Parijs-Nice 2013 – Uitslag proloog Parijs-Nice 2013 – Uitslag proloog

Damien Gaudin is de eerste leider in Parijs-Nice. De Fransman van Team Europcar legde het bochtige en 2,9 kilometer lange parcours af in 3’37”. Daarmee hield hij Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) nipt achter zich. De derde plaats was voor onze landgenoot Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM).

De Sloveen Borut Bozic (Astana) startte als 31e van 184 renners en zette met 3’40” de eerste richttijd neer. Om 14.51 uur vertrok Peter Velits, de kopman bij Omega Pharma-Quick Step) van het startpodium in Houilles. De Slowaak finishte in dezelfde tijd, maar de honderdsten spraken in zijn voordeel.

Voor de zege was het niet genoeg, want de Franse sprinter Geoffrey Soupe (FDJ) slaagde er in om een tel beter te doen. Deze snelste tijd hield echter niet lang stand. Het was Wilco Kelderman, het grote Nederlandse talent van het Blanco Pro Cycling Team, die Soupe van de troon stootte.

Net op het moment dat hij stilaan kon gaan geloven in een verrassing was de Franse tijdritkampioen Sylvian Chavanel daar met 3’38”. 59 seconden later stormde Damien Gaudin af op de meet en haalde 0.56 af van de te kloppen chrono. Met nog zestien renners te gaan luidde de nieuwe toptijd 3’38” en 68 honderdsten.

In het vervolg kwamen favorieten als Tejay van Garderen (BMC Racing Team) en Lieuwe Westra nog in actie, maar ook zij waren niet sneller dan Gaudin. De Fransman (26) boekte daarmee verrassend zijn eerste zege bij de profs. En deze overwinning mag er absoluut wezen.

Proloog Parijs-Nice 2013 – Uitslag:
Houilles-Houilles (2,9 km)

1.Damien Gaudin (Fra)Team Europcar2,9 km in 3'37''
2.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step+1''
3.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
4.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+2''
5.Geoffrey Soupe (Fra)FDJz.t.
19.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+6''

Parijs-Nice 2013 – Algemeen Klassement na de proloog:

1.Damien Gaudin (Fra)Team Europcar2,9 km in 3'37''
2.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Step+1''
3.Lieuwe Westra (Ned)Vacansoleil-DCMz.t.
4.Wilco Kelderman (Ned)Blanco Pro Cycling Team+2''
5.Geoffrey Soupe (Fra)FDJz.t.
19.Robert Gesink (Ned)Blanco Pro Cycling Team+6''

Cycling Story Koersspel:
In tegenstelling tot de werkelijkheid kent het Cycling Story Koersspel vier leiders na deze proloog. Vincent (vierkante wielen pro cycling team), Pieter vd Burg (Rebert Gosink), Andre (AGAVG) en Mark (Nederlands Team) behaalden allen 25 punten. Deze hadden zij te danken aan de Fransman Sylvain Chavanel (2e) en de Nederlanders Lieuwe Westra (3e) en Wilco Kelderman (4e). De eerste achtervolgers volgen op vier punten van deze lijstaanvoerders. Morgen gaat Parijs-Nice en het Cycling Story Koersspel verder met een rit in lijn over 195 km van Saint-Germain-en-Laye naar Nemours.