Richie Porte (Sky) heeft Parijs-Nice naar zijn hand gezet. Op de besneeuwde Montagne de Lure maakte de Australiër het verschil met de concurrentie en pakte zowel de ritzege als de leiding in het algemeen klassement. Denis Menchov (Katusha) eindigde als tweede op 26 seconden, luttele meters voor de groep favorieten met daarbij ook Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM).

Het startsein werd om 11.22 uur gegeven aan de overgebleven 170 renners. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) kampt met bronchitis en ging niet van start. Na 14 kilometer demarreerde Jens Voigt (Radioshack-Leopard-Trek). De Duitse veteraan werd als snel vergezeld door Cyril Lemoine (Saur-Sojasun), Paolo Longo Borghini (Cannondale) en Thierry Hupond (Argos-Shimano). De voorsprong van de vier groeide snel naar zes minuten op het moment dat Lemoine als eerste boven kwam op de Col de Murs (2e cat.).

De eerste sprint van de dag ging naar Longo Borghini. Op de tweede beklimming van de dag, de Col d’Oppedette, was Hupond de eerste op de top. De Fransman verzamelde tevens op de Côte de St. Martin-les-Eaux, de Col de la Mort d’Imbert en de Côte des Mourres de maximale punten. Team Sky en Orica-GreenEdge voerden intussen het tempo op in het peloton en de voorsprong van de koplopers slonk zienderogen.

Het peloton begon aan de slotklim met een achterstand van 1’25” op Jens Voigt die de andere vluchters kort daarvoor had gelost. Ondanks de inspanningen van de 41-jarige Duitser, werd hij op zeven kilometer van de aankomst ingerekend. Vervolgens probeerde onder andere Robert Gesink weg te rijden bij de favorieten, maar zijn versnelling was niet fors genoeg om een gat te slaan.

Dé verrassing kwam op naam van Andrew Talansky, die de aanval kiezen de beste verdediging vond om zijn gele trui te verdedigen. Hij viel tot drie keer toe aan in de laatste drie kilometer, de laatste keer in tegenreactie op de Rus Denis Menchov (Katusha). Zijn inspanningen kwamen hem duur te staan toen Richie Porte in de laatste anderhalve kilometer een solo op touw zette. De Australiër hield stand en pakte de dagzege én de gele trui. Lieuwe Westra staat na vandaag derde op 42 seconden van Porte.

Parijs-Nice 2013 – Uitslag etappe 5:
Châteauneuf-du-Pape – La Montagne de Lure 176 km

1.Richie Porte (Aus)Sky Procycling4u 50' 54"
2.Denis Menchov (Rus)Katusha Team+26"
3.Andrew Talansky (VSt)Garmin-Sharp+33"
4.Tejay van Garderen (VSt)BMC Racing Team+33"
5.Diego Ulissi (Ita)Lampre-Merida+33"
6.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCM+33"

Algemeen klassement na etappe 5:

1.Richie Porte (Aus)Sky Procycling24u 26' 08"
2.Andrew Talansky (VSt)Garmin-Sharp+32"
3.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCM+42"
4.Jean-Christophe Peraud (Fra)AG2R La Mondiale+49"
5.Tejay van Garderen (VSt)BMC Racing Team+52"
33.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+4' 59"

Cycling Story Koersspel
Na een tweede plaats volgde vandaag de dagzege voor Haggie (Fernando Gonzalez) met 42 punten. Kort daarachter eindigden Lambert Jan Altena (Haanties) en de winnares van eergisteren Corine van de Put (Corine’s toppers) op de tweede en derde plaats. Haggie had maar liefst vijf renners uit de top-10 in de ploeg, een knappe prestatie (Richie Porte (1e), Denis Menchov (2e), Andrew Talansky (3e), Tejay van Garderen (4e) en Lieuwe Westra (6e)). Ramon Kool (Kooltjes) begint het slotweekend van Parijs-Nice als klassementsleider. Ramon staat in het algemeen klassement met 127 punten aan de leiding, 5 punten meer dan Wanux (Gewiss-Ballan) en 9 punten meer dan hargutt (Testa della Corsa).