Omloop Het Nieuwsblad 2013 – Uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2013 – Uitslag

De eerste koers op Vlaamse wegen is gewonnen door de Italiaan Luca Paolini. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad vloerde de 36-jarige renner van Katusha zijn Belgische metgezel Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step) in een sprint-a-deux. Achter dit duo veroverde Sven Vandousselaere (Bel) namens Topsport Vlaanderen-Baloise een knappe podiumplaats.

Vier Fransen, twee Belgen, twee Australiërs en een Let kleurden het begin van deze ijskoude 68e editie. Deze negen koplopers kregen een maximale voorsprong van vier minuten en van dit negental hield de Fransman Julien Fouchard (Cofidis) het tot 35 kilometer van de aankomst vol. Op dat moment had hij al het gezelschap gekregen van tien interessante namen.

Het tiental had zich na de Taaienberg (nog 55 km) onder aanvoering van Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) losgemaakt uit een groep van 35 renners. Het peloton, met daarin grote favorieten als Lars Boom en Niki Terpstra werd al snel op een grote achterstand gereden en zij kwamen dus verder niet meer in het stuk voor. De grote groep bolde dan ook op meer dan zes minuten van winnaar Paolini over de aankomst.

De tien sterkste mannen uit koers zaten vooraan in de koers. Hun namen luidden: Sylain Chavanel, Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step), Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Marco Bandiera (IAM Cycling Team) Egoitz García Echeguibel (Cofidis), Luca Paolini (Katusha), Jürgen Roelandts, Geraint Thomas (Sky ProCycling), Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Maarten Wynants (Blanco Pro Cycling Team).

Op de kasseien van de Lippenhovestraat (26 km te gaan) trekt Vandenbergh zonder omkijken vol door. Hij krijgt enkel Paolini mee in zijn wiel, daarachter wordt er geaarzeld. Het brengt het duo in de gelegenheid om zo gestaag een mooie voorsprong van circa 40 seconden uit te bouwen. Als er bij de achtervolgers ook geen fatsoenlijke samenwerking meer ontstaat, is helder dat de winnaar vooraan zit. De koplopers trekken gezamenlijk naar de streep in Gent, waar Paolini overduidelijk de snelste is.

Omloop Het Nieuwsblad 2013 – Uitslag:

1.Luca Paolini (Ita)Katusha198 km in 4u 52' 14''
2.Stijn Vandenbergh (Bel)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
3.Sven Vandousselaere (Bel)Topsport Vlaanderen-Baloise+1'13''
4.Geraint Thomas (Gbr)Sky ProCyclingz.t.
5.Greg van Avermaet (Bel)BMC Racing Teamz.t.
6.Marco Bandiera (Ita)IAM Cycling Teamz.t.
7.Sylvain Chavanel (Fra)Omega Pharma-Quick Stepz.t.
8.Jürgen Roelandts (Bel)Lotto-Belisolz.t.
9.Maarten Wynants (Bel)Blanco Pro Cycling Teamz.t.
10.Egoitz Garcia Etxegibel (Spa)Cofidisz.t.
25.Bert-Jan Lindeman (Ned)Vacansoleil-DCM+6'27''