Na een week aanvallend en attractief koersen, hoopte het Belkin Pro Cycling Team zondag in de slotrit van de Arctic Race of Norway de inspanningen te verzilveren. Paul Martens kwam in Harstad echter centimeters te kort voor de dagzege. De Noor Thor Hushovd won de etappe en het klassement. Martens eindigde als vijfde. Lars Petter Nordhaug zorgde ervoor dat de ploeg van Michiel Elijzen niet met lege handen naar huis hoefde; hij legde beslag op de bergtrui.

De druiven waren na afloop zuur voor Martens, al nam de Duitser zijn nipte verlies als een man. “Hushovd was gewoon te sterk. Als je zelf goed rijdt en je wordt tweede dan moet je daar tevreden mee zijn. Ik zou niet weten wat ik beter had kunnen doen. De lead-out van de jongens was fantastisch en ik ben ook heel tevreden over mijn sprint. Ik verlies ook niet van een pannenkoek.
Hushovd is in topvorm en werd op een vergelijkbare aankomst ooit wereldkampioen.”

De perfecte koers
Belkin had zondag twee doelen. Niet alleen de dagzege was een goal, ook de bergtrui van Lars Petter Nordhaug diende verdedigd te worden. En dat deden de renners met verve.

“De jongens hebben de perfecte koers gereden”, aldus ploegleider Elijzen. “Ze hebben de koers vanaf de start hard gemaakt. Daardoor bleef het peloton bijeen en kon Lars Petter de bergsprint en -trui winnen. Ook in de finale hielden ze het tempo hoog. Dit zodat het peloton uit zou dunnen en Paul voor de dagzege kon sprinten.”

Beloning
De tweede plaats van Martens en de bergtrui van Nordhaug zag Elijzen als beloning. “Dit is loon na werken. We hebben de hele week attractief en aanvallend gereden. We zijn ondanks dat we geen sprinter mee hadden positief opgevallen, al had het natuurlijk het mooist geweest om af te sluiten met een ritzege.”