Luis León Sánchez overleeft solo van veertig kilometer Luis León Sánchez overleeft solo van veertig kilometer

Met een solo heeft Luis León Sánchez zondag de slotrit van de Ronde van België op zijn naam geschreven. Op ongeveer 40 kilometer van de streep vond de Spanjaard aansluiting bij een kopgroep en ging hij er onmiddellijk op en erover.

In Banneux, na een 175 kilometerlange koers die door de kenners werd betiteld als een mini-versie van Luik-Bastenaken-Luik, kwam Sánchez alleen aan. “Ik ben heel blij”, aldus Sánchez. “Het was zwaar, niet alleen door het parcours, maar ook door het natte en koude weer. Ik wist dat ik moest aanvallen om te winnen. In een sprint zou ik het niet halen tegen mannen als Francesco Gavazzi en Philippe Gilbert. Ik heb hard getraind voor deze wedstrijd, mijn eerste van het jaar, en ben gemotiveerd om ook de rest van het seizoen goed te presteren.”

Tweede
Dankzij zijn overwinning steeg Sánchez naar de tweede plaats in het algemeen klassement. “Maar daar was ik helemaal niet mee bezig. Ik wilde gewoon de etappe winnen. Ik wist dat de voorsprong van Tony Martin te groot was om hem nog in te halen.”

Erik Dekker
Ploegleider Erik Dekker was na afloop vol lof over Sánchez. “Ik vind het heel knap hoe Luis vandaag de overwinning pakt. Het was een harde koers en toch wist hij weg te rijden. In eerste instantie dacht ik niet dat het slim was dat hij die aanval zo vroeg plaatste, maar toen ik vernam dat hij zich goed voelde, snapte ik het wat beter. En toen was er trouwens ook geen weg meer terug. Heel knap hoe hij de wereldkampioen en de wereldkampioen tijdrijden achter zich houdt.”

Trucje
Tijdens laatste beklimming van La Redoute haalde Dekker een trucje uit. “Luis had toen nog maar dertig seconden voorsprong en daarom zei ik dat Gilbert eraan kwam. Dat was natuurlijk niet helemaal waar, maar daardoor kon hij wel weer even de krachten vinden om nog een keer aan te zetten. En daardoor groeide zijn voorsprong ook weer.” Terugkijkend op de gehele Baloise Belgium Tour is Dekker tevreden. “Als je kijkt naar de massasprints die we deze week gehad hebben, was vandaag eigenlijk de enige échte kans op een ritzege. En die hebben we met beide handen aangegrepen. We kwamen hier met veel jongens die in opbouw zijn en ik denk dat ze die lijn hier goed hebben doorgetrokken.”