De tweede etappe is verrassend een prooi geworden voor Jan Bakelants. In een spannende finale reed de Belg in de slotkilometer weg uit een kopgroep van zeven man en hield solo stand. Door zijn schitterende overwinning pakt de renner van RadioShack-Leopard ook de gele trui, die hij overneemt van de geloste Marcel Kittel (Argos-Shimano).

Met vier beklimmingen op het menu, had de vroege vlucht wellicht een kans van slagen. Vier mannen trokken daarom vroeg ten aanval. Daarbij andermaal onze landgenoot Lars Boom (Belkin Procycling Team). Omdat het viertal opnieuw weinig ruimte kreeg van het peloton, was de bergtrui weer het maximaal haalbare. Helaas slaagde Boom net als gisteren niet in die missie. Hij pakt nog wel de punten op de eerste helling van de dag, maar op de volgende col wordt hij al gegrepen door het peloton.

De mannen van FDJ waren daar mede voor verantwoordelijk. Zij verhoogden het tempo en gooiden de nodige sprinters overboord. Ook voor Marcel Kittel, de drager van het geel, ging het te rap. Bij de gelosten behoorden eveneens zijn sprintcollega’s Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) en André Greipel (Lotto-Belisol). Zij zouden nimmer meer terugkeren. Want de voorlaatste klim was er één van de tweede categorie. Klassementsman Pierre Rolland (Team Europcar), tweevoudig ritwinnaar, testte daar eens de benen en pakte met zijn versnelling en passent de bolletjestrui. De Fransman werd echter weer ingerekend.

De beslissing lijkt dan te moeten vallen op de steile Côte du Salario (1 km à 8,9%). Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) en Cyril Gautier (Team Europcar) besluiten daar een poging te wagen. Gautier komt alleen over de top en krijgt daar verrassend Chris Froome (Sky Procycling) achter zich aan. De topfavoriet voor het eindklassement krijgt het gat echter niet gedicht en laat zich weer terugzakken tot de uitgedunde groep kanshebbers. En ook Gautier is niet opgewassen tegen al het geweld. Er zijn dan nog acht kilometer te rijden.

In die eerste groep is er van organisatie weinig sprake en zes man profiteren op zes kilometer van het einde optimaal van deze situatie. Het zijn Sylvain Chavanel, Gorka Izagirre, Jakob Fuglsang, Manuele Mori, Juan Antonio Flecha en Jan Bakelants. Zij slaan een gat van tien seconen. Als zijn metgezellen even niet alert zijn rijdt Bakelants op kousenvoeten weg. Izagirre en Chavanel gaan vlak voor de slotkilometer nog in de tegenaanval, maar zien het gat alleen maar groter worden. Enkel de rappe mannen kunnen de Belg dan nog van de overwinning afhouden, maar zij komen ook te laat. Bakelants boekt op knappe wijze zijn eerste profzege en laat vooral Peter Sagan (Cannondale) gedesillusioneerd achter.

Tour de France 2013 – Uitslag etappe 2:

1.Jan Bakelants (Bel)RadioShack-Leopard3u 43' 11''
2.Peter Sagan (Slw)Cannondale+1''
3.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
4.Davide Cimolai (Ita)Lampre-Meridaz.t.
5.Edvald Boasson Hagen (Noo)Sky Procyclingz.t.
6.Julien Simon (Fra)Sojasunz.t.
7.Francesco Gavazzi (Ita)Astanaz.t.
8.Daryl Impey (Zaf)Orica-GreenEdgez.t.
9.Daniele Bennati (Ita)Team Saxo Bank-Tinkoff Bankz.t.
10.Sergey Lagutin (Oez)Vacansoleil-DCMz.t.
14.Bram Tankink (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
50.Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
88.Laurens ten Dam (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
198.Dmitriy Muravyev (Kaz)Astanaz.t.

Tour de France 2013 – Algemeen klassement na etappe 2:

1.Jan Bakelants (Bel)RadioShack-Leopard8u 40' 03''
2.David Millar (Gbr)Garmin-Sharp+1''
3.Julien Simon (Fra)Sojasunz.t.
4.Daryl Impey (Zaf)Orica-GreenEdgez.t.
5.Edvald Boasson Hagen (Noo)Sky Procyclingz.t.
6.Simon Gerrans (Aus)Orica-GreenEdgez.t.
7.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
8.Sergey Lagutin (OezVacansoleil-DCMz.t.
9.Christophe Riblon (Fra)AG2R-La Mondialez.t.
10.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Teamz.t.
32.Wout Poels (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
50. Bauke Mollema (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
73.Laurens ten Dam (Ned)Belkin Procycling Teamz.t.
198.Geraint Thomas (Gbr)Omega Pharma-Quick Step+17'35''

Later meer…