Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 9 Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 9

De negende etappe in de 96e Giro d’Italia is gewonnen door de Rus Maxim Belkov. De Katusha-renner maakte deel uit van een vroege vlucht met twaalf renners en rondde een solo van bijna 70 kilometer met succes af. Na de ritzege van Luca Paolini betekent het al de tweede overwinning voor zijn werkgever. Vincenzo Nibali (Astana) blijft leider.

Belkov boekte zijn winst vooral in de afdalingen. Op de beklimmingen van tweede en eerste categorie moest hij namelijk zijn meerdere erkennen in Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox) en Robinson Chalapud (Colombia), die een hevig gevecht uitvochten om de bergpunten. Eerstgenoemde kwam hierbij als winnaar uit de bus en wordt de nieuwe leider in het bergklassement. Hun onderlinge strijd gaf Belkov wel de kans om vooraan terug te keren. Van dit trio bleek hij ook veruit de beste daler. In de afdaling van de Vallombrosa (1e cat.) reed hij soepel weg bij zijn metgezellen en een indrukwekkende solo volgde. Zijn zware inspanning werd beloond met de eerste profzege uit zijn carrière. Carlos Betancur (AG2R-La Mondiale) werd tweede, maar had niet in de gaten dat Belkov al 44 seconden eerder was gefinisht. Hij kwam dan ook juichend over de streep. Een klassieker.

Bij de klassementsrenners had vooral Bradley Wiggins (Sky Procycling) weer een zware dag in de stromende regen. In de afdaling moest hij de groep der favorieten weer laten rijden. Gelukkig konden zijn ploeggenoten het gat van een minuut ditmaal wel dichten. Uiteindelijk kwam hij met zijn concurrenten over de streep. Dit lukte titelverdediger Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) en onze landgenoot Pieter Weening (Orica-GreenEdge) niet. Zijn verloren respectievelijk 1’03” en 7’39” op de rest.

Morgen is er een rustdag in de Giro.

Giro d’Italia 2013 – Uitslag etappe 9:

1.Maxim Belkov (Rus)Katusha4u 31' 31"
2.Carlos Betancur (Col)AG2R-La Mondiale+44"
3.Jarlinson Pantano (Col)Colombia+46"
4.Tobias Ludvigsson (Zwe)Argos-Shimano+54"
5.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+1'03''
6.Benat Intxausti (Spa)Team Movistarz.t.
7.Danilo di Luca (Ita)Vini Fantiniz.t.
8.Mauro Santambrogio (Ita)Vini Fantiniz.t.
9.Damiano Caruso (Ita)Cannondalez.t.
10.Vincenzo Nibali (Ita)Astanaz.t.

Giro d’Italia 2013 – Algemeen Klassement na etappe 9:

1.Vincenzo Nibali (Ita)Astana34u 19' 31"
2.Cadel Evans (Aus)BMC Racing Team+29"
3.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+1'15"
4.Bradley Wiggins (GBr)Sky Procycling+1'16"
5.Michele Scarponi (Ita)Lampre-Merida+1'24"
6.Sergio Luis Henao Montoya (Col)Sky Procycling+2'11''
7.Mauro Santambrogio (Ita)Vini Fantini+2'43"
8.Przemyslaw Niemiec (Pol)Lampre-Merida+2'44"
9.Rigoberto Uran (Col)Sky Procycling+2'49"
10.Tanel Kangert (Est)Astana+3'02"

Cycling Story Koersspel
Met 25 punten ging de dagzege in het Cycling Story Koersspel vandaag naar Hay Haenen (Ganadores). Rob Nicolai (flyindustman) werd met 23 punten tweede in de daguitslag, voor Lambert Jan Altema (Haanties) die 22 punten behaalde. Door deze score steeg Altema bovendien naar plaats twee in het algemeen klassement. Met 193 punten zit hij leider Matthias (Vremde Rules) flink op de hielen. Het verschil bedraagt na deze negende etappe nog maar vijf punten.