Vamos Gorka Izaguirre Insausti! Vamos Gorka Izaguirre Insausti!

Gorka Izaguirre Insausti: leer die naam maar alvast spellen. Komende zomer zou hij immers zomaar één van de ‘onzen’ kunnen worden. Na het in elkaar donderen van de eens zo populaire Rabobank-ploeg is Euskaltel de enig overgebleven Oranje-brigade dit jaar. En dat terwijl Nederland in 2013 zo oranje gekleurd als mogelijk zou moeten zijn gezien de troonswisseling.

Door Tim van Hengel
Rotterdam

De recente bekentenis van Michael Boogerd en de lopende rechtszaak rond zijn naamgenoot Michael Rasmussen knabbelen steeds meer prestige af van het ooit zo grote Rabobank-imperium. Als een splijtende demarrage snijdt het dopingspook de ploeg in mootjes. Acht roemruchte namen hebben intussen al toegegeven, er zijn verwijten alom, dat blikje Fanta in de koelkast van de ploegbus blijkt ineens een dosis dynepo te zijn en met het één en ander is een grote hoeveelheid geld gemoeid (en de hoofdprijs van Sterren dansen op het IJs).

De huidige generatie lijdt onder de bekentenissen van ‘die mannen van vroeger’. De jonge talenten van nu krijgen na elke ‘gebruiker ‘ te maken met de bekende vraag naar hun mening erover. Laat Parijs-Nice weer ‘nice’ zijn en niet een kanttekening in de krant. Vroeger stonden er grote foto’s bij artikelen over de koers. Nu staat er een grote foto bij het nog grotere dopingverhaal en beperkt de epo het koersverslag tot een korte opsomming van de winnaar, de leider in het algemeen klassement en de beste Nederlander. Dat dan nog wel.

Natuurlijk moeten we niet wegkijken van de gebeurtenissen in het verleden, maar de gekte verdringt de successen van de mannen voor de toekomst. We moeten er lering uit trekken en ervoor zorgen dat de jonkies ver uit de buurt blijven van het misbruik van medicijnen. De kleur oranje is besmeurd in de wielersport, maar hoe je het wendt of keert: de kleur is en blijft verbonden met Nederland.

Ik vind het een gemis in het peloton dat het Nederlandse oranje verdwenen is uit het peloton. Ik vind de shirts van Blanco, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano mooi, maar de Nederlander identificeert zich niet zo snel met die shirts als met het oranje van Rabobank. Misschien moeten we naast de drie Nederlandse ploegen komende zomer uit sympathie met het koningshuis ook maar Euskaltel aanmoedigen. Ook hun kleur is oranje en de Franse naam voor Baskenland (Pays Basque) wijkt amper af van de Franse naam voor Nederland (Pays Bas). Vamos Gorka dan maar?