Sommigen hadden het misschien al een tijdje zien aankomen, anderen hoopten misschien dat de geruchten niet op waarheid gebaseerd waren. De waarheid werd in ieder geval door Michael Boogerd zelf naar buiten gebracht vandaag: in de periode 1997-2007 gebruikte hij EPO, cortisonen en bloedtransfusies.

In het interview dat Boogerd aan de NOS gaf (zie beneden voor het volledige interview) vertelt de ex-Raborenner dat het een duivels dilemma was, maar dat het in die periode een kwestie was van meedoen of de sport verlaten. “Bij de junioren behoorde ik tot de wereldtop, maar bij de profs kwam ik er niet aan te pas,” aldus Boogerd.

Boogerd maakte de keuze om zelf doping te gebruiken. Hij kocht het zelf en bracht het zichzelf toe, maar Boogerd zegt ook dat hij het dopinggebruik probeerde te minimaliseren. Hij wilde zich echter niet uitlaten over precies welke periodes hij schoon reed en welke niet. Over zijn zege in La Plagne (2002) wilde hij alleen kwijt dat het in de periode van 1997 tot 2007 viel en dat hij in dat tijdvak over verschillende periodes doping heeft gebruikt. Boogerd laat ook weten dat hij zichzelf niet als een bedrieger beschouwt, het maakte simpelweg onderdeel uit van het vak van wielrenner in deze periode. “Ik heb spijt dat ik deel uitmaakte van deze periode in het wielrennen en dat ik niet naar buiten ben getreden over het dopinggebruik in de sport.”

Naast de bekentenis gaf Boogerd aan dat hij beperkt mee zal werken aan onderzoek van de dopingautoriteiten. Zo zal hij geen namen noemen en ook niet anoniem over anderen spreken. “Dit was mijn keuze en ik zal me tot mezelf beperken,” aldus Boogerd. Hij hoopt met deze bekentenis een onrustige periode af te sluiten en rust te kunnen krijgen. Zowel voor zichzelf als voor de renners in het huidige wielrennen.

Het volledige interview van Michael Boogerd met de NOS: