Strade Bianche 2013 – Vooruitblik

Overzichten Laatst bijgewerkt 1 maart 2013 19:15 Tim van Dijk

De Italiaanse versie van Parijs-Roubaix. Zo zou je de Strade Bianche kunnen omschrijven. De Italiaanse koers voert de renners over 70 kilometer onverharde wegen en ademt één en al nostalgie uit. De witte wegen (Strade Bianche) van Toscane spreken zowel het publiek als de renners aan. Met Fabian Cancellara (Zwi) en Peter Sagan (Slw) staan er zaterdag 2 maart grote namen aan het vertrek.

De heuvelachtige koers heeft zijn vaste plek op de wielerkalender veroverd en timmert aan de weg. Dat is met name merkbaar aan het deelnemersveld. Voor deze zevende editie zakken er al twaalf World Tour-ploegen, waaronder de drie Nederlandse teams, naar Italië af. De kopmannen willen graag op de jonge, maar zeer fraaie erelijst staan.

Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) is tweevoudig winnaar en lijkt ook dit jaar een grote kanshebber voor de zege. Voor een derde overwinning moet hij wel zien af te rekenen met multitalent Peter Sagan (Cannondale). Outsiders als Lars Boom (Blanco Pro Cycling Team), Damiano Cunege en Filippo Pozzato (beide Lampre-Merida) liggen echter op de loer. Wie wordt de opvolger van Cancellara en zet deze mooie koers op zijn palmares?

|| Zaterdag 2 maart 2013
|| Strade Bianche (Ita)

Deelnemers Strade Bianche 2013:
Startlijst Strade Bianche 2013

Strade Bianche 2013 – Uitzendingen en livestreams:
Sporza op Canvas: Op vraag van commentator Renaat Schotte zit er een speciale gast naast hem op de commentaarstoel. Sven Nys is voor één dag co-commentator bij Sporza. De wereldkampioen veldrijden maakt vanaf 14.00 uur zijn debuut.

Volledige herhaling: 20.00 uur bij OP12.

NOS: De NOS toont geen beelden van de Strade Bianche. Bekijk hier hun volledige wielerkalender.

Livestreams Strade Bianche 2013:
Link 1: Link 2: Link 3: Link 4: Link 5: Link 6:

Website:
Gazzetta.it

De winnaars van de Strade Bianche de voorbije tien jaar:

  • 2012: Fabian Cancellara (Zwi)
  • 2011: Philippe Gilbert (Bel)
  • 2010: Maxim Iglinskiy (Kaz)
  • 2009: Thomas Lövkvist (Zwe)
  • 2008: Fabian Cancellara (Zwi)
  • 2007 (eerste editie): Alexandr Kolobnev (Rus)

Parcours Strade Bianche 2013:

Profiel: