Blanco is de erelijst intussen allerminst meer en de nieuwe naam van de ploeg heeft de oude naam in slechts luttele maanden tijd naar de geschiedenisboeken verwezen. De nieuwe manier van wielersport bedrijven werpt nu al zijn vruchten af: het Blanco Pro Cycling Team is hot in de aanloop naar het wielervoorjaar en de teller staat al op zeven zeges.

» Door Tim van Hengel
» Rotterdam

De ploeg van algemeen directeur Richard Plugge kan intussen een kleine bloemenzaak beginnen, zo vaak valt een renner van de zwart-wit-blauwe brigade dit jaar in de prijzen. In vergelijking met vorig jaar: op 21 februari 2012 stond de teller pas op één zege. Lars Boom schonk Rabobank destijds in begin januari de nationale veldrittitel.

Het lijkt erop dat het muntje de goede kant op valt, want veel Nederlandse wielerfans zaten in oktober met de handen in het haar toen ’s lands bekendste boerenleenbank aankondigde te zullen stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploegen. Hoe moest het nu immers verder? Rabobank gaf de wielerploeg de gelegenheid verder te gaan in de wielersport en niet veel later kwam de naam Blanco Pro Cycling Team uit de koker. Ook de organisatorische structuur van de oude ploeg werd grondig onder handen genomen.

Blanco Pro Cycling Team (foto: © Blanco Pro Cycling Team)

– De prestaties tot nu toe –
Met Richard Plugge als opvolger van Harold Knebel en een technische staf met Louis Delahaije, Nico Verhoeven en Merijn Zeeman begon voor Blanco het jaar 2013. De renners werden in een geheel nieuw tricot gestoken en onder anderen Sep Vanmarcke en Lars-Petter Nordhaug waren de nieuwe namen bij de ploeg.

Tom Jelte Slagter viel het seizoen binnen met een etappezege een sensationele overwinning in het eindklassement in de Tour Down Under, nota bene de eerste World Tour-koers van het seizoen. “Ik ben erg trots op wat het Blanco-team deze week heeft gedaan”, zei de 23-jarige Slagter. Zijn zege bleek een voorbode te zijn op de weken daarna.

Lars Boom won de tijdrit in de Ronde van de Middellandse Zee en mocht de leiderstrui dragen, Paul Martens pakte de eerste etappe in de Ronde van de Middellandse Zee en ook Theo Bos deed in Portugal een duit in het zakje met een zege in de tweede rit, Lars Boom won opnieuw in de slotrit van de Tour du Haut Var en Bos zorgde ook voor zege nummer 7 in de eerste etappe van de Ronde van Langkawi.

Zowel in het rondewerk, als in het tijdrijden en de sprint heeft de ploeg zich dus al bewezen. Het schept verwachtingen voor de komende wedstrijden.

– Omloop Het Nieuwsblad en K-B-K –
Met het openingsweekend aanstaande zaterdag start traditioneel het klassiekerseizoen in West-Europa. Het Blanco Pro Cycling Team start in de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne met de volgende renners: Lars Boom, Rick Flens, Moreno Hofland, Paul Martens, Maarten Tjallingii, Sep Vanmarcke, Robert Wagner en Maarten Wynants.