Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 15 Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 15

Giovanni Visconti is de winnaar van de etappe naar de Col du Galibier. De Italiaan van Movistar finishte solo met 42 seconden voorsprong op de volgende renners. Vincenzo Nibali blijft leider in het algemeen klassement.

Ondanks dat de Giro-organisatie gisteren besloot om de Mont Cenis en Col du Galibier te schrappen, werd wegens het goede weer vandaag alsnog besloten om deze wel in het parcours op te nemen. De enige kleine aanpassing was het verleggen van de finish, ruim vier kilometer eerder dan oorspronkelijk gepland, met dus toch nog een zware bergrit als gevolg.

Het peloton besloot vandaag om het in het begin van de etappe rustig aan te doen. Voor de berg- en sprintpunten werd er wel gereden. Het gevolg? Pieter Weening (Orica-GreenEdge) weet na de bergsprint op de Mont Cenis (waarin hij als vierde over de streep komt) uit de greep te blijven van het peloton en de voorsprong loopt gestaag op. Enkele achtervolgers zitten echter niet ver achter Weening, waaronder zijn medesprinters van de Mont Cenis. Weening besluit te wachten en samen met Pirazzi, Visconti, Rabottini, Bongiorno, Chalapud en Rubiano vormt zich een groep van zeven koplopers. De voorsprong stijgt inmiddels tot zo’n zes minuten.

Bij het beklimmen van de Télégraphe (11,9 km à 7,2 procent gemiddeld) begint het peloton toch flink in te lopen op de kopgroep. Pirazzi besluit voor de bergpunten te gaan en Weening weet aan te sluiten. Het mag echter niet meer baten. De favorieten zijn in aantocht, met een flink uitgedund peloton. Het is Giovanni Visconti die de leiding solo weet over te nemen, met daarachter het Weening, Pirazzi en Rabottini. Robert Gesink rijdt inmiddels samen met onder andere Danilo di Luca daar weer achter. Op de top van de Télégraphe is de achterstand op Visconti ruim twee minuten, met zo’n 50 seconden daarachter het uitgedunde peloton.

Op de Col du Galibier is het groepje Gesink inmiddels bijgehaald en is Rabottini weg weten te komen van Weening en Pirazzi. Deze laatste twee hebben inmiddels bezoek gekregen van Wilco Kelderman (Blanco) die uit het peloton is weten weg te rijden. Uiteindelijk weten de favorieten toch nog in de buurt te komen van de koplopers, maar Visconti wordt niet meer gegrepen. Voor het Pantani-monument schrijft hij de etappeoverwinning op zijn naam.

Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 15:

1.Giovanni Visconti (Ita)Movistar149 km in 4u 40' 48"
2.Carlos Betancur (Col)AG2R-La Mondiale+42"
3.Przemyslaw Niemiec (Pol)Lampre-Meridaz.t.
4.Rafal Majka (Pol)Saxo Bank-Tinkoff Bankz.t.
5.Fabio Duarte Arevalo (Col)Colombia-Coldeportes+47"
6.Michele Scarponi (Ita)Lampre-Merida+54"
7.Vincenzo Nibali (Ita)Astanaz.t.
8.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Teamz.t.
9.Mauro Santambrogio (Ita)Vini Fantini Selle Italiaz.t.
10.Rigoberto Uran (Col)Sky Procyclingz.t.
14.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+1'00"
26.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+1'52"
32.Stef Clement (Ned)Blanco Pro Cycling Team+2'12"

Giro d’Italia 2013 – Algemeen klassement na etappe 15:

1.Vincenzo Nibali (Ita)Liquigas62u 02' 34"
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1'26"
3.Rigoberto Uran (Col)Sky Procycling+2'46"
4.Mauro Santambrogio (Ita)Vini Fantini Selle Italia+2'47"
5.Michele Scarponi (Ita)Lampre-Merida+3'53"
6.Przemyslaw Niemiec (Pol)Lampre-Merida+4'35"
7.Carlos Betancur (Col)AG2R-La Mondiale+5'15"
8.Rafal Majka (Pol)Saxo Bank-Tinkoff Bank+5'20"
9.Domenico Pozzovivo (Ita)AG2R-La Mondiale+5'57"
10.Benat Intxausti (Spa)Movistar+6'21"
13.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+7'38"
19.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+13'29"

Cycling Story Koersspel:
Voormalig klassementsleider Matthias pakte met zijn team Vremde Rules nog maar eens een dagzege. Winnaar Visconti, Betancur (2e), Scarponi (6e), Nibali (7e) en Evans (8e) leverden hem 34 punten op. Daarmee hield hij Hay Haenen (32 punten) en Bas (31 punten) achter zich. Lambert Jan Altema, de ploegleider van Haanties, blijft nog steeds stevig aan de leiding staan in het algemeen klassement.