Tour de France 2013 – Favorieten Witte Trui (Jongerenklassement) Tour de France 2013 – Favorieten Witte Trui (Jongerenklassement)

Wielerliefhebbers vullen vlak voor de 100e Tour de France massaal weer hun jaarlijkse Tourpool in. Cycling Story wil daarbij een handje helpen door voor elke trui een lijst met kanshebbers op te stellen. Deel 4: De favorieten voor de Witte Trui.

Drie sterren: Van Garderen
Met een vijfde plaats was de toen 23-jarige Tejay van Garderen vorig jaar de revelatie van de Tour de France. Hij was zelfs sterker dan zijn BMC-kopman Cadel Evans. Door zijn sterke optreden veroverde hij ook met ruime voorsprong de witte trui. Hij had zes minuten voorsprong op Thibaut Pinot. Ook nu lijkt hij de grootste kandidaat voor het winnen van dit nevenklassement. Zijn prestaties zijn het hele jaar al goed (o.a. eindzege Ronde van Californië) en daarom zullen zijn generatiegenoten van goede huize komen om hem van het wit af te houden. Door de sterke bezitting van deze jubileumeditie wordt een top-5 klassering in het algemeen klassement lastig, maar voor de witte trui lijkt er weinig concurrentie te zijn.

Twee sterren: Pinot, Quintana
Samen met Pierre Rolland en Thomas Voeckler (beide Europcar) is Thibaut Pinot de Franse hoop op een goed klassement. Na zijn debuut in 2012 zijn de verwachtingen hooggespannen. De nu 23-jarige coureur uit de FDJ-ploeg werd knap tiende, maar schreef ook een rit op zijn naam. Een droomdebuut. Nu moet hij die prestaties zien te bevestigen. Dat wordt geen gemakkelijke taak, al toonde hij met een vierde plaats in de Ronde van Zwitserland aan dat hij klaar is.

Van Garderen en Pinot waren de verrassingen van vorig jaar. Komende zomer kan die rol wel eens op worden geëist door een Colombiaan van Team Movistar. Zijn naam: Nairo Quintana. De Colombiaan (23) is pas toe aan zijn eerste grote ronde, maar beschikt over veel potentie. Vooral in de bergen is de pocketklimmer soms onnavolgbaar. Met name zijn eindzege in de Ronde van het Baskenland maakte indruk. Daarna reed hij de Ardennenklassiekers om vervolgens de bergen op te zoeken voor een zeer lange hoogtestage. Of dit de juiste voorbereiding is, moet nog blijken. Maar dat Quintana voor spektakel kan zorgen in het gebergte is zeker. En wellicht komt hij wel in de buurt van de witte trui.

Één ster: Kwiatkowski, Meyer, Talansky
De laatste drie kandidaten staan allen voor hun debuut in La Grande Boucle. Te beginnen met Pools kampioen Michal Kwiatkowski, die zich sterk ontwikkelt bij Omega Pharma-Quick Step. Zo liet hij zich opmerken met een uitstekende vierde plaats in de zware Tirreno-Adriatico. Naast aardige klimmersbenen, beschikt hij ook over een goede tijdrit. Eens zien waar hem dit brengt in de Tour. Hij zal veel moeten werken voor Mark Cavendish, maar er zijn genoeg etappes waar hij zich kan tonen. De Australiër Cameron Meyer heeft eigenlijk dezelfde kwaliteiten als Kwiatkowski en ook dezelfde rol in de Tour. In de vlakke ritten moet hij werk opknappen voor Matthew Goss. In de overige ritten mag hij voor eigen kansen rijden. Nu Tyler Farrar niet is geselecteerd voor de Tour, kan Andrew Talansky zich concentreren op het klassement. Hij is een van de vele klassementsrenners bij Garmin-Sharp. In 2012 baarde hij opzien door zijn zevende plek in de Vuelta. Dit seizoen vormt een tweede plek in Parijs-Nice het hoogtepunt. Dat maakt ons zeer nieuwsgierig naar de prestaties op dit toneel.

De favorieten voor het jongerenklassement in de Tour de France 2013 volgens Cycling Story:
*** Van Garderen
** Pinot, Quintana
* Kwiatkowski, Meyer, Talansky

Joker: Peter Kennaugh (Sky Procycling)

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel!