Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) heeft in Calvi de laatste etappe op Corsica gewonnen. De Australiër klopte op de streep Peter Sagan in de sprint. De 30-jarige klassiekerspecialist was in 2008 ook al eens de beste in de Tour de France. Jan Bakelants’ ploeg RadioShack verdedigde de leiding vandaag met succes en dus mag de Belg morgen in de ploegentijdrit in de gele trui starten.

Vandaag stond de laatste etappe op het eiland Corsica op het programma. Drie dagen lang maakte de wereld kennis met het heuvelachtige landschap en de vriendelijkheid van de Corsicanen, maar vanaf morgen gaat de Tour de France verder op het Franse vaste land met een ploegentijdrit in en om de badplaats Nice. Ajaccio was vandaag de plaats van vertrek en onderweg wachtten de renners vier beklimmingen, de Col de San Bastiano (4e categorie), de Col de San Martino (3e), de Côte de Porto (3e) en de Col de Marsolino waarvan de top op 13,5 kilometer van de aankomst lag.

Vijf vluchters zetten een lange vlucht op touw, met daarbij wederom een Nederlander. Na twee dagen Lars Boom (Belkin Pro Cycling) ontbond Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) zijn duivels en kreeg Cyril Gautier (Team Europcar), Sébastien Minard (AG2R La Mondiale), Simon Clarke (Orica-GreenEdge) en de jonge Alexis Vuillermoz (Sojasun) met zich mee. Het vijftal bouwde een mooie voorsprong op, maar door het RadioShack-Leopard van leider Jan Bakelants bleef de ontsnapping binnen schootsafstand van het peloton. Op 20 kilometer van de finish vonden Minard en Clarke het welletjes en lieten hun drie vluchtkameraden achter.

Niet veel later liet de man van Orica-GreenEdge ook Minard achter omdat hij zich vervolgens op de Col de Marsolino hoopte te verzekeren van de bolletjestrui. Dat was echter buiten de huidige drager van de bolletjestrui Pierre Rolland (Team Europcar) gerekend, die samen met zijn ploeggenoot Davide Malacarne naar voren reed. De Fransman kwam vervolgens wél als eerste over de top. In de afdaling kreeg Rolland gezelschap van Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step). Het duo werd een kwartet op acht kilometer van de streep toen ook Lars-Petter Nordhaug (Belkin) en Mikel Nieve (Euskaltel) aansloten. Het peloton was met zo’n tien seconden achterstand echter nooit ver weg.

Op 3,5 kilometer voor de aankomst greep het uitgedunde peloton de aanvallers en konden de weinige overgebleven sprinters zich opmaken voor de etappezege. De meeste rappe mannen waren immers op de lastige beklimmingen onderweg gelost. Een late uitval op twee kilometer voor de aankomst van Tom Dumoulin (Argos-Shimano) zorgde voor verwarring in de finale. De mannen van Cannondale en Sagan lieten zich echter niet verrassen. De weg leek gepolijst voor een zege voor de Slowaak, maar Simon Gerrans’ kuiten waren net iets sterker.

Twee renners stapten vandaag uit de koers. De één was Andrey Kashechkin (Astana) en de ander Yoann Bagot (Cofidis, Solutions Credits).

Tour de France 2013 – Uitslag etappe 3:

1.Simon Gerrans (Aus)Orica-GreenEdge3u 41' 42"
2.Peter Sagan (Slw)Cannondalez.t.
3.Juan Joaquin Rojas (Spa)Movistarz.t.
4.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
5.Philippe Gilbert (Bel)BMC Racing Teamz.t.
6.Juan Antonio Flecha (Spa)Vacansoleil-DCMz.t.
7.Francesco Gavazzi (Ita)Astanaz.t.
8.Maxime Bouet (Fra)AG2R La Mondialez.t.
9.Julien Simon (Fra)Sojasunz.t.
10.Gorka Izaguirre Insausti (Spa)Euskaltelz.t.

Tour de France 2013 – Algemeen klassement na etappe 3:
1.Jan Bakelants (Bel)RadioShack-Leopard12u 21' 27"
2.Julien Simon (Fra)Sojasun+1"
3.Simon Gerrans (Aus)Orica-GreenEdge+1"
4.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Step+1"
5.Edvald Boasson Hagen (Noo)Team Sky+1"
6.Daryl Impey (ZAf)Orica-GreenEdge+1"
7.David Millar (GBr)Garmin-Sharp+1"
8.Sergey Lagutin (Oez)Vacansoleil-DCM+1"
9.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1"
10.Romain Bardet (Fra)AG2R La Mondiale+1"

Cycling Story Koersspel:
Breugelmans bruno (stelvio), rohnny (bikers) en kees (snelle kees) zijn alledrie dagwinnaar in het Cycling Story Koersspel. Hun ploegen behaalden 25 punten dankzij Peter Sagan (2e), José Joaquín Rojas (3e) en Michal Kwiatkowski (4e). Kees neemt tevens de koppositie over van roos (koplopers).