Luik-Bastenaken-Luik 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Luik-Bastenaken-Luik 2013 – Voorbeschouwing en favorieten

Van Luik naar Bastenaken en weer terug. In de laatste 261,5 kilometer van het wielervoorjaar strijden 200 renners nog om de zege in La Doyenne. De oudste klassieker op de wielerkalender zorgt bijna elke editie voor spektakel. Hopelijk is dat ook in de 99e uitgave het geval. Cycling Story blikt vooruit en stelde deze lijst met favorieten op.

Kan wereldkampioen Philippe Gilbert zegevieren in zijn droomkoers? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

Kan wereldkampioen Philippe Gilbert zegevieren in zijn droomkoers? (Foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

1. Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
Alles of niets voor Philippe Gilbert in zijn droomkoers. De wereldkampioen staat dit seizoen nog droog en dus is de druk toegenomen. In Luik moet het gebeuren. Anders kan het voorseizoen van de Belg als mislukt worden bestempeld. Dat hij niet het vormpeil heeft van zijn topjaar 2011 moge duidelijk zijn, de kopman van BMC maakt zondag echter wel kans op de zege. In de Amstel Gold Race maakte hij indruk op de Cauberg, maar in de Waalse Pijl kon hij de lijn niet doortrekken (15e). Naast parcourskennis en de massale steun van zijn fans, kan zondag ook het gewijzigde parcours hem een handje helpen. De Roche aux Faucons (1,3 km à 9,5%) is door wegwerkzaamheden niet berijdbaar en vervangen door de langere, maar minder steile Côte de Colonster (2,4 km à 6%). De nadruk in de koers kan hiermee nog meer op de Côte de Saint-Nicolas komen te liggen. Een helling die Gilbert op het lijf is geschreven. Kan hij net als in 2011 weer voor euforie zorgen?

2. Sergio Luis Henao Montoya (Sky Procycling)
De Colombiaan is één van de meest veelbelovende renners in het peloton. In zijn tweede voorjaar is al direct duidelijk geworden dat Henao Montoya veel potentie heeft als specialist in de Ardennenklassiekers. Hij nam de goede benen uit het Baskenland (3e plaats) mee naar de Lage Landen en doet het daar uitstekend. Iets anders mag je na een zesde (AGR) en tweede plek (Waalse Pijl) niet concluderen. Deze koers lijkt eveneens voor hem geschikt. Als rasklimmer moeten de langere hellingen voor hem geen probleem zijn. Bovendien beschikt de 25-jarige renner ook over de nodige explosiviteit die hij in de finale nog goed kan gebruiken. Benieuwd of hij ook in La Doyenne mee kan doen voor de overwinning.

3. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Alejandro Valverde zegevierde al tweemaal in de oudste klassieker, maar die laatste zege dateert al weer uit 2008. Vorig jaar maakte hij zijn comeback na een dopingschorsing, maar gaf verrassend op. Nu is hij erop gebrand om er weer helemaal te staan. Een podiumplek in de Amstel Gold Race (2e) en de top-tien klassering van woensdag (7e) bevestigen dat hij in goede doen is. Maar is hij goed genoeg? Sterke ploeggenoten als Andrey Amador, Rui Costa en Nairo Quintana kunnen daarom nog wel eens goed van pas komen.

4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step)
De Pool mag gerust een revelatie in dit lopende wielerseizoen worden genoemd. De nieuwe groeibriljant uit de stal van Patrick Lefevre haalt al sinds februari een zeer hoog niveau. Zo moest hij in de Ronde van de Algarve enkel ploegmaat Tony Martin voor zich dulden. Daarna klom hij in de Tirreno met de besten mee omhoog. Eindklassering: vierde (achter Alberto Contador, Chris Froome en winnaar Vincenzo Nibali). Ook in het eendagswerk kwam hij verrassend sterk voor de dag. Zo reed hij een opvallende Ronde van Vlaanderen en finishte als vierde in de Gold Race. Tot slot kwam Kwiatkowski woensdag als vijfde boven op de Muur van Huy. Een indrukwekkend rijtje uitslagen voor een renner van 22 jaar. Zijn plafond lijkt dan nog lang niet in zicht. Wellicht kan hij in de laatste voorjaarsklassieker nog voor een daverende sensatie zorgen.

5. Vincenzo Nibali (Astana)
Twaalf maanden geleden leek Vincenzo Nibali solo op weg naar victorie, maar uit het niets werd hij nog ingehaald door de Kazach Maxim Iglinskiy. De Italiaan is nu in volle voorbereiding op de Giro d’Italia, maar zakt graag naar België af om zich te revancheren. En hij staat na de kersvers behaalde eindzege in de Giro del Trentino, waar hij onder andere Giro-concurrent Bradley Wiggins versloeg, ongetwijfeld met veel vertrouwen aan het vertrek. Een man om serieus rekening mee te houden.

De favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik volgens Cycling Story:
***** Gilbert
**** Henao Montoya, Valverde
*** Kwiatkowski, Nibali, Mollema
** Contador, Martin, Rodriguez, Uran
* Betancur, Gerrans, Kreuziger, Moreno, Quintana

Joker: Alexander Kolobnev