Parijs-Roubaix 2013 – Uitslag Parijs-Roubaix 2013 – Uitslag © Laurens Alblas

De 111e editie van Parijs-Roubaix is gewonnen door Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard). Na een schitterende koers klopte hij Sep Vanmarcke (Blanco Pro Cycling Team) in een sprint-a-deux. Onze landgenoot Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) maakte het podium compleet.

Vanuit de start was het direct oorlog in de koers. Na twee uur waren er al ruim 90 kilometer afgelegd, maar vluchters kregen geen ruimte van het peloton. Pas toen de rechtstreekse tv-uitzending was begonnen, lukte het vier renners om een kopgroep te vormen. Matthew Hayman (Sky Procycling), Clément Koretzky (Bretagne-Seche Environment), Stuart O’Grady (Orica-GreenEdge) en Gert Steegmans (Omega Pharma-Quick Step) geraakten weg. Zij kregen twee minuten en bleven zo het peloton tijdens de passage door het gevreesde Bos van Wallers voor.

In het vervolg bleef het duo Hayman/Steegmans over, waarna zij het gezelschap kregen van de Zwitser Michael Schär (BMC Racing Team). Even laat sloot ook Damien Gaudin (Team Europcar) uit Frankrijk aan. Het peloton zit hun dan al op de hielen. Op 48 kilometer van het einde is de algemene hergroepering dan ook een feit, mede dankzij een eerste tempoversnelling van topfavoriet Fabian Cancellara. Op de voorlaatste vijfsterrenstrook, de bekende secteur van Mons-en-Pévèle, wordt de groep verder uitgedund. Dertien renners blijven over, met daarbij de Nederlanders Boom, Langeveld en Terpstra. Een lekke band zorgt ervoor dat de Fransman Turgot (Team Europcar) snel wegvalt.

Cancellara is geïsoleerd en dus nemen de tegenstanders hem onder vuur. De groep valt in drie gelijke stukken uiteen en de torenhoog favoriet is in het laatste deel verzeild geraakt. Hoog tijd om de situatie recht te zetten, denkt de Zwitser. In één ruk maakt hij solo de sprong naar voren. Net als alles weer samen lijkt te komen, kiezen twee Belgen andermaal het hazenpad. Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step) en Blanco-renner Vanmarcke verkrijgen een mooie voorsprong van 40 seconden.

Op strook vijf, die van Camphin-en-Pévèle (****), komt dan toch weer een reactie van Cancellara. Met een imponerende versnelling gooit hij vele concurrenten overboord. Enkel ex-veldrijder Zdenek Stybar, een ploegmaat van Vandenbergh, kan het wiel houden. Met z’n tweeën dichten ze binnen no-time het gat naar de koplopers. Het viertal begint samen aan Carrefour de l’Arbre (*****), de enige nog te vrezen strook. Maar na de drie kilometer aan kasseien is de kopgroep niet meer compleet. Om te beginnen botst Vandenbergh op een toeschouwer en komt hard ten val. Weg droom. Even later kent ook ploeggenoot Stybar zijn portie pech. In de kant raakt hij een fotograaf, verliest zijn evenwicht, schiet uit zijn klikpedaal en is daardoor zijn ritme volledig kwijt. Ook hij verliest hiermee zijn kans op de zege.

Blijven over: Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke. Laatstgenoemde had dit voorjaar veel last van een knieblessure, maar bereikt net op tijd de topvorm om in zijn geliefde koers mee te strijden voor de overwinning. De ervaren Cancellara (32) probeert de 24-jarige metgezel nog te verschalken met een demarrage, maar Vanmarcke weet die te pareren. De twee matadoren betreden vervolgens samen de volgeladen piste van Roubaix. Na een korte surplace, wordt Vanmarcke de kop opgedrongen. Hij trekt ook van kop af de sprint aan, maar blijkt niet bij machte om de naderende Spartacus op te vangen. De Zwitser mag zo voor de derde keer de Hel van het Noorden op zijn palmares zetten. Het betekent bovendien na 2010 de tweede dubbel Vlaanderen-Roubaix in zijn loopbaan. De nummer twee blijft geëmotioneerd van teleurstelling achter. Achter dit tweetal wint Niki Terpstra de sprint om de derde plaats. Ook Sebastian Langeveld (Orica-GreenEdge) finisht in de top-10 (zevende).

Parijs-Roubaix 2013 – Uitslag:

1.Fabian Cancellara (Zwi)RadioShack-Leopard5u 45' 33''
2.Sep Vanmarcke (Bel)Blanco Pro Cycling Teamz.t.
3.Niki Terpstra (Ned)Omega Pharma-Quick Step+31''
4.Greg van Avermaet (Bel)BMC Racing Teamz.t.
5.Damien Gaudin (Fra)Team Europcarz.t.
6.Zdenek Stybar (Tsj)Omega Pharma-Quick Step+39''
7.Sebastian Langeveld (Ned)Orica-GreenEdgez.t.
8.Juan Antonio Flecha (Spa)Vacansoleil-DCMz.t.
9.Alexander Kristoff (Noo)Katusha+50''
10.Sébastien Turgot (Fra)Team Europcarz.t.
14.Lars Boom (Ned)Blanco Pro Cycling Teamz.t.