Waalse Pijl 2013 – Uitslag Waalse Pijl 2013 – Uitslag

Daniel Moreno heeft verrassend de Waalse Pijl gewonnen. De schaduwkopman van Katusha plaatste op de steile Muur van Hoei een ijzersterke demarrage die door niemand beantwoord kon worden. Met een tweede en derde plaats bevestigden Sergio Henao (Sky) en Carlos Betancur (AG2R) de opmars van het Colombiaanse wielrennen.

De Waalse Pijl startte dit jaar voor het eerst vanuit Binche, bekend van de wedstrijd Binche-Tournai-Binche. 196 renners stonden aan het vertrek van de 77e editie van de Ardennenklassieker voor 205 kilometer koers onder perfecte weersomstandigheden. Na twintig kilometer zetten twee renners een vlucht op touw: het waren Gilles Devillers (Crelan-Euphony) en Pirmin Lang (IAM) en vijftien kilometer verder kreeg het duo gezelschap van Jurgen van Goolen (Accent Jobs). Na 53 kilometer was hun voorsprong gegroeid tot 9’30” toen Sky en BMC besloten het peloton op sleeptouw te nemen, later geholpen door Blanco en Saxo Bank-Tinkoff.

Vlak voor de beklimming van de Côte de Groynne was er een valpartij in het peloton waarbij één van de favorieten, Jelle Vanendert, tegen de grond ging. De Belg hield niks serieus aan de val over en kon weer verder. De achterstand van het peloton op de koplopers slonk en op de Côte de Bellaire (na 151 km) hadden de drie vooraan nog zo’n 40″.

Jurgen van Goolen handhaafde van de oorspronkelijke kopgroep zich het langst vooraan, maar na een vlucht van 138 kilometer was ook hij eraan voor de moeite. Romain Bardet (AG2R) en Laurens ten Dam (Blanco) waren de volgenden die een vlucht op touw zetten. Ten Dam was in goeden doen, zette tijdens de tweede beklimming van de Muur van Hoei Bardet overboord en kreeg vervolgens Simon Geschke (Argos) als metgezel.

Het Nederlands-Duitse tweetal hield eventjes stand, bouwde een voorsprong op van 15″, maar moest op de voorlaatste klim capituleren voor de plannen van de favorieten. Het peloton reed als de HSL naar de voet van de Muur van Hoei alwaar de bom barstte. Met nog 600 meter voor de boeg op de huiveringwekkende muur versnelde Carlos Betancur en de Colombiaan sloeg een behoorlijk gat. In de achtergrond nam Philippe Gilbert (BMC)de favorieten op sleeptouw met Peter Sagan (Cannondale) en Daniel Moreno in zijn wiel.

Bij die inspanningen blies Gilbert zich op en terwijl Betancur stevig aan het worstelen was met de steile gedeelten van de Muur van Hoei slingerde Daniel Moreno zijn motor aan. Met grote pedaalslagen trok hij zich naar boven, passeerde de kapotte Betancur en uiteindelijk ook de eindstreep. Sergio Henao was eveneens in staat Betancur voorbij te gaan en nestelde zich op plek twee. Een jaar na Joaquim Rodriguez’ zege staat er wederom een Katusha-renner op het hoogste treetje in de Waalse Pijl.

Waalse Pijl 2013 – Uitslag:

1.Daniel Moreno Fernandez (Spa)Katusha Team4u 52' 33"
2.Sergio Luis Henao Montoya (Col)Sky Procycling+3"
3.Carlos Alberto Betancur Gomez (Col)AG2R La Mondiale+3"
4.Daniel Martin (Ier)Garmin-Sharp+3"
5.Michal Kwiatkowski (Pol)Omega Pharma-Quick Step+3"
6.Joaquim Rodriguez Oliver (Spa)Katusha Team+8"
7.Alejandro Valverde (Spa)Movistar Team+8"
8.Igor Anton (Spa)Euskaltel-Euskadi+8"
9.Bauke Mollema (Ned)Blanco Pro Cycling Team+8"
10.Rinaldo Nocentini (Ita)AG2R La Mondiale+8"
14.Tom Jelte Slagter (Ned)Blanco Pro Cycling Team+13"

Klik hier voor de volledige uitslag van de Waalse Pijl 2013.