Tour de France 2013 – Favorieten Gele Trui (Algemeen klassement) Tour de France 2013 – Favorieten Gele Trui (Algemeen klassement)

Wielerliefhebbers vullen vlak voor de 100e Tour de France massaal weer hun jaarlijkse Tourpool in. Cycling Story wil daarbij een handje helpen door voor elke trui een lijst met kanshebbers op te stellen. Deel 1: De favorieten voor de Gele Trui.

Vijf sterren: Froome
Over de te kloppen man in de komende jubileumeditie bestaat eigenlijk geen discussie. Chris Froome, de nummer twee van vorig jaar, is torenhoog favoriet. De in Kenia geboren Brit won liefst vier van de vijf rittenkoersen waarin hij dit seizoen startte. In Oman, het Critérium International, de Ronde van Romandië en onlangs tijdens het Critérium du Dauphiné was hij de sterkste. Alleen in de Tirreno moest hij zijn meerdere erkennen in Vincenzo Nibali (Ita). Froome is momenteel bergop nagenoeg onklopbaar en hij beschikt daarnaast over een ijzersterke tijdrit. De kopman van Team Sky heeft ook nog eens de sterkste ploeg. Tot slot heeft hij dit jaar geen last van ploegmaat en titelverdediger Bradley Wiggins, die de Ronde van Frankrijk thuis zal volgen. Niets lijkt een eerste Tourzege in de weg te staan. Of kan iemand hem net als Nibali toch verslaan?

Vier sterren: Contador, Rodriguez
Het gevaar kan wel eens uit Spaanse hoek komen. Zo is er tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador (Team Saxo Bank-Tinkoff Bank), die na een jaar van afwezigheid weer zijn rentree maakt in La Grande Boucle. Na zijn dopingschorsing schreef hij direct de Vuelta van 2012 op zijn naam. Daarna ging al snel de focus op de Ronde van Frankrijk. In veel voorbereidingskoersen deed hij mee voor het podium, maar winnen kon hij niet. Op een etappe in de Tour de San Luis na. Zijn generale repetitie verliep ook niet geweldig. In de door Chris Froome gewonnen Dauphiné werd hij slechts tiende. In een tijdrit over 32,5 kilometer verloor hij liefst 2’40” op zijn concurrent. Ver onder zijn kunnen. In de trainingen in aanloop naar de Tour moeten er dan ook nog paar procentjes bijkomen. Als hem dat lukt, gaat hij meedoen voor het geel. Want een Contador in topvorm is nog altijd wereldtop.

Joaquim Rodriguez is al 34, maar het wordt van pas zijn tweede deelname. Hij debuteerde in 2010 met een zevende plaats. Nu komt hij met veel meer ambities aan de start. Gezien het parcours is dat ook niet onlogisch. De vijf heuvelritten en zes bergetappes, waarvan vier aankomsten bergop, zijn de Spaanse pocketklimmer op het lijf geschreven. De tijdrit is echter de achilleshiel van Rodriguez. In de 65 individuele kilometers tegen de klok zal hij de schade moeten te zien te beperken. Maar met zijn explosiviteit kan hij zijn verlies in het gebergte eventueel weer goed maken. Zijn traditionele offday in een grote ronde kan de kopman van Katusha dan niet veroorloven. Het wordt een hele uitdaging, maar Purito is absoluut een gevaarlijke kandidaat voor de eindzege. Kan hij eindelijk een ronde van drie weken op zijn palmares zetten?

Drie sterren: Van den Broeck, Evans, Valverde
Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) is de nationale hoop van België. Na zijn vierde plaats van vorig jaar zijn de verwachtingen hooggespannen. Ook bij hemzelf. Hij gaat vol het podium. En voor dat doel moet veel wijken. Zo leefde hij de voorbije maanden veelal als een monnik in de Sierra Nevada. Volgende maand moet deze investering omgezet worden in een podiumplek in de belangrijkste koers van het jaar. Zijn 29e plaats in de Dauphiné was op weg naar dat doel een klein minpuntje. Maar de keelontsteking die hem parten speelde is gelukkig verleden tijd. Hij kan in optima forma de strijd aangaan. Maakt hij zijn droom waar? Iemand dat dat al eens deed is de Australiër Cadel Evans. De renner van het BMC Racing Team won de Tour in 2011. Evans is al 36 maar kan nog altijd hard fietsen. Dat bewees hij door verrassend derde te worden in de voorbije Giro d’Italia. Diezelfde Giro kan hem echter wel eens op gaan breken in de loodzware slotweek. Hoewel hij na de Ronde van Italië geen koers meer reed, zijn we benieuwd of hij andermaal op hoog niveau kan acteren.

Alejandro Valverde (Team Movistar) eindigde vorig jaar nog net in de top-20. Een teleurstellend resultaat. Het is dan ook tijd voor revanche. En die moet er komen in de vorm van een podiumplaats. Opvallend genoeg haalde de 33-jarige Spanjaard nog nooit zijn topniveau in de Tour. Waar hij zijn thuisronde al eens op zijn lange erelijst zette, kwam hij in Frankrijk nooit verder dan een zesde plaats. Gezien de vele bergritten moet een verbetering van zijn beste prestatie zeker mogelijk zijn. Opgepast voor deze ervaren matador.

Twee sterren: Van Garderen, Mollema, Porte, Rolland
Voor Tejay van Garderen moet dit de Tour van de bevestiging worden. Met zijn vijfde plaats was de Amerikaan uit de BMC-ploeg in 2012 een revelatie. In 2013 trok hij die lijn door met sterke prestaties, waardoor de eindoverwinning in de Ronde van Californië. Met zijn capaciteiten als tijdrijder kan de 24-jarige coureur weer eens ver komen. En dan zijn we nu aangekomen bij de Nederlandse troef: Bauke Mollema. Voor het eerst staat hij als absolute kopman aan het vertrek. Bij Blanco hebben ze veel vertrouwen in de Groninger. Zeker na zijn geweldige optreden in de Ronde van Zwitserland, waar hij een etappe won en tweede werd in het algemeen klassement. Mollema heeft daar zijn visitekaartje afgeven. Nu maar hopen dat hij van pech blijft bespaart en mee kan dingen naar een topklassering. Hup Bauke!

Koers na koers domineert de Sky-formatie. De ploeg bezit een ongekende luxe. Zo zou Richie Porte bij alle overige 21 ploegen de kopman zijn, bij de Britse ploeg is hij de belangrijkste luitenant van Chris Froome. Mocht die echter wat overkomen, dan hebben ze altijd nog de Australiër Porte achter de hand. Met zijn kwaliteiten als klimmer en tijdrijder zou hij zomaar op het podium kunnen eindigen. Want als je de sterkste bent in Parijs-Nice en tweede wordt in de Dauphiné, kan je wat. Dat geldt ook voor iemand die een Tourrit op Alpe d’Huez wint. Pierre Rolland (Team Europcar) flikte het in 2011. De Fransman ontwikkelt zich steeds meer tot een echte klassementsrenner. Heel Frankrijk hoopt dan ook dat hij na zijn achtste plek in 2012 weer een stapje omhoog kan maken. Hij is hoe dan ook iemand die in de bergen voor spektakel kan zorgen.

Één ster: Fuglsang, Péraud, Pinot, Quintana, Voeckler
De outsiders zullen we één voor één kort langslopen. Bij RadioShack kende Jakob Fuglsang een verloren jaar. Bij Astana krijgt de Deen nu de kans om zijn belofte als ronderenner eindelijk in te lossen. Jean-Christophe Péraud (AG2R-La Mondiale) is een echte laatbloeier. De voormalig topmountainbiker (2e op de OS van 2008) debuteerde op 34-jarige leeftijd. Destijds werd hij knap tiende. Eens zien of de nummer drie uit Parijs-Nice die prestatie kan evenaren. Zijn landgenoot Thibaut Pinot (FDJ) werd eveneens tiende bij zijn debuut (2012). Daarnaast schreef hij ook nog de achtste etappe op zijn naam. Een nieuw Frans rondetalent was geboren. Nu moet hij voor eigen volk die status bevestigen. Geen gemakkelijke opgave. In deze 100e editie kan de revelatie wel eens uit Colombia komen. Zijn naam: Nairo Quintana (23). De Colombiaan van Team Movistar is een geboren klimmer. Het leverde hem al de eindzege in de Ronde van het Baskenland op. Na het voorjaar verbleef hij maanden op hoogtestage. Hopelijk kan de debutant met deze voorbereiding voor het nodige vuurwerk in het hooggebergte zorgen. Thomas Voeckler (Team Europcar) is allang geen onbekende meer. De Franse publiekslieveling pikt elk jaar wel een rit mee. Ook nu zal hij de pure aanvaller op jacht naar succes gaan. De Tourfavorieten mogen hem geen tien minuten geven, want dan kan hij nog wel eens heel ver geraken, getuige zijn vierde plek in 2011.

De favorieten voor de Tour de France 2013 volgens Cycling Story:
***** Froome
**** Contador, Rodriguez
*** Van den Broeck, Evans, Valverde
** Van Garderen, Mollema, Porte, Rolland
* Fuglsang, Péraud, Pinot, Quintana, Voeckler

Joker: Daniel Moreno (Katusha)

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel!