Het zijn gloriedagen voor Orica-GreenEdge. Pakten ze gisteren de ritwinst met Simon Gerrans, vandaag bleken ze het sterkste team in de ploegentijdrit (25 km). Alsof dat nog niet genoeg is, wordt Gerrans ook nog eens de nieuwe eigenaar van de gele trui.

Halverwege was de snelste tussentijd nochtans voor Omega Pharma-Quick Step (Niki Terpstra). De eerste dertien kilometer legden zijn af in 13’16”. Daarmee waren ze één tel rapper dan Team Saxo Bank-Tinkoff Bank (Contador) en bedroeg het verschil drie seconden met Orica-GreenEdge (Gerrans). De beste Nederlandse ploeg was aan dat tussenpunt pas terug te vinden op plaats elf. De mannen van Vacansoleil-DCM deden het daarmee een plek beter dan het Belkin Procycling Team van Bauke Mollema.

Ploeg na ploeg beet zich stuk op de tijd van Omega Pharma-Quick Step, de regerend wereldkampioen in deze discipline. Als Orica-GreenEdge de laatste kilometer aanvangt, wordt duidelijk dat het een echte nek-aan-nekrace wordt. Wanneer de vaste camera hen in beeld heeft, begint de klok in het nadeel van de Australiërs te tikken. Ze persen er nog een ultiem eindschot uit. En ze weten toch verrassend onder de tijd van de Belgische formatie te duiken. Met hun 25’56” zijn ze slechts 0.75 seconden sneller. Maar dat is genoeg voor de dagzege én de gele trui.

Team Sky was terug te vinden op een derde plaats. Van alle klassementsrenners deed Chris Froome uiteindelijk de beste zaken. Al waren de verschil niet erg groot. Zo gaven Alberto Contador en Team Saxo Bank-Tinkoff Bank maar zes seconden toe op de topfavoriet voor eindwinst. Ook Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) zal ongetwijfeld zeer content zijn met hun vijfde tijd.

Het Belkin Procycling Team had waarschijnlijk meer verwacht van deze ploegentijdrit. Meer dan een 14e plaats (+37”) zat er echter niet in. Qua tijdverlies bleef de schade toch enigszins beperkt. Met Argos-Shimano als hekkensluiter, was Vacansoleil-DCM de beste Nederlandse ploeg in de daguitslag. Zij zetten de twaalfde tijd neer.

Tour de France 2013 – Uitslag etappe 4 (ploegentijdrit):

1.Orica-GreenEdge25'56''
2.Omega Pharma-Quick Step+1''
3.Sky Procycling+3''
4.Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+9''
5.Lotto-Belisol+17''
6.Garmin-Sharpz.t.
7.Team Movistar+19''
8.Lampre-Merida+25''
9.BMC Racing Team+26''
10.Katusha+28''
12.Vacansoleil-DCM+33''
14.Belkin Procycling Team+37''
22.Argos-Shimano+1'47''

Tour de France 2013 – Algemeen Klassement na etappe 4:

1.Simon Gerrans (Zaf)Orica-GreenEdge12u 47' 24"
2.Daryl Impey (Zaf)Orica-GreenEdgez.t.
3.Michael Albasini (Zwi)Orica-GreenEdgez.t.
4.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Step+1"
5.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step+1"
6.Edvald Boasson Hagen (Noo)Sky Procycling+3''
7.Chris Froome (Gbr)Sky Procyclingz.t.
8.Richie Porte (Aus)Sky Procyclingz.t.
9.Nicolas Roche (Ier)Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+9"
10.Roman Kreuziger (Tsj)Team Saxo Bank-Tinkoff Bankz.t.
41.Wout Poels (Ned)Vacansoleil-DCM+33''
44.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Team+37''
46.Bram Tankink (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
195.Tom Veelers (Ned)Argos-Shimano+36'05''

Cycling Story Koersspel:
Ook de dagzege in het Cycling Story Koersspel werd met het kleinste verschil beslist. Daarbij trok Mike met zijn ploeg fromagi aan het langste eind. Dankzij Matthew Goss en Michael Albasini scoorde hij 14 punten, één meer dan vijf concurrenten. De ‘gele trui’ blijft om de schouders van kees (snelle kees), die na vandaag 79 punten heeft.