John Degenkolb sprintte vanmiddag naar een welverdiende overwinning in de Vattenfall Cyclassics. De Duitser was de snelste aan het eind van de 246 kilometer lange wedstrijd in Duitsland en tekende voor de 19e zege voor Argos-Shimano in 2013.

Het is Degenkolbs tweede overwinning van het jaar, nadat hij in de Giro d’Italia ook al een keer de beste was. Net als in Italië profiteerde hij van sterk ploegwerk in de aanloop naar de finale. “De ploeg deed geweldig werk vandaag”, zei de uitzinnige winnaar na de finish. “Ik voelde me erg goed tijdens de wedstrijd en had nog wat krachten over aan de finish en de ploeg geloofde in me vandaag. “De ploeg was fantastisch. We moesten een sterke vlucht terugbrengen en ze zetten me perfect af voor de sprint. Het was een hectische sprint omdat het nogal smal was, maar dat is de perfecte sprint voor me. Als de sprint al na 180 kilometer was, was ik waarschijnlijk niet in staat om te winnen, maar na zo’n lange wedstrijd kan ik dit.”

“In de slotmeters volgde ik mijn gevoel en ik ging aan met 220 meter te gaan. Het was het juiste moment voor me om vol te houden en André Greipel te verslaan. Deze overwinning is een groot hoogtepunt voor me: om één van de grootste wedstrijden in mijn land te winnen betekent veel voor me.”

“We hadden een goed plan samengesteld vandaag en alles verliep volgens dat plan”, zei ploegleider Rudi Kemna. “Er was een ontsnapping met vier renners en we hielpen mee om de vlucht onder controle te houden. Daarna reed een groep van vijftien renners weg en doordat Koen de Kort daarin reed, konden we krachten sparen. Toen alles teruggehaald was in de finale brachten Roy Curvers en Bert de Backer John in een goede positie. John startte de sprint vroeg en als hij op zijn best is, dan is het erg moeilijk om hem te verslaan als hij er eenmaal vandoor is. Ook de aankomst paste bij hem: moeilijk met veel bochten en licht bergop. De jongens deden wat ze moesten doen op de juiste momenten en straalden vertrouwen uit. Dit is de eerste overwinning in een eendagswedstrijd op World Tour-niveau voor Argos-Shimano.”