Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 17 Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 17

Het is weer raak voor Giovanni Visconti en Team Movistar in deze Giro. Na zijn overwinning op de Galibier hield de Italiaan in etappe 17 een groep van veertig man achter zich. Voor zijn ploeg betekent het al de vierde dagzege.

Nadat de vier vroege vluchters waren gegrepen, roken aanvallers hun kans op het enige obstakel van de dag. Op deze klim van de vierde categorie demarreerde de Venezolaan Miguel Angel Rubiano (Androni Giocattoli-Venezuela) aan de voet. Danilo di Luca (Vini Fantini) en Giovanni Visconti maakten vervolgens de oversteek. Laatstgenoemde verkeert echter in supervorm en laat zijn twee metgezellen onder de top achter. Op weg naar de ritzege wacht hem nog een tijdrit van vijftien kilometer.

Achter hem is het ieder voor zich. De klim heeft meer schade aangericht dan verwacht, waardoor het peloton is gereduceerd tot een groep van veertig man. Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) behoort ook bij de gelosten. Er is dan ook geen ploeg die de verantwoordelijkheid neemt en een georganiseerde jacht op touw zet. Een spervuur aan demarrages volgt, maar ze krijgen drievoudig Italiaans kampioen Visconti niet meer in het vizier. Op knappe wijze boekt hij zijn tweede overwinning. Op negentien seconden is Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) de snelste van de achtervolgende groep. Het was hem alleen even ontgaan dat de winnaar al bekend was en dus rijdt het juichend over de streep. Een klassieke vergissing. Luka Mezgec (Argos-Shimano) behaalde voor de derde keer een derde plaats in een rituitslag.

Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 17:

1.Giovanni Visconti (Ita)Team Movistar214 km in 5u 15' 34"
2.Ramunas Navardauskas (Lit)Garmin-Sharp+19''
3.Luka Mezgec (Slo)Argos-Shimanoz.t.
4.Filippo Pozzato (Ita)Lampre-Meridaz.t.
5.Danilo Hondo (Dui)RadioShack-Leopardz.t.
6.Salvatore Puccio (Ita)Sky Procyclingz.t.
7.Sacha Modolo (Ita)Bardiani Valvole-CSF Inoxz.t.
8.Fabio Felline (Ita)Androni Giocattoli-Venezuelaz.t.
9.Francisco Ventoso (Spa)Team Movistarz.t.
10.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Teamz.t.
25.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Teamz.t.
29.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Teamz.t.
37.Steven Kruijswijk (Ned)Blanco Pro Cycling Teamz.t.
172. (laatste)Maxim Belkov (Rus)Katusha+11'05''

Giro d’Italia 2013 – Algemeen klassement na etappe 17:

1.Vincenzo Nibali (Ita)Astana73u 11' 29"
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1'26"
3.Rigoberto Uran (Col)Sky Procycling+2'46"
4.Michele Scarponi (Ita)Lampre-Merida+3'53"
5.Przemyslaw Niemiec (Pol)Lampre-Merida+4'13"
6.Mauro Santambrogio (Ita)Vini Fantini+4'57"
7.Carlos A. Betancur Gomez (Col)AG2R-La Mondiale+5'15"
8.Rafal Majka (Pol)Team Saxo Bank-Tinkoff Bank+5'20"
9.Benat Intxausti (Spa)Team Movistar+5'47"
10.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+7'24"
18.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+15'04''
25.Steven Kruijswijk (Ned)Blanco Pro Cycling Team+28'23''
43.Pieter Weening (Ned)Orica-GreenEdge+1u 08' 37''
172. (laatste)Rafael Andriato (Bra)Vini Fantini+3u 56' 50''

Cycling Story Koersspel
In tegenstelling tot Giovanni Visconti beleefde Ron (Murdock30) een primeur in deze Giro. Dankzij winnaar Visconti, Filippo Pozzato (4e) en Francisco Ventoso (9e) behaalde hij met een totaal van 21 punten zijn eerste dagzege. Hij bleef Matthias (Vremde Rules) zo drie punten voor. De nummer twee in het algemeen klassement liep wel in op leider Lambert Jan Altema (Haanties), die vandaag één puntje scoorde. Joop de Graauw sprokkelde met zijn team lekke tube 16 punten en maakte het podium in deze zeventiende etappe compleet.