De historische koninginnerit naar Alpe d’Huez is verrassend genoeg gewonnen door Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale). De Fransman maakte deel uit van een vroege vlucht en beschikte op de tweede beklimming van de fameuze col over de sterkste benen. Voor de Fransen betekent het de eerste overwinning in deze 100e Tour de France. Voor even is Riblon dus de held van een hele natie.

Met de Col de Manse aan het begin van de etappe hadden veel renners het niet makkelijk in de openingsfase. Het regende aanvallen en pas in de vallei kreeg een groep van negen renners de zegen van het peloton. Bij dit negental hoorde ook onze landgenoot Lars Boom namens het Belkin Procycling Team. In de kopgroep draaide men goed rond en daarom ving men de eerste passage van L’Alpe d’Huez aan met een voorsprong van acht minuten. Vlak voor de top sloeg de weg af naar de Col de Sarenne (2e cat.). Omdat de mannen van Sky in de voorposten van het peloton een controlerend tempo aanhielden, hadden de koplopers bij bovenkomst nog altijd een marge van zeven minuten.

Vooraan was er op dat moment nog een trio overgebleven, alleen viel ook dat gezelschap in de gevaarlijke afdaling uiteen. Tejay van Garderen kreeg kettingproblemen en Riblon reed in een bocht rechtdoor en belandde in de bosjes. Voor de slotklim kon het tweetal echter weer aansluiten bij de Italiaan Moreno Moser (Cannondale). Opnieuw bleven ze niet lang samen. Van Garderen versnelde aan de voet en zijn twee metgezellen moesten passen. Hij vond en prima ritme en zag zijn voorsprong ten opzichte van de toppers niet snel slinken.

Naarmate de klim vorderde werd steeds duidelijker dat de winnaar niet in de groep der favorieten zat. Daarvoor leek het gat onoverbrugbaar te zijn geworden. Van Garderen mocht al beginnen te dromen van een zeer grote zege. De Amerikaan uit de BMC-ploeg kreeg het echter steeds lastiger, maar de marge van 30 seconden op achtervolger Riblon leek geruststellend. Deze hervond echter zijn tweede adem en begon op de voor hem rijdende prooi te jagen. De seconden tikten weg en met nog ruim twee kilometer te gaan, had hij Van Garderen in het vizier. Gesteund door de ontelbare fans kreeg Riblon vleugels en wist hij het gat te dichten. Hij aarzelde vervolgens geen moment om de moegestreden concurrent direct achter zich te laten. Vanaf was het een gelopen race. Op fraaie wijze reed hij solo naar de streep om zo een onvergetelijke overwinning te behalen. Totaal kapot reed Van Garderen een minuut later over de meet.

Daarachter kende Chris Froome opmerkelijk genoeg zijn eerste zwakke moment bergop. De klassementsleider kreeg last van een hongerklop en de Sky-kopman moest zijn meerdere erkennen in Nairo Quintana (Team Movistar) en Joaquim Rodriguez (Katusha). In de hoop zich toch nog enigszins te herpakken kreeg hij in de slotkilometers nog een gel aangereikt door ploegmaat Richie Porte. Het kwam beide heren na afloop op een tijdstraf van twintig seconden te staan. Ondanks zijn mindere dag kon hij voorsprong op Alberto Contador (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) uitbouwen. Ook de voorsprong op de rest blijft nog altijd riant. Achter Riblon, Van Garderen en Moser werd Quintana vierde, die door zijn prestatie ten koste van Contador’s ploegmaat Kreuziger steeg naar een podiumplek.

Ondanks de grote hoeveelheid landgenoten op de ‘Nederlandse berg’ konden onze toppers niet voor fantastische prestaties zorgen. Bauke Mollema (26e) verloor 6’13” op de winnaar, waardoor hij opnieuw twee plekken zakt in de algemene rangschikking. Hij staat nu zesde. Na een lastige dag staat Belkin-ploegmaat Laurens ten Dam nog net binnen de top-10. ‘Lau’ finishte kwam slechts als 37e (+9’54”) boven op de volgepakte Alpencol. Met een 22e plaats was Wout Poels (Vacansoleil-DCM) de beste Nederlander in de daguitslag.

Tour de France 2013 – Uitslag etappe 18:

1.Christophe Riblon (Fra)AG2R-La Mondiale4u 51' 32''
2.Tejay van Garderen (Vst)BMC Racing Team+59"
3.Moreno Moser (Ita)Cannondale+1'27''
4.Nairo Quintana (Col)Team Movistar+2'12''
5.Joaquim Rodriguez (Spa)Katusha+2'15''
6.Richie Porte (Aus)Sky Procycling+3'18"
7.Chris Froome (Gbr)Sky Procyclingz.t.
8.Alejandro Valverde (Spa)Team Movistar+3'22''
9.Mikel Nieve (Spa)Euskaltel-Euskadi+4'15''
10.Jakob Fuglsang (Den)Astanaz.t.
22.Wout Poels (Ned)Vacansoleil-DCM+6'10"
25.Robert Gesink (Ned)Belkin Procycling Team+6'13"
26.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Team z.t.
175.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimano+33'18''

Tour de France 2013 – Algemeen klassement na etappe 18:

1.Chris Froome (Gbr)Sky Procycling71u 02' 19"
2.Alberto Contador (Spa) Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+5'11"
3.Nairo Quintana (Col)Team Movistar+5'32"
4.Roman Kreuziger (Tsj)Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+5'44"
5.Joaquim Rodriguez (Spa)Katusha+5'58"
6.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Team+8'58"
7.Jakob Fuglsang (Den)Astana+9'33"
8.Michael Rogers (Aus)Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+14'26"
9.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Step+14'38"
10.Laurens ten Dam (Ned)Belkin Procycling Team+14'39"
25.Robert Gesink (Ned)Belkin Procycling Team+43'48"
31.Wout Poels (Ned)Vacansoleil-DCM+49'56"
46.Bram Tankink (Ned)Belkin Procycling Team+1u 24' 16''
175.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimano+3u 34' 56''

Cycling Story Koersspel:
De dagzege in het Cycling Story Koersspel werd op deze mooie wielerdag behaald door Schatumahina (TimVanHengelFanClub). De nummer 2 tot en met 8 leverden hem 43 punten en een glansrijke overwinning op. Dankzij Moreno Moser (3e) hield hij een elftal deelnemers met acht punten verschil achter zich.

In het algemeen klassement leidt Kees (snelle kees, 465 punten) nog altijd voor Wouter de Bruijn (D-Charly, 443 punten). Door de bonuspunten, die aan het eind van deze Tour worden toegekend, maakt de nummer twee in de stand echter nog altijd kans op de eindzege. Tot Parijs blijft het waarschijnlijk ongemeen spannend.