Dutch Food Valley Classic 2013 – Uitslag Dutch Food Valley Classic 2013 – Uitslag

De 28e editie van de sterk vernieuwde Dutch Food Valley Classic (voorheen Veenendaal-Veenendaal) is gewonnen door Elia Viviani (Ita). Na een zeer attractieve koers was de renner van Cannondale op de hellende aankomst in Rhenen sneller dan zijn landgenoot Danilo Napolitano (Accent Jobs-Wanty) en Kenny van Hummel (Vacansoleil-DCM).

Onder leiding van koersdirecteur Thijs Zonneveld werden er tal van veranderingen doorgevoerd voor de wedstrijd, waarvan het doorgaan door het afhaken van sponsor Rabobank lange tijd onzeker was. Dankzij inspanningen van meerdere partijen kwam het budget in extremis rond. En zo kon het publiek vrijdag toch kennis maken met de nieuwe versie van de Dutch Food Valley Classic. Want zoals gezegd werd er dit jaar volop geëxperimenteerd in de op één na grootste eendaagse wielerkoers van Nederland.

Zo ging een groot deel van het parcours op de schop. Nieuw waren onder andere de meerdere passages op de Posbank (Snippendaalseweg) bij Rheden. De renners kregen deze 2,4 kilometer lange klim à 3,6 procent liefst zesmaal voorgeschoteld. De Dutch Food Valley Classic koos dit jaar ook voor een andere finishlocatie. Lag de streep sinds de oprichting van de koers op de biljartvlakke Kerkewijk in Veenendaal, deze editie verhuisde de finish naar de Veenendaalsestraatweg in Rhenen. Hier loopt de laatste kilometer gemiddeld vier procent omhoog. Voordat renners hier na 192,3 zouden arriveren, zagen de vele toeschouwers de renners hier drie keer passeren. Na drie plaatselijke ronden van tien kilometer zou dan de beslissing vallen. Met dit zwaardere parcours wilde de organisatie voor minder voorspelbaarheid en meer attractiviteit zorgen.

En men slaagde in deze opzet. Mede omdat de twintig aanwezige ploegen maar met maximaal zes man van start mochten gaan, kozen vele teams voor een aanvallende strategie. Nadat Thijs Zonnneveld rond 15.00 uur met de rode vlag zwaaide, vielen er direct demarrages te noteren. Een kopgroep van zes man, met daarbij Ronan van Zandbeek (Cycling Team De Rijke-Shanks), kreeg echter geen ruimte van het peloton. Zij werden na de eerste beklimming van de Posbank weer ingerekend. Het tempo bleef zeer hoog liggen en een succesvolle onderneming kon op dit heuvelachtige terrein dan ook niet lang op zich laten wachten.

Al snel vonden tien renners elkaar in de prachtige omgeving van de Veluwe. De namen: Marc Goos (Belkin Pro Cycling Team, Willem Wauters (Vacansoleil-DCM), Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (An Post-Chainreaction), Rens te Stroet (Cycling Team Jo Piels), Bram Nolten (Doltcini-Flanders), Bart van Haaren (Koga Cycling Team), Michael Vingerling (Team 3M), Twan den Brand en Lars van der Haar (beide nationale selectie). Na een pittige achtervolging konden ook William Clarke (Argos-Shimano), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Ronan van Zandbeek (Cycling Team De Rijke-Shanks) en Dries Hollanders (Metec) nog de aansluiting vinden. Deze grote kopgroep van veertien renners kregen een maximale voorsprong van drie minuten.

Door sterk kopwerk van Cannondale en Accent Jobs-Wanty begon de voorsprong halverwege de koers langzaam te slinken. Omdat de omvangrijke kopgroep goed samenwerkte, konden zij toch uitstekend weerstand bieden tegen het jagende peloton. Bij de eerste passage van de finishlijn bedroeg het verschil nog altijd een minuut. Er zijn dan nog drie ronden van tien kilometer te rijden. De situatie blijft vervolgens anderhalve ronde lang status quo. De mannen van Cannondale, die nog altijd de achtervolging leiden, moeten alles geven om zelfs enigszins dichterbij te komen. Pas als andere ploegen een handje toesteken, wordt het een lastig verhaal voor de vluchters.

Vooraan gaat het voor Wallays en McNally niet hard genoeg en zij demarreren. Terwijl hun voormalige metgezellen worden ingelopen, hoort het duo de bel voor de laatste ronde. Het peloton volgt op een honderdtal meters. Er is echter nog van alles mogelijk. Precies de onvoorspelbaarheid die koersdirecteur Zonneveld graag wilde zien. De dappere Wallays besluit even later in zijn eentje verder te gaan. Solo houdt hij nog knap een voorsprong van tien seconden in stand. Maar op vijf kilometer van het einde moet ook hij zich gewonnen geven.

Het lijkt uit te draaien op een massasprint, maar niet iedereen legt zich daar zomaar bij neer. Er volgen nog demarrages van Sebastian Langeveld (nationale selectie) en Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team), maar ze geraken niet weg. Zelfs op de slotklim proberen o.a. Jos van Emden (Belkin Pro Cycling Team) de rappe mannen te verschalken. Ondanks alles blijkt een sprint van een beperkte groep onvermijdelijk. Na 192,3 kilometer zien veel toeschouwers hoe Viviani het uiteindelijk haalt voor Napolitano en Van Hummel. Hiermee werd hij de opvolger van tweevoudig winnaar Theo Bos.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde editie. De basis voor de toekomst is gelegd. Zonneveld en de organisatie kunnen absoluut voortborduren op deze editie en de innovaties doorzetten. De Dutch Food Valley Classic, waarschijnlijk het laatste jaar verreden onder deze naam, kan zeker uitgroeien tot hét experimenteerplatform van het wielrennen. We kijken nu al reikhalzend uit naar volgend jaar.

Dutch Food Valley Classic 2013 – Uitslag:

1.Elia Viviani (Ita)Cannondale4u 26' 31''
2.Danilo Napolitano (Ita)Accent Jobs-Wantyz.t.
3.Kenny van Hummel (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
4.Wouter Wippert (Ned)Team 3Mz.t.
5.Maxime Vantomme (Bel)Crelan-Euphonyz.t.
6.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimanoz.t.
7.Sam Bennett (Ier)An Post-Chainreactionz.t.
8.Michael Van Staeyen (Bel)Topsport Vlaanderen-Baloisez.t.
9.Kenneth Vanbilsen (Bel)Topsport Vlaanderen-Baloisez.t.
10.Egidijus Juodvalkis (Lit)Crelan-Euphonyz.t.
11.Phil Bauhaus (Dui)Team Stöltingz.t.
12.Kevin Peeters (Bel)Crelan-Euphonyz.t.
13.Jesper Asselman (Ned)Metec - TKH Continental Cyclingteamz.t.
14.Pieter Vanspeybrouck (Bel)Topsport Vlaanderen-Baloise+4''
15.Liam Holohan (Gbr)Madison Genesisz.t.
16.Dylan Groenewegen (Ned)Cycling Team De Rijke-Shanksz.t.
17.Sebastian Langeveld (Ned)Nationale selectie Nederlandz.t.
18.Jasper Hamelink (Ned)Cycling Team Jo Pielsz.t.
19.Aaron Gate (Nzl)An Post-Chainreactionz.t.
20.Benjamin Sydlik (Dui)Nutrixxion ABUSz.t.