NK Wielrennen 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Elite-mannen NK Wielrennen 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Elite-mannen

Dit weekend staat het Nederlands kampioenschap op het programma. Net als in 2012 vormt Kerkrade het decor voor de jaarlijkse titelstrijd. Twaalf maanden geleden kwam de regen met bakken uit de hemel en werd het NK een waar slagveld. Niki Terpstra had echter een superdag en reed alle concurrenten naar huis. Verovert hij nogmaals het rood-wit-blauw of krijgt iemand anders de nationale driekleur om zijn schouders?

Parcours:
De omloop van dit NK is identiek aan het parcours van een jaar geleden. De vier in het parcours opgenomen hellingen gaan weer voor een afvalrace zogen. Elke ronde ronde moet er 3,2 kilometer geklommen worden. En dat tweeëntwintig keer. De Mont Chèvre (10%), de Haanraderweg (7%) en de aankomst aan de Wijngracht (6%) zijn steil, maar stellen niet veel voor in vergelijking met het Duivels Bosch. Met stukken tot wel 20% is dit de absolute scherprechter. Valt daar in de laatste ronde de beslissing of krijgen we weer een lange solo?

Vijf sterren: Boom
De drie opeenvolgende nederlagen kwamen hard aan bij het voormalige Rabobank. De ploeg leeft voort in het Blanco Pro Cycling Team en dus zijn ze daar de voorbije kampioenschappen niet vergeten. Nogmaals verliezen op het NK is geen optie voor de ploeg. Om de driekleur weer in huis te halen, rekent men vooral op Lars Boom. De Vlijmenaar is in uitstekende doen, getuige zijn eindzege in de Ster ZLM Toer. Bovendien ligt dit parcours hem en is hij ook nog eens een renner die op kampioenschappen altijd het beste in zichzelf naar boven haalt. De 27-jarige Boom won in 2008 al eens het kampioenschap, komt daar een tweede titel bij?

Vier sterren: Mollema, Terpstra
Team Blanco, dat met liefst achttien man aan de start staat, heeft natuurlijk meerdere troeven in de hand. Bauke Mollema is er daar één. Met een tweede plaats in de Ronde van Zwitserland liet de Groninger zien dat hij helemaal klaar is voor de komende Tour de France. Met deze vorm moet hij in staat zijn om hier mee te doen voor de overwinning. Het rood-wit-blauw zou hem niet misstaan in de Ronde van Frankrijk.

Dat je niet altijd moet beschikken over een groot blok om te zegevieren op het Nederlands kampioenschap, bewees Niki Terpstra een jaar geleden wel. De eenzame renner rondde destijds in erbarmelijke omstandigheden een prachtige solo van 40 kilometer af. Lars Boom, de nummer twee, volgde op twee minuten. Een groots nummer van de renner van Omega Pharma-Quick Step. Op hetzelfde parcours mag Terpstra nu zijn titel gaan verdedigen. De grote formaties gaan andermaal een taaie klant aan hem krijgen.

Drie sterren: Gesink, Poels, Westra
Boom en Mollema zijn de kopmannen binnen het Blanco Pro Cycling Team. Robert Gesink volgt vlak daarachter en kent morgen (zondag) een beschermde status. Hoewel hij tot de Nederlandse top behoort, kon hij nooit imponeren op het NK. Brengt de Varssevelder daar nu verandering in?

Met veertien renners vormt Vacansoleil-DCM na Team Blanco de grootste ploeg op dit kampioenschap. Op zoek naar een nieuwe sponsor zijn aansprekende resultaten welkom. Te beginnen in Kerkrade. Vacansoleil-DCM is ook zeker niet kansloos met renners als Wout Poels en Lieuwe Westra in de gelederen. Poels kent de Limburgse heuvels als zijn broekzak en is op zoek naar een mooie uitslag om te tonen dat hij bijna weer de oude is. Wat extra vertrouwen voor de Ronde van Frankrijk kan bovendien nooit kwaad. Ploegmaat Westra zal na zijn titel in het tijdrijden al over het nodige zelfvertrouwen beschikken. Eens zien wat hij in de wegrit waard is.

Twee sterren: Dumoulin, Langeveld, Slagter, Weening
Argos-Shimano is de laatste Nederlandse World Tour-formatie in het peloton. Zij verschijnen met een zevental aan de start. Binnen de ploeg is Tom Dumoulin het speerpunt voor deze titelstrijd. Het Limburgse talent (23) ontwikkelt zich dit seizoen geweldig bij Argos-Shimano, wat onder andere resulteerde in een vijfde plaats in de Ronde van België. Hij heeft al laten zien dit soort parcoursen goed aan te kunnen. Hij kan dan ook wel eens voor een verrassing zorgen. Sebastian Langeveld en Pieter Weening, het duo van Orica-GreenEdge, kunnen de grote blokken ook verschalken. Daarvoor hebben ze genoeg kwaliteiten. Met name Langeveld is een eendagsrenner pur sang en bovendien altijd goed op het NK. In 2006 liet hij de zege aan Michael Boogerd. Pakt hij nu zeven jaar na dato wel de nationale driekleur?

Er zijn op dit kampioenschap een paar renners met wie je na een zware koers niet naar de streep wil trekken. Tom-Jelte Slagter is iemand met een sterk eindschot na een lastige aanloop. Dat bewees hij wel in de Tour Down Under door in rit drie Matthew Goss en Philippe Gilbert te kloppen in de sprint. Hij veroverde later ook knap de eindzege in de World Tour-koers. Dan kun je wat. Binnen Team Blanco is hij gevaarlijke outsider. Volgt na de titel bij de beloften in 2010 nu ook de overwinning bij de grote jongens?

Één ster: Dekker, Hoogerland, M. Kreder, Lammertink, Lindeman
Dan zijn we nu toegekomen aan de outsiders. In de door Lars Boom gewonnen Ster ZLM Toer eindigde Thomas Dekker op de achtste plaats. Een van zijn beste noteringen sinds zijn comeback. Kan hij die lijn doortrekken? Dekker weet onder andere Michel Kreder aan zijn zijde, de coureur die vorig jaar verrassend vierde werd. Opgepast voor de mannen van Garmin-Sharp. De laatste mannen op ons lijstje komen uit het kamp van Vacansoleil-DCM. Te beginnen met Johnny Hoogerland. Iemand met zijn capaciteiten mag je in de finale verwachten. Dat geldt ook voor Bert-Jan Lindeman na zijn podiumplaats (brons) van twaalf maanden geleden. Hoewel hij verwacht had mee te mogen gaan naar de Tour, laat de ploegleiding hem thuis. Hij is er wellicht op gebrand om zijn werkgever hun ongelijk te bewijzen. De pas 22-jarige Maurits Lammertink sluit de rij. Zeker op geaccidenteerd terrein beschikt hij over de nodige potentie. Dat bewees hij onlangs met zijn derde plek in de koninginnerit van de Ster ZLM Toer. Wordt hij dit jaar de revelatie?

De favorieten voor het NK Wielrennen 2013 (Elite-mannen) volgens Cycling Story:
***** Boom
**** Mollema, Terpstra
*** Gesink, Poels, Westra
** Dumoulin, Langeveld, Slagter, Weening
* Dekker, Hoogerland, M. Kreder, Lammertink, Lindeman

Joker: Dirk Bellemakers (Lotto-Belisol)

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel!