Met een fraaie demonstratie op de Mont Ventoux heeft Chris Froome zijn leidende positie in de 100e Tour de France verstevigd. Op anderhalve kilometer van de top reed de Sky-kopman Nairo Quintana (Team Movistar) uit het wiel, de enige renner die nog enigszins in zijn buurt kon blijven. Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) kwam knap als derde over de streep. Het Belkin-duo ‘Bau’ & ‘Lau’ hielden op de mythische col stand en blijven zodoende in de top-5 van het klassement staan.

Een aankomst op de Mont Ventoux en dat op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. Bovendien betrof het met 242,5 kilometer de langste rit in deze 100e Tour. Alle ingrediënten voor een speciale etappe waren aanwezig. Met name de Fransen waren zeer gemotiveerd om zich voor eigen volk onsterfelijk te maken. De Fransen lieten zich dan ook gelden in de vele aanvalspogingen. Het tempo lag met een gemiddelde van 49 km/u in de eerste twee uur ongekend hoog. Toch geraakten tien renners weg. Daarbij onder andere Wout Poels (Vacansoleil-DCM) en Fransman Sylvain Chavanel, namens het succesvolle Omega Pharma-Quick Step.

De tien kregen minder ruimte dan gehoopt en dus wisten de vluchters dat het haast onmogelijk ging worden om de toppers achter zich te houden. Aan de voet van de Ventoux bedroeg hun voorsprong nog slechts anderhalve minuut, maar Chavanel wilde zijn landgenoten toch het nodige spektakel bieden en demarreerde. Hij hield nog enige kilometers stand, maar uit de achtergrond was Nairo Quintana al in sneltreinvaart op komst. De pocketklimmer uit Colombia, rijdend voor Team Movistar, nam snel de leiding over.

Hij zag dus niet hoe de mannen van Sky Procycling achter hem de koers weer in handen namen. Nadat Peter Kennaugh zijn werk had gedaan, was het de beurt aan Richie Porte om de uitdagers van kopman Froome opnieuw te doen ‘kraken’. Net als op Ax-3-Domaines mondde dat uit in een ravage. Alberto Contador (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) wist het duo als enige nog even bij te benen, maar een fikse tempoversnelling van Froome kon hij simpelweg niet beantwoorden. Die haalde vervolgens met nog vijf kilometer te gaan Quintana bij en was niet van plan om cadeautjes uit te delen. Op 1,3 kilometer van de finish hoefde hij niet eens te versnellen om zijn kleine metgezel te lozen. Daarna reed hij in strak tempo naar de overwinning. Op imponerende wijze liet hij zodoende zien wie de beste klimmer in het peloton is.

De Nederlandse klassementstroeven kozen hun eigen tempo en dat resulteerde voor beide heren uiteindelijk in een top-tien klassering. Bauke Mollema werd achtste, Laurens ten Dam negende. De Belkin-mannen verloren bovendien weinig tijd op hun concurrenten en behielden hun plaats in het algemeen klassement. Onze landgenoten kunnen dus met een fantastisch gevoel de tweede rustdag ingaan.

Tour de France 2013 – Uitslag etappe 15:

1.Chris Froome (Gbr)Sky Procycling5u 48' 45''
2.Nairo Quintana (Col)Team Movistar+26''
3.Mikel Nieve (Spa)Euskaltel-Euskadi+1'23''
4.Joaquim Rodriguez (Spa)Katushaz.t.
5.Roman Kreuziger (Tsj)Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+1'40''
6.Alberto Contador (Spa)Team Saxo Bank-Tinkoff Bankz.t.
7.Jakob Fuglsang (Den)Astana+1'43''
8.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procyling Team+1'46''
9.Laurens ten Dam (Ned)Belkin Procyling Team+1'53''
10.Jean-Christophe Péraud (Fra)AG2R-La Mondiale+2'08''
17.Robert Gesink (Ned)Belkin Procycling Team+3'11''
50.Bram Tankink (Ned)Belkin Procycling Team+13'28''
58.Johnny Hoogerland (Ned)Vacansoleil-DCM+17'14''
181.Jonathan Hivert (Fra)Sojasun+50'21''

Tour de France 2013 – Algemeen klassement na etappe 15:

1.Chris Froome (GBr)Sky Procycling61u 11' 43"
2.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Team+4'14"
3.Alberto Contador (Spa)Team Saxo-Tinkoff+4'25"
4.Roman Kreuziger (Tsj)Team Saxo-Tinkoff+4'28"
5.Laurens ten Dam (Ned)Belkin Procycling Team+4'54"
6.Nairo Quintana (Col)Team Movistar+5'47"
7.Jakob Fuglsang (Den)Astana+6'22"
8.Joaquim Rodriguez (Spa)Katusha+7'11"
9.Jean-Christophe Péraud (Fra)AG2R La Mondiale+7'47"
10.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Step+7'58"
28.Robert Gesink (Ned)Belkin Procycling Team+33'28''
32.Wout Poels (Ned)Vacansoleil-DCM+40'19''
42.Bram Tankink (Ned)Belkin Procycling Team+54'52''
181.Svein Tuft (Can)Orica-GreenEdge+2u 46' 52''

Cycling Story Koersspel:
De meeste punten werden vandaag behaald door Bas (ditisderks). Van de top-7 in de rituitslag ontbrak enkel Roman Kreuziger (5e) in zijn ploeg. De andere zes waren wel goed voor 46 punten en de dagzege. Dankzij Jakob Fuglsang (7e) had hij uiteindelijk vier punten meer dan Niek73 (Tonkov). Met 40 punten maakten Harold (TRI Procycling) en MaartenRemmink (Maarten Procycling) het podium compleet. De gele trui is nog altijd voor Kees (snelle kees), die in de laatste week een huidige voorsprong van 29 punten moet zien te verdedigen.

Later meer…