Profcriterium van Tiel 2013 – Foto’s Internationaal Damescriterium Profcriterium van Tiel 2013 – Foto’s Internationaal Damescriterium

Joop Zoetemelk, Greg LeMond en Bernard Hinault. Tussen 1980 en 1994 kwamen deze grote namen naar Tiel om na de Tour hun gele trui aan het Nederlandse publiek te tonen. Daarna verdween het criterium van de kalender om in 2011 weer een doorstart te maken. Afgelopen zondag zegevierde Johnny Hoogerland in zijn kampioenstrui van Nederland, maar ook Marianne Vos en haar collega’s waren aanwezig. Voor het eerst werd er in het Gelderse Tiel ook een internationaal damescriterium georganiseerd. Cycling Story’s Tim van Dijk was erbij en maakte onderstaande fotoserie.

Met olympisch- en wereldkampioene Marianne Vos, Nederlands kampioene Lucinda Brand, tijdritspecialiste Ellen van Dijk, Loes Gunnewijk, het talent Anna van der Breggen en Marijn de Vries wist de organisatie mooie namen naar Tiel te halen. De Amerikaanse Megan Guarnier (tweede Omloop Het Nieuwsblad) en de Italiaanse Valentina Scandolara (ritwinnares Thüringer Rundfahrt) zorgden onder andere voor het internationale tintje. En de dames bleken veel zin te hebben om het publiek het nodige spektakel te bieden. Het startsein werd gegeven en Marianne Vos besloot er gelijk een ferme snok aan te geven. Het begin van een veldslag.

De versnelling van de koningin van het vrouwenpeloton had direct effect. Enkel Brand, Van Dijk en Scandolara konden haar volgen. Het viertal hield het tempo zeer hoog en gaf de rest geen kans om snel terug te keren. De voorsprong werd zelfs zienderogen vergroot. Vooraan moest Scandolara na enkele ronden de rol lossen en de sterke vrouwen uit Nederland laten gaan. Die waren vertrokken voor een vlucht van 65 kilometer en vielen hierbij nimmer stil. Ze reden alles op een hoop en nog voor halfweg koers was iedereen al op een ronde (1,3 kilometer) gezet.

Vervolgens kon het spel om de overwinning beginnen. In de slotfase demarreerde het duo van Rabobank Liv/Giant om de beurt om concurrente Ellen van Dijk (Specialized-Lululemon) te verschalken. Brand slaagde er als eerste in om een gat te slaan en even later kreeg zij het gezelschap van ploegmate Vos. Zij zouden uit gaan maken wie de eerste winnares van het internationale damescriterium in Tiel zou worden. In de voorlaatste ronde probeerde Brand nog een sprint-a-deux te ontlopen, maar Vos liet zich uiteraard niet verrassen. Als snelste van de twee maakte de alleskunster het uiteindelijk op overtuigende wijze af. Na een knappe koers werd Brand tweede, voor Ellen van Dijk en Valentina Scandolara (Ita).

Profcriterium Tiel 2013 – Foto’s Internationaal Damescriterium:

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto’s © : Tim van Dijk/Cyclingstory.nl