Parijs-Nice 2013 – Uitslag etappe 6 Parijs-Nice 2013 – Uitslag etappe 6

De zesde etappe in de Rit naar de Zon is gewonnen door Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step). Met de aankomst op de promenade in Nice was het een massasprint waarin de Fransman zijn wiel als eerste over de streep wist te drukken. Chavanel schrijft hiermee zijn derde zege in Parijs-Nice op zijn naam.

De 163 overgebleven renners gingen vanochtend om 11:32 op weg naar de kust van Nice. In de 220 kilometer tellende etappe zijn twee sprint opgenomen en maar liefst vijf klimmen, waaronder twee van de eerste categorie: de Cote de Cabris (na 138,5 km) en de Col du Ferrier (na 148,5 km).

In de eerste afdaling van de dag springen de Russen Silin (Astana) en Vorganov (Katusha) weg en ze worden uiteindelijk door negen anderen vergezeld, waaronder de dragers van de bolletjetrui, Johann Tschopp, en die van de groene trui, Borut Bozic. De voorsprong van de groep loopt gestaag op.

Ook vandaag wordt de rit gekenmerkt door guur weer, het is de derde dag op rij met regen. De voorsprong van de elf koplopers blijft oplopen en gaat naar 3’50”, maar na de derde klim van de dag wordt de voorsprong minder. Inmiddels hebben onder andere Robert Gesink (Blanco) en Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) opgegeven. Overigens, afgelopen jaar was het Thomas de Gendt die de rit naar Nice op zijn naam wist te schrijven:

Met Euskaltel op kop wordt de voorsprong van de koplopers verder teruggebracht, terwijl ondertussen meer renners de race verlaten, waaronder Blanco-renner Mark Renshaw. Zowel Renshaw als Gesink hebben allebei last van een virusinfectie. De beklimmingen op de Cabris en de Ferrier laten de voorsprong zoals verwacht verder slinken en de kopgroep begint te kraken. Team Sky komt Euskaltel te hulp op kop van het peloton. Het resultaat: 35 seconden zijn er nog over de de voorsprong die ooit bijna vier minuten was. En dan, nog meer pech voor Blanco: Wilco Kelderman gaat onderuit in de afdaling van de Col du Ferrier, maar gelukkig lijkt het niet te ernstig.

Nog zeventien seconden tussen het peloton en de koplopers en nog 55 kilometer tot de streep. Vijftien kilometer later is het één van de initiators van de ontsnapping van de dag, Egor Silin, die de vlucht toch moet opgeven. Het peloton komt onder leiding van Team Sky tot op zeven seconden van de koplopers en weet de overgebleven vijf uiteindelijk in te rekenen.

Chavanel, Velits (beide Omeage Pharma-Quick Step) en Grivko (Astana) weten op vijf seconden van het peloton te komen, maar het mag niet baten. Team Sky, met de drager van de gele trui Richie Porte, geven de leiding over het peloton niet uit handen.

Met nog enkele kilometers te gaan lijkt het Gilbert te zijn die er erg sterk bij zit en met zijn ploegmakkers in de buurt als helpers kan een winst haast niet meer uitblijven. Maar het is Sylvain Chavanel die uiteindelijk de sterkste blijkt! De Fransman finisht als eerste in Nice, net voor Gilbert en Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Morgen is het de tijdrit op de steile Col d’Éze die zal uitwijzen wie de gele trui mee naar huis mag nemen vanuit Nice. Is Porte sterk genoeg om zijn trui te verdedigen, of is het misschien de Amerikaan Talansky of onze eigen Westra die voor een verrassing kunnen gaan zorgen? Dat zal de dag van morgen uitwijzen!

Parijs-Nice 2013 – Uitslag etappe 6:
Manosque – Nice 220 km

1.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step5u 14' 23"
2.Philippe Gilbert (Bel)BMC Racing Teamz.t.
3.Jose Joaquin Rojas (Spa)Movistar Teamz.t.
4.Samuel Dumoulin (Fra)AG2R La Mondialez.t.
5.Tony Gallopin (Fra)RadioShack-Leopardz.t.
32.Lieuwe WestraVacansoleil-DCMz.t.

Algemeen klassement na etappe 6:

1.Richie Porte (Aus)Sky Procycling29u 40' 31"
2.Andrew Talansky (VSt)Garmin-Sharp+32"
3.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step+42"
4.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCM+42"
5.Jean-Christophe Peraud (Fra)AG2R La Mondiale+49"

Cycling Story Koersspel:
Winnaar in het Koersspel vandaag is Pieter vd Burg met zijn team Rebert Gosink (30 punten), op de voet gevolgd door Hans Gerritsma (The Tourminators, 28 punten). Pieter had de volledige top drie van vandaag in zijn team. In het algemeen klassement staat Ramon Kool (Kooltjes, 143 punten) inmiddels al drie dagen bovenaan, terwijl er in de strijd om de tweede en derde plaats slechts een verschil in volgorde is in vergelijking met gisteren: hargutt (Testa della Corsa) staat slechts 7 punten achter Ramon en Wanux (Gewiss-Ballan) slechts 9 punten. De klimtijdrit van morgen (en de verwerking van de eindwinnaars in het algemeen klassement, puntenklassement en bergklassement) zal dus ook in het Koersspel moeten uitmaken wie de eindwinnaar zal worden en wie zich tot beste ploegleider van Parijs-Nice mag uitroepen!