Marianne Vos start petitie voor een Tour de France voor dames Marianne Vos start petitie voor een Tour de France voor dames

Marianne Vos is samen met de wielrensters Emma Pooley en Kathryn Bertine en de triatlete Chrissie Wellington een petitie gestart waarmee ze willen bereiken dat wielrensters dezelfde koersen mogen rijden als mannen en ze aan de start mogen verschijnen tijdens de 101ste Tour de France in 2014.

Cycling Story’s Tim van Hengel gaf op Radio 5 in het programma Dichtbij Nederland een reactie op de plannen van Marianne Vos. Beluister hier het geluidsfragment.

Marianne Vos en haar collega’s willen volgend jaar de Tour de France rijden. Ze zijn een petitie gestart om de organisatie van de Tour (A.S.O.) te overtuigen voor de vrouwen dezelfde etappekoers te organiseren. In het verleden werd de Tour Féminin georganiseerd, maar die koers slaagde er nooit in qua gelijkheid, media-aandacht en sponsoring de mannenkoers te evenaren.

Met die ongelijkheid moet het maar eens afgelopen zijn vinden Vos, Pooley, Bertine en Wellington. Ze zijn niet op zoek naar een wedstrijd tégen mannen, maar een koers tegelijkertijd mét de mannenkoers, over dezelfde afstand, op dezelfde dagen. De Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl halen de dames aan als argumentatie dat het wel degelijk mogelijk is zowel een heren- als een dameskoers op één dag te organiseren.

Het viertal pleit tevens voor een gelijktrekking in de afstand van de wielerkoersen. Terwijl etappes in de Tour de France op kunnen lopen tot 240 kilometer, zijn de ritten in dameswedstrijden beperkt tot maximaal 130 kilometer. In de petitie staat hierover: “In de jaren ’60 dacht men dat dames de marathon niet konden lopen. Dertig jaar later kunnen we terugkijken en zien we wat voor foute gedachte dit was. Hopelijk kunnen we over dertig jaar zeggen dat 2014 het jaar was dat de ogen van de mensen open deed gaan in de zoektocht naar gelijkwaardigheid in de wielersport.”

Teken hier de petitie!