Giro d’Italia 2013 – Favorieten Roze Trui (eindklassement) Giro d’Italia 2013 – Favorieten Roze Trui (eindklassement)

Alle wielerliefhebbers kijken halsreikend uit naar de 96e Giro d’Italia. Drie weken lang koers in het prachtige Zuid-Europese land. Van 4 tot en mei 26 mei houdt Cycling Story u van alle ontwikkelingen op de hoogte. We blikken vooruit met deze voorbeschouwing. Wie mogen er dromen van de eindzege en het felbegeerde roze?

Vincenzo Nibali is onze topfavoriet voor de Giro. (Foto: © Bettini) Vincenzo Nibali is onze topfavoriet voor de Giro. (Foto: © Bettini)

Vijf sterren: Nibali
Onze topfavoriet voor de eindoverwinning is Vincenzo Nibali (Astana). Samen met Bradley Wiggins steekt hij enigszins boven de rest uit, maar wij geven hem de voorkeur boven de Brit. De Italiaan schreef in 2010 al eens de Vuelta op zijn naam, maar de Giro ontbreekt nog op zijn palmares. Verder dan de tweede plaats (2011) kwam De Haai immers nog niet. Nog meer dan grote concurrent Wiggins heeft hij naar deze Ronde van Italië toegeleefd. Voor Italianen is hun thuisronde speciaal en kunnen ze altijd iets meer. Bovendien verliep zijn aanloop naar deze eerste grote ronde ideaal. Dat getuigen zijn zeges in de Tirreno-Adriatico en de in april verreden Ronde van Trentino (1’40” voorsprong op Wiggins) wel. Met deze goede vorm, de steun van de fanatieke Tiffosi en de wetenschap dat hij Wiggins in de bergen kan kloppen, moet de Astana-kopman in staat zijn om zijn landgenoten in extase te brengen.

Vier sterren: Hesjedal, Wiggins
Wie vorig jaar Ryder Hesjedal tipte als eindwinnaar, werd vooraf voor gek verklaard. Toch geschiedde het onverwachte. In de afsluitende tijdrit reed hij Joaquim Rodriguez uit het roze en won de Canadees verrassend de Giro. Voor de renner van Garmin-Sharp is het nu zaak om aan te tonen dat dit geen toevalstreffer was. De titelverdediger weegt nu twee kilo minder en staat heel scherp. Tot op heden is zijn sterke finale in Luik (8e) het enige referentiepunt van zijn mogelijke topvorm. Maar wetende dat Hesjedal uitstekend kan pieken, mogen we ons geen zand in de ogen laten strooien. Opgepast voor de coureur met startnummer 1.

Iedereen verwacht het duel tussen Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali. Al in oktober 2012 gaf de Tourwinnaar aan dat de Ronde van Italië in 2013 zijn hoofddoel ging zijn. Enkele dagen terug verklaarde Wiggins plotseling dat hij voor de dubbel Giro-Tour wil gaan. Gaat dat ten koste van zijn ambities in de Giro? Een dubbelslag lijkt immers een zeer zware, zo niet onmogelijke opgave. Die vraag zal in de komende drie weken beantwoord worden. Zeker is wel dat Wiggo hoe dan ook een grote favoriet is. Met Sergio Henao en Rigoberto Uran weet de kopman van Team Sky zich bovendien gesteund met uitstekende klimmers, die hem aan de zege kunnen helpen. De vele kilometers tegen de klok (93 km) gaan ook in zijn voordeel spelen. Slaat hij net als in de Tour de France van 2012 daar zijn slag?

Drie sterren: Evans, Gesink, Scarponi
Met Cadel Evans (BMC Racing Team) staat er nog een potentiële Tourfavoriet aan de start. In tegenstelling tot Nibali en Wiggins zal de Australiër deze grote ronde vooral willen gebruiken als voorbereiding op de Tour. Natuurlijk wil hij hier sterk voor de dag komen, maar La Grande Boucle blijft het hoofddoel. Door slechts vier rittenkoersen (Oman, Tirreno, Critérium International en Giro del Trentino) te hebben gereden, begint hij normaliter niet in topvorm aan de Giro. Met zijn 36 jaar gaan ook de jaren stilaan tellen, dus is het afwachten of hij de aanvallen in de zware ritten kan beantwoorden. Door zijn ervaring en capaciteiten blijft de Tourwinnaar van 2011 een gevaarlijke outsider voor de eindzege.

De Italianen kennen met Michele Scarponi nog een tweede kandidaat. De Lampre-renner eindigde de afgelopen drie edities in de top-5, met als hoogtepunt de eindzege in 2011. Al kwam deze op papier tot stand door de dopingschorsing van Alberto Contador. Scarponi lijkt nu gereed om weer een gooi naar het roze te doen. Met een vijfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik toonde hij aan dat de benen in orde zijn. Of hij het ook in een koers over drie weken kan bolwerken tegen de topfavorieten is echter maar de vraag. In het verleden kwam de Italiaan net wat tekort op de beslissende momenten, maar uitgevlakt mag hij zeker niet worden.

Met Robert Gesink heeft Nederland ook een belangrijke troef voor het algemeen klassement. De Varssevelder waagt voor het eerst zijn kansen in Italië. Na mindere jaren in de Ronde van Frankrijk gaat hij hier voor een goede eindklassering. Met een podiumplaats als doel stelt onze landgenoot zijn ambities niet onder stoelen of banken. Voor het Nederlandse wielrennen zou het mooi zijn als hij ze waar mocht maken. Een evenaring van zijn beste prestatie in een grote ronde (5e in Tour 2010) zou prachtig zijn. Met een lange voorbereiding, inclusief hoogtestage, hoopt hij optimaal aan het vertrek te verschijnen. De generale repetitie in Romandië viel tegen (54e), maar we houden vertrouwen. Wellicht ligt de Giro hem beter dan de hectische Tour. Go Robert!

Twee sterren: Basso, Kiserlovski, Pozzovivo, Sanchez
Dan zijn we nu toegekomen aan de outsiders. De eerste in dit rijtje is tweevoudig winnaar (2006,2010) Ivan Basso (Cannondale). De 35-jarige Italiaan is echter niet meer dezelfde renner van twee jaar geleden. Dat valt steeds vaker op en is ook terug te zien in de uitslagen. Zo behaalde hij dit seizoen enkel een aansprekend resultaat in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali (vierde). Een plaats in de top-5 lijkt deze maand dan ook het hoogst haalbare. Voor Robert Kiserlovski (RadioShack-Leopard) zou een dergelijke klassering ook al knap zijn. De Kroaat kwam namelijk nooit verder dan een tiende plaats (2010). Destijds reed hij echter volledig in dienst van winnaar Basso. Bij zijn nieuwe ploeg RadioShack-Leopard mag hij voor het eerst voor eigen kansen rijden. Benieuwd of hij met zijn 26 jaar nog altijd potentie heeft in het rondewerk.

Bij AG2R-La Mondiale rekent men op Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale). De vinnige Italiaan werd vorig jaar achtste en veroverde daarnaast een rit. De Franse World Tour-ploeg heeft dan ook hoge verwachtingen van hun aanwinst. We gaan Pozzovivo ongetwijfeld in de aanval zien tijdens de bergritten. Wellicht dat hij andermaal wordt beloond met een ritzege en een toptien-klassering. In elke grote ronde waarin hij start, staat Samuel Sanchez op het lijstje favorieten. Bij zijn Giro-debuut in 2005 eindigde hij als 17e. In de jaren daarop groeide hij in grote ronden vaak uit tot een smaakmaker. De Bask verkeert momenteel in een mindere vorm, dus is het afwachten of hij tot grote daden in staat is.

Één ster: Atapuma, Betancur, Henao, Jeannesson, Uran
Colombia is bezig met een Europese wielerinvasie. Met John Atapuma, Carlos Betancur, Sergio Henao en Rigoberto Uran staan er vier sterke Colombianen aan de start. Steeds vaker groeien zij uit tot revelatie. Zeker in de bergen maken de pocketklimmers steevast het mooie weer. Henao en Uran zullen in dienst moeten rijden voor Wiggins, maar in zijn schaduw kunnen ze zeker hun kwaliteiten tonen. John Atapuma (Team Colombia) en Carlos Betancur (AG2R-La Mondiale) zullen we in een vrije rol aan het werk zien. Zij gaan ongetwijfeld op zoek naar dagsucces. Met de tijd die zij mogelijk in de bergen pakken, ligt er ook knappe eindrangschikking in het verschiet. Kijk en geniet van de Colombianen! Vreemde eend in deze categorie is de Fransman Arnold Jeannesson (FDJ). De Fransen beschouwen hem door zijn vijftiende plaats in de Tour van 2011 nog altijd als een groot rondetalent. Tijd om die prestatie nog eens te bevestigen. Wielerminnend Frankrijk rekent alvast op hem.

Joker: Mauro Santambrogio
Afgelopen winter verruilde Mauro Santambrogio het BMC Racing Team voor het Pro Continentale Vini-Fantini. En plots staat er een hele andere Santambrogio. Zo klimt de 28-jarige als nooit tevoren. Een zevende plaats in de Tirreno, een tweede in de Giro del Trentino en winst in de GP Industria & Artigianato zijn daar het bewijs van. Het betekende zijn eerste zege sinds 2009. We zijn nieuwsgierig wat de herboren Santambrogio in een koers van drie weken kan.

De favorieten voor Giro d’Italia 2013 volgens Cycling Story:
***** Nibali
**** Hesjedal, Wiggins
*** Evans, Gesink, Scarponi
** Basso (geblesseerd), Kiserlovski, Pozzovivo, Sanchez
* Atapuma, Betancur, Henao, Jeannesson, Uran

Joker: Santambrogio

Speel deze Giro ook mee met het Cycling Story Koersspel en maak kans op een wielershirt!

  • ronald

    2 mei 2013 #1 Author

    Mooie voorbeschouwing waar ik mijzelf wel in kan vinden. Basso kan er inmiddels af en wat Jeannesson er bij moet weet ik niet maar verder chapeaux redactie!