Vrouwenwielrennen: Ronde van Vlaanderen 2013 (WB) – Uitslag en samenvatting Vrouwenwielrennen: Ronde van Vlaanderen 2013 (WB) – Uitslag en samenvatting

Het palmares van Marianne Vos (Rabobank) was al zo goed als compleet, maar de Ronde van Vlaanderen ontbrak nog op haar imposante erelijst. Na drie keer op het podium te hebben gestaan, was het gisteren wel raak. De Brabantse was in de sprint landgenote Ellen van Dijk (Team Specialized-Lululemon) en de Zweedse Emma Johansson (Orica-Ais) te snel af.

Net als bij hun mannelijk collega’s bleef de koers lang gesloten. Ook hier vond de eerste selectie plaats op de Oude Kwaremont. Enkel Johansson en de Italiaanse Elisa Longo Borghini (Hitec Products UCK), onlangs winnares van de Trofeo Alfredo Binda, konden wereldkampioene Vos volgen. Na de beklimming wist Van Dijk op knappe wijze toch nog de oversteek te maken.

Nadat niemand meer op de Paterberg weggeraakte, reden de vier samen richting Oudenaarde. De andere dames waren definitief geklopt. Met Marianne Vos naar de streep rijden is een slecht idee en dus probeerde Johansson in de ultieme slotfase nog een sprint te ontlopen, maar de Nederlandse topfavoriete pakte haar terug. Ook meerdere aanvalspogingen van Van Dijk hadden geen succes. Vos had op elk moment alles snel weer onder controle. En dus moest er na 127 kilometer gesprint worden om de zege. Hierin was Vos oppermachtig, waardoor ze voor het eerst in haar carrière de Ronde van Vlaanderen wint.

De winnares tegenover Rabosport.nl: ”De Ronde van Vlaanderen stond heel hoog op het verlanglijstje. De motivatie was dus enorm. Vooral dat heeft me in de finale een kick gegeven, want het was niet makkelijk tegen die toppers in de kopgroep. Al had ik veel vertrouwen, dat het ging lukken.”

Ronde van Vlaanderen 2013 (WB Dames) – Uitslag:

1.Marianne Vos (Ned)Rabobank Liv/Giant Team127 km in 3u 33' 21''
2.Ellen van Dijk (Ned)Team Specialized-Lululemonz.t.
3.Emma Johansson (Zwe)Orica-AISz.t.
4.Elisa Longo Borghini (Ita)Hitec Products UCKz.t.
5.Annemiek van Vleuten (Ned)Rabobank Liv/Giant Team+2'37''
6.Adrie Visser (Ned)Dolmans-Boels Cyclingteamz.t.
7.Anna van der Breggen (Ned)Sengers Ladies Cycling Teamz.t.
8.Loes Gunnewijk (Ned)Orica-AISz.t.
9.Elizabeth Armitstead (Gbr)Dolmans-Boels Cyclingteam+2'39''
10.Kirsten Wild (Ned)Team Argos-Shimano+4'33''

Beelden van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. Helaas zonder commentaar.