel moeten gebruiken en dan rijdt de kopgroep dan wel weg, wat helemaal niet nodig is hoor wat mij betreft. Ik bedoel, we gaan nu de laatste ronde in en niemand weet wat er gaat gebeuren en niemand weet of die kopgroep wegblijft, of er andere renner komt die aanvalt, of dat het een massasprint wordt, en dat is wat we willen en niet dat één kilometer van de koers interessant is; nu is de hele koers interessant. Natuurlijk zijn er allemaal tactische dingen en natuurlijk kan het alle kanten oprollen en dat het een massasprint uitrolt, dat is prima, dat is in het voordeel van Kenny, maar dan kan volgend jaar zomaar anders zijn.”

Wat voor dingen heb je vandaag gezien waarmee je komend jaar aan de slag kunt?
TZ: “Ik vind de ploegen van zes man heel fijn. Daardoor hebben we een kleiner peloton, wat veiliger is, iets minder valpartijen oplevert, en daardoor is het moeilijker voor ploegen om het zomaar dicht te rijden. Daardoor heeft Cannondale ook echt al z’n mannen moeten gebruiken om überhaupt het gat dicht te rijden en dan nog met hulp van twee andere ploegen eigenlijk, van Accent Jobs en Crelan-Euphony en we zien gewoon dat er grote ploegen zijn, zoals Belkin, Vacansoleil en Argos, die aan gaan vallen omdat ze weten dat er maar zes man per ploeg achter rijden, dus dat ze gewoon een kans maken. En dat is precies wat we willen zien. Dus ik ben daar heel tevreden over, ik ben tevreden over de parcoursverandering, al zijn er heus nog wel dingen waar we nog meer aan kunnen veranderen, maar ik denk dat dit al een flinke verbetering is met hoe het vorig jaar was. De verplaatsing naar het latere tijdstip is denk ik een heel groot succes, omdat je daardoor ook heel veel mensen meer hebt aan de finish die na hun werk komen kijken. Ik denk dat dat echt een goeie is. Ik zou volgend jaar iets meer willen doen aan de veiligheid van de renners in de koers. Met afbakening van al het verkeersmeubilair waar we in Nederland door worden geterroriseerd zou ik bijna willen zeggen! En vanavond die cameraatjes en die richtmicrofoons, innovaties, ik ben heel benieuwd naar de uitzending.”