Parijs-Nice 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Parijs-Nice 2013 – Voorbeschouwing en favorieten

Met Parijs-Nice staat er van 3 tot en met 10 maart een mooie en traditionele rittenkoers op het programma. Ook voor deze 71e editie heeft de ASO een gevarieerd etappeschema uit weten te stippel. Na bestudering maakte Cycling Story deze voorbeschouwing. Met dagelijkse tips die ook bij het samenstellen van een ploeg voor het Cycling Story Koersspel van pas kunnen komen.

Een overzicht van de etappes:

Proloog: Houilles – Houilles 2,9 km

Een biljartvlakke proloog over 2,9 kilometer betekent de start van deze 71e Parijs-Nice. Bij afwezigheid van specialisten als Fabian Cancellara en Tony Martin krijgen andere renners de kans om het geel te grijpen. Brent Bookwalter (BMC Racing Team) is sterk in het korte werk en is onze tip voor deze proloog.

*** Bookwalter
** Van Garderen, Larsson
* Chavanel, Hivert, Howard

Etappe 1: Saint-Germain-en-Laye – Nemours 195 km

Een klimmetje van vierde categorie op 75 kilometer van de aankomst mag de sprintersploegen niet verontrusten. Ze hebben alle tijd om de vluchters van de dag in te rekenen en een massasprint voor te bereiden. Daarin lijkt Marcel Kittel (Argos-Shimano) de grootste kanshebber op de ritzege. Opgelet voor de verraderlijke wind.

*** Kittel
** Boeckmans, Renshaw
* Boonen, Bouhanni, Kristoff

Etappe 2: Vimory – Cérilly 200,5 km

De tweede etappe lijkt gezien het parcours ook uit te gaan draaien op een sprint. In onze ogen is de Duitser Marcel Kittel de snelste man van dit peloton en dus sluiten wij een tweede overwinning op rij voor zijn Nederlandse werkgever zeker niet uit.

*** Kittel
** Hutarovitch, Renshaw
* Bouhanni, Boonen, Feillu

Etappe 3: Châtel-Guyon – Brioude 170,5 km

Deze rit naar Brioude biedt kansen aan de strijdlustige renners. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) is een aanvaller die jaarlijks op zoek gaat naar dagsucces op eigen bodem. In 2008 en 2009 slaagde hij in die opzet. Voor vandaag dienen we ook rekening te houden met een sprint van een uitgedund peloton. Snelle mannen als Tony Gallopin (RadioShack-Leopard) zullen de Côte de Mauvagnat (2,7 km tegen 6,7%) op vijftien kilometer van de aankomst wel overleven.

*** Gallopin
** Hivert, Spilak
* Chavanel, Elmiger, Meersman

Etappe 4: Brioude – Saint-Vallier 199,5 km

Zeven beklimmingen van tweede (vier) en derde (drie) categorie maken dit tot een pittige etappe. Op de top van de Côte de la Sizeranne (2,9 km tegen 6,6%), een col van de tweede categorie, rest de renners enkel nog zeven kilometer. Hier kan wel eens de beslissing vallen. Er zullen ongetwijfeld ook de eerst tijdsverschillen in het klassement ontstaan, maar of de favorieten zich al gaan bemoeien met de ritzege is nog maar de vraag.

*** Moreno Bazan
** Voeckler, Taaramäe
* Jon Izaguirre, Moinard, Ulissi

Etappe 5: Châteauneuf-du-Pape – La Montagne de Lure 176 km

De koninginnerit naar Montagne de Lure (1e cat.) gaat ongetwijfeld spektakel opleveren. Met een aankomst bergop kunnen de kanshebbers op de eindzege absoluut geen verstoppertje meer spelen. Wie slaat op de klim van 13,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6% zijn slag? Rasklimmer Nairo Quintana (Movistra) lijkt een uitgesproken kandidaat voor de etappezege.

*** Quintana
** Van Garderen, Gesink
* Fuglsang, De Gendt, Spilak

Etappe 6: Manosque – Nice 220 km

De boulevard van Nice is onlosmakelijk verbonden met de Rit naar de Zon. In Parijs-Nice is weinig zo mooi als te zegevieren op de Promenade des Anglais. De toppers sparen zich voor de klimtijdrit van morgen, dus voor aanvallers een uitgelezen kans om tot de finish stand te houden. Thomas Voeckler heeft de rit waarschijnlijk al omcirkeld in het routeboek.

*** Voeckler
** De Gendt, Fedrigo
* Coppel, De Clercq, Roche

Etappe 7: Nice – Col d’Èze 9,6 km

Net als in 2012 moet de Col d’Èze voor een spannend sluitstuk zorgen. Vorig jaar moest eindwinnaar Bradley Wiggins tijdens de klimtijdrit van 9,6 kilometer tot het uiterste gaan om onze landgenoot Lieuwe Westra van zich af te houden. Op zondag 10 maart krijgt Westra revanche om ditmaal wel de snelste tijd neer te zetten. Hierbij achten wij hem niet kansloos.

*** Westra
** Van Garderen, Gesink
* Menchov, Peraud, Spilak

Favorieten Parijs Nice 2013 volgens Cycling Story:
Voor het algemeen klassement is Tejay van Garderen onze topfavoriet. De 24-jarige Amerikaan van het BMC Racing Team bewees in de zomer van 2012 met zijn vijfde plaats in de Tour de France dat het een groot ronderenner voor de toekomst is. Ook in kleinere rittenkoersen moet hij uit de voeten kunnen. Van Garderen rijdt namelijk uitstekend bergop en beschikt daarnaast over een goede tijdrit. Zijn tweede plaats in de Tour de San Luis moet hem bovendien vertrouwen hebben gegeven. Zijn eerste eindzege in een meerdaagse rittenkoers lijkt wat ons betreft aanstaande.

***** Van Garderen
**** Gesink, Spilak
*** De Gendt, Fuglsang, Monfort
** Klöden, Menchov, Peraud, Westra
* Jeannesson, Lövkvist, Navarro, Roche, Tschopp

Joker: Richie Porte (Sky ProCycling)