Een enerverende Dwars door Vlaanderen is gewonnen door de Italiaan Oscar Gatto van Vini Fantini. In de slotkilometers leek Thomas Voeckler (Team Europcar) een solo tot een goed einde te brengen, maar 25 meter voor de streep zag hij Gatto voorbij komen. Ook Borut Bozic (Astana) en Matthew Hayman (Sky Procycling) passeerden de gedesillusioneerde Fransman. Het is voor het eerst in 68 edities dat een Italiaan zegeviert in deze Vlaamse semi-klassieker.

Het was de ervaren Hayman die de finale op de Knokteberg (41 kilometer te gaan) opende. Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step), gaf net als in Omloop Het Nieuwsblad een sterke indruk, en reed er kort na de Oude Kwaremont naar de Australiër toe. Kort later krijgen zij op de Paterberg het gezelschap van Gatto. Zeven achtervolgers laten ook niet lang op zich wachten. Deze tien man gaan samen de laatste 25 kilometer in.

Het tiental is aan elkaar gewaagd. Aanvallen van Jens Keukeleire en Thomas Voeckler worden dan ook snel geneutraliseerd. Op zes kilometer van het einde probeert Voeckler op kousenvouten weg te geraken. Ditmaal met succes. ‘Titi’ krijgt tien seconden speling en heeft onder de rode vod nog de helft van die voorsprong over. In de laatste rechte lijn perst die Franse publiekslieveling er nog een felle sprint uit. Hij lijkt te gaan zegevieren. Maar kramp gooit roet in het eten. Als hij de meet bijna kan aanraken, valt hij stil. De vinnige Oscar Gatto passeert hem en steekt de handen in de lucht. Bozic en Hayman vergezellen hem op het podium. Voeckler blijft teleurgesteld achter met een vijfde plaats.

Dwars door Vlaanderen 2013 – Uitslag:

1.Oscar Gatto (Ita)Vini Fantini199 km in 4u 43' 22''
2.Borut Bozic (Slo)Astanaz.t.
3.Matthew Hayman (Aus)Sky Procyclingz.t.
4.Mirko Selvaggi (Ita)Vacansoleil-DCMz.t.
5.Thomas Voeckler (Fra)Team Europcarz.t.
6.Nikolas Maes (Bel)Omega Pharma-Quick-Stepz.t.
7.Jens Keukeleire (Bel)Orica-GreenEdgez.t.
8.Maxim Iglinskiy (Kaz)Astanaz.t.
9.Ian Stannard (Gbr)Sky Procyclingz.t.
10.Stijn Vandenbergh (Bel)Omega Pharma-Quick-Stepz.t.