De Trofeo Alfredo Binda, de tweede wedstrijd om de wereldbeker, is gewonnen door Elisa Longo Borghini. De 21-jarige Italiaanse kwam in eigen land na 120,5 kilometer solo over de meet. Op 1’44” van Longo Borghini klopte Emma Johansson uit Zweden onze landgenote Ellen van Dijk in de sprint voor plaats twee. Drievoudig winnares Marianne Vos finishte als zesde en blijft leidster in de wereldbekerstand.

Longo Borghini, derde op het afgelopen WK in Valkenburg, reed met de Australische Amanda Spratt weg uit een kopgroep en besloot 40 kilometer voor het einde alleen verder te gaan. In de stromende regen hield ze in het vervolg knap stand. Met een riante voorsprong haalde ze de finish in Cittiglio en boekte zo de grootste zege uit haar nog jonge carrière.

De Nederlandse vrouwen bezetten vijf plaatsen in de top-10, maar konden in Noord-Italië op het lastige terrein nimmer aanspraak op de zege maken. Ook regerend wereldkampioene Marianne Vos niet. Vos tegenover Rabosport.nl: ”Ik baal wel, dat het niet lukte. Dit is een mooie koers, die ik al drie keer heb gewonnen. Het is ook jammer dat je als leider in het Wereldbekerklassement in de wedstrijd niet meespeelt, maar het was vandaag nu eenmaal niet anders. Het is zonde. Meer niet. Ik zal er de komende dagen geen oog om dicht doen. Volgende week weer een kans.”

Trofeo Alfredo Binda 2013 (Wereldbeker Dames) – Uitslag:

1.Elisa Longo Borghini (Ita)Hitec Products UCK120,5 km in 3u 12' 16"
2.Emma Johansson (Zwe)Orica-AIS+1'44"
3.Ellen van Dijk (Ned)Team Specialized-Lululemonz.t.
4.Amanda Spratt (Aus)Orica-AIS+1'51"
5.Chantal Blaak (Ned)TIBCO - To The Top+2'21"
6.Marianne Vos (Ned)Rabobank Liv/Giantz.t.
7.Annemiek van Vleuten (Ned)Rabobank Liv/Giantz.t.
8.Rossella Ratto (Ita)Hitec Products UCKz.t.
9.Anna van der Breggen (Ned)Sengers Ladies Cycling Teamz.t.
10.Carmen Small (Vst)Team Specialized-Lululemonz.t.

Beelden van de Trofeo Alfredo Binda: