Ronde van Californië 2013 – Lieuwe Westra wint eerste etappe Ronde van Californië 2013 – Lieuwe Westra wint eerste etappe

In een verzengende hitte is de eerste etappe van de Ronde van Californië verreden. Bij het debuut van Vacansoleil-DCM werd er direct gewonnen door de mannen die zondag in een speciale Celeste-outfit van start gingen.

Lieuwe Westra viel aan in de laatste tien kilometer en won koelbloedig de sprint van medevluchter Mancebo: “Ik was gelost op de laatste klim maar kon terugkomen. In het uitgedunde peloton zag ik dat niet alle ploegen compleet waren en er dus een kans was voor aanvallers. Toen de vluchters bijna waren gegrepen ben ik direct gegaan. De zeer sterke Mancebo reed hard en ik durfde in de laatste kilometer te wachten om vervolgens te winnen.”

Met de zege nam Westra ook de leiding: “Prachtig om hier te winnen en je ziet maar dat je altijd in je kansen moet blijven geloven ook als je al gelost bent.” Na een voorjaar met veel top-10 plaatsen trainde de 30-jarige Fries de laatste maand vanuit zijn uitvalsbasis in Spanje. Daar werkte hij aan zijn basis voor het tweede deel van het seizoen. Op de vraag van de toegestroomde Amerikaanse media of hij de ronde kon winnen gaf Westra aan: “We gaan het proberen, vandaag was het gevoel bij het klimmen niet goed maar ik hoop morgen de juiste benen te hebben.”

In de ploeg kende ook een aantal renners een mindere dag. Ploegleider Hilaire Van Der Schueren zag dat het zwaar was: “In dit weer met temperaturen richting de veertig graden voelt niemand zich prettig. Een aantal renners kreeg last van kramp en die moesten vechten om op tijd binnen te geraken. Morgen zal weer warm zijn maar wellicht zijn ze dan beter geacclimatiseerd.”