Tour de France 2013 – Favorieten Bolletjestrui (Bergklassement) Tour de France 2013 – Favorieten Bolletjestrui (Bergklassement)

Wielerliefhebbers vullen zo kort voor de Tour massaal weer hun jaarlijkse Tourpool in. Cycling Story wil daarbij een handje helpen door voor elke trui een lijst met kanshebbers op te stellen. Deel 3: De favorieten voor de Bolletjestrui.

Vijf sterren: Voeckler
Zijn gekke bekken voor de camera worden niet altijd gewaardeerd door collega’s en wielerliefhebbers. Maar zijn aanvallende manier van koersen levert hem wel vaak succes op. Thomas Voeckler (Europcar) is een zekerheidje wat betreft ritwinst. De Franse publiekslieveling is een echte rittenkaper, maar valt ook graag op. En hoe doe je dat meer dan door de bolletjestrui om je schouders te dragen? Vorig jaar won de kleine Fransoos zelfs het bergklassement. Als hij andermaal vaak ten aanval trekt in de bergen is een evenaring van deze prestatie niet ondenkbaar.

Vier sterren: Quintana, Rolland
Zijn land- en ploeggenoot Pierre Rolland is ook een smaakmaker in het gebergte, met een ritzege op L’Alpe d’Huez als absolute hoogtepunt. Le maillot à pois droeg hij nog nooit, maar daar kan dit jaar wel eens verandering in komen. De mannen van Europcar zullen immers alle middelen aangrijpen om publiciteit te trekken gedurende de drie weken.

Colombia beschikt over een zeer talentvolle generatie wielrenners. Nairo Quintana (Team Movistar) is één van hen. Dit seizoen schreef hij op knappe wijze de Ronde van het Baskenland op zijn naam. Nu mag hij zich tonen in de Ronde van Frankrijk. Daar kan de pocketklimmer wel eens uitgroeien tot de grote revelatie. Net als andere landgenoten is Quintana een geboren klimmer. Wellicht dat hij bij zijn debuut van het bergklassement een doel maakt. Treedt hij in de voetsporen van Luis Herrera (1987,1989), Santiago Botero (2000) en Mauricio Soler (2007)?

Drie sterren: Clarke, De Gendt, Pinot
De Australiër Simon Clarke is een andere debutant in La Grande Boucle. Zijn eerst Ronde van Spanje zal hij niet snel vergeten. Hij was de sterkste in rit vier en nam de bergtrui ook nog eens Down Under. Kan hij weer voor een verrassing zorgen? Thomas de Gendt heeft de wielerwereld al meermaals versteld doen staan. Zo ook door zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Giro 2012. De komende Tour mikt hij op een plaats in de top-20. Mocht een goed klassement om zeep zijn, dan kan hij altijd nog zijn interesse verleggen naar de bolletjestrui. Nu het vijf voor twaalf is bij Vacansoleil-DCM, is in de zoektocht naar een nieuwe sponsor alle vorm van publiciteit welkom. Na zijn sterke debuut in 2012 (tiende en ritwinst), moet Thibaut Pinot zijn prestaties deze zomer zien te bevestigen. Het Franse volk heeft veel vertrouwen in het klimtalent, net als FDJ-ploegleider Marc Madiot die zijn poulin ongetwijfeld ten aanval zal schreeuwen.

Twee sterren: Contador, Froome, Rodriguez, Valverde
Sinds de Tour van 2011 hanteert de organisatie een ander puntensysteem voor dit nevenklassement. Op beklimmingen van de buitencategorie vallen er in verhouding veel punten te verdienen en bij een aankomst bergop (buitencategorie t/m 2e cat.) worden de punten verdubbeld. Met vier aankomsten op zware cols, kunnen de klassementsrenners wel eens in aanmerking komen voor de bolletjestrui. Op papier zijn Alberto Contador (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank), Chris Froome (Sky Procycling), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Alejandro Valverde (Team Movistar) de beste klimmers van het stel. Mag één van dit viertal in Parijs tweemaal op het podium verschijnen?

Een ster: Cunego, Feillu, Nieve, Izaguirre, Taaramäe
In de geschiedenis van de Tour is het ook vaak voorgekomen dat een aanvaller met klimmersbenen met de bolletjestrui aan de haal ging. Aangezien een topklassering uitgesloten lijkt, kan de Italiaan Damiano Cunego (Lampre-Merida) zich wel eens richten op de bergtrui. Brice Feillu (Sojasun) droeg hem al eens een dag, maar vraag is of deze Fransman eindelijk weer zijn oude niveau haalt. De Basken zijn altijd gemotiveerd als het op het bergklassement aankomt. Met Mikel Nieve hebben ze een outsider aan boord. Wellicht dat het debuterende talent Jon Izaguirre ook de traditie van sterk klimmende Basken voort kan zetten. De Est Rein Taaramäe gold ooit als een beloftevolle ronderenner, maar de laatste 1,5 jaar presteert hij bar weinig. Betekent deze Tour een nieuwe start voor hem?

De favorieten voor het bergklassement in de Tour de France 2013 volgens Cycling Story:
***** Voeckler
**** Quintana, Rolland
*** Clarke, De Gendt, Pinot
** Contador, Froome, Rodriguez, Valverde
* Cunego, Feillu, Nieve, Izaguirre, Taaramäe

Joker: Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel!