Ellen van Dijk is wederom Nederlandse kampioene tijdrijden geworden. In het Groningse Winsum wist ze het 26 kilometer lange parcours sneller af te leggen dan Loes Gunnewijk (+39″) en Annemiek van Vleuten (+1’01”). Marianne Vos deed voor het tweede jaar op rij niet mee met de race tegen de klok.

“Als Marianne het gevoel had gehad hier te kunnen winnen, dan was ze vast wel gestart. Nu maakt ze andere keuzes. Ik ben zelf niet zo bezig met haar afzegging, alleen vinden anderen het altijd wel bijzonder als ik Marianne een keer verslaan kan,” aldus Ellen van Dijk.

Van Dijk is vooral bezig met het bijslijpen van haar eigen tijdrit. “Ik ben altijd al een liefhebber van testen en metingen geweest, maar het afgelopen jaar ben ik met mijn ploeg Specialized heel fanatiek bezig met het perfect afstellen van mijn fiets en het zoeken naar de ideale houding. Al mijn tijdritten worden gefilmd en alle meetgegevens geanalyseerd. Dit alles om in september mijn grote doel waar te maken: een medaille winnen op het wereldkampioenschap tijdrijden in Toscane.”

Loes Gunnewijk (Orica-AIS) werd tweede, na een teleurstellende prestatie vorig jaar. “Ellen is op dit onderdeel een klasse apart en heeft zich ook steeds meer gespecialiseerd in deze discipline. Ik ben toch meer een allrounder die een goede tijdrit in de benen heeft. Ik was al goed op dreef in de ritten tegen de klok dit jaar en startte hier met vertrouwen. Het parcours is ook heel eerlijk met lange en rechte wegen. Dit geeft perfect de verhoudingen weer zoals deze nu zijn en dan liegen tijden gewoon niet. Voor mij is dit een opsteker richting het NK op de weg.”

Ook Annemiek van Vleuten, het afgelopen jaar Nederlands kampioen op de weg, was erg blij met de prestatie vandaag. “In het begin van het jaar liepen mijn tijdritten helemaal niet, maar bij mijn ultieme test in Leende was ik onlangs eindelijk weer eens goed. Daarom besloot ik ook van start te gaan hier. Een goede keuze, want nu verlaat ik Winsum én met een medaille én in de wetenschap dat ik zaterdag op een waardige manier mijn rood-wit-blauwe trui kan verdedigen.”

Van Dijk pakt derde tijdrittitel (© NOS.nl):

NK Tijdrijden 2013 – Uitslag vrouwen:

1.Ellen van Dijk26 km in 33'56"
2.Loes Gunnewijk+39"
3.Annemiek van Vleuten+1'01"
4.Vera Koedooder+1'50"
5.Natalie van Gogh+2'20"
6.Mathilde Matthijse+2'23"
7.Thalita de Jong+2'28"
8.Iris Slappendel+2'38"
9.Chantal Blaak+2'39"
10.Roxane Knetemann+2'55"

Bron: knwu-tijdrijden.nl