Omloop Het Nieuwsblad 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2013 – Voorbeschouwing en favorieten

De Omloop Het Nieuwsblad betekent eveneens dat het weer tijd is voor pronostieken. Ook Cycling Story ging aan de slag en stelde deze lijst met favorieten op.

Vijf sterren: Terpstra
Met geweldige prestaties in 2012 vestigde Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) zich definitief in de subtop van het wielrennen. De knappe zege in Dwars door Vlaanderen lijkt hem volledig bewust te hebben gemaakt van zijn kunnen. In dit nieuwe jaar maakte hij al indruk in de Ronde van Qatar, ook onder zijn collega’s. Patrick Lefevre maakte hem daarop kopman voor de Vlaamse seizoensopener. Een status die hem extra vertrouwen kan geven. Wij geloven dat de Nederlander andermaal kan imponeren.

Vier sterren: Boom, Flecha
Een landgenoot die ook een uitstekende start van het seizoen kende, is Lars Boom. De renner van het Blanco Pro Cycling Team veroverde al ritzeges in de Tour Méditerranéen (tijdrit) en de Tour de Haut-Var (2e eindklassement). Volgens Boom zelf was hij nog nooit zo goed. Tijd om de vorm te vertalen in resultaten tijdens zijn geliefde voorjaar, want daar ontbrak het de laatste jaren nog wel eens aan. Hengelt hij in Gent eindelijk zijn eerste semi-klassieker binnen?

Juan-Antonio Flecha heeft de Omloop Het Nieuwsblad al wel op zijn palmares staan. In 2010 mocht de Spanjaard het zegegebaar maken. Van 2007 tot en met 2012 eindigde hij daarnaast nog eens viermaal op het podium. Het is overduidelijk dat deze koers hem ligt. Deze winter verruilde hij Sky ProCycling voor Vacansoleil-DCM. Bij de Nederlandse ploeg wil hij zijn kenmerkende aanvalsdrang weer aanwakkeren. Te beginnen in de Omloop Het Nieuwsblad, een koers waar hij altijd goed is. Schrijf Flecha dus maar op.

Drie sterren: Van Avermaet, Pozzato, Roelandts
De Belgen Greg van Avermaet (BMC Racing Team) en Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) zitten in hetzelfde schuitje als Lars Boom. Qua potentie zijn het specialisten voor het klassieke voorjaar, maar tot op heden kon men in deze periode nog niet winnen. Met 27 jaar lijken de jaren van de waarheid aangebroken. Komen zij in 2013 volledig tot ontbolstering? De Omloop is de perfecte koers om langgekoesterde verwachtingen van het grote publiek in te lossen. Gezien hun eerste koersen, zo won Roelandt een etappe in de Tour Méditerranéen, mogen we ze absoluut vooraan verwachten. De Belgische fans hopen met ons mee.

Filippo Pozzato (Lampre-Merida) heeft deze periode al lang achter zich gelaten. Door de jaren heen heeft Pippo een aardige erelijst opgebouwd. Op zijn palmares staat ook al de Omloop Het Nieuwsblad. In 2007 was hij mannen als Juan-Antonio Flecha en Tom Boonen te slim af. Gezien zijn overwinning in de Trofeo Laigueglia, de Italiaanse opening van het seizoen, is een tweede zege niet ondenkbaar.

Twee sterren: Eisel, Langeveld, Stybar, Vanmarcke
Bernhard Eisel (Sky ProCycling) hoort zeker tussen de outsiders. Na Niki Terpstra was het vooral de naam van de Oostenrijker die gedurende de Ronde van Qatar viel als het ging om imponerende renners. Eens zien of hij ook op de Vlaamse wegen sterk voor de dag komt. Langeveld is tijdens deze koersen altijd in zijn sas en bewees dat met de zege in de editie van 2011. De kopman van Orica-GreenEdge heeft pas vier koersdagen in de benen, zijn vormpeil is dus nog een klein vraagteken. De conditie van Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step) kent minder geheimen. Twee klasseringen in de top-5 op lastige aankomsten in Oman hebben simpelweg aangetoond dat hij over goede benen beschikt. Beleeft hij in 2013 zijn grote doorbraak? Voor Sep Vanmarcke, de laatste winnaar, moet dit het jaar van de bevestiging worden. De topaankoop van Team Blanco hoopt direct van waarde te zijn voor zijn nieuwe werkgever. De Belg is met zekerheid iemand om in de gaten te houden.

Één ster: Boasson Hagen, Boonen, Degenkolb, Hushovd, Nuyens
Edvald Boasson Hagen was aanvang 2012 vroeger in vorm dan nu, maar de Noor van Sky ProCycling blijft een gevaarlijke klant. Een operatie aan een geïnfecteerde elleboog schopte de voorbereiding van Tom Boonen in de war en bezorgde hem de nodige vraagtekens. Toch vlakken we de Belgisch kampioen niet uit. Opvallend: Boonen won de Omloop Het Nieuwsblad nog nooit. John Degenkolb is meer dan een sprinter. Op dit terrein komt hij steeds beter uit de voeten. Zaak om niet met hem naar de streep te trekken. Krijgen we weer de oude Thor Hushovd (BMC Racing Team) te zien? De eerste zege in 16 maanden (etappe 1 Tour de Haut-Var) is alvast bemoedigend. Nuyens is altijd goed in deze semi-klassieker, met de overwinning in 2007 als hoogtepunt. Hoe heeft de Belg de winter bij nieuwe werkgever Garmin-Sharp doorstaan?

Joker: Haussler
Hoe zou het toch zijn met Heinrich Haussler, de revelatie van 2009? In drie jaar tijd lijkt zijn talent als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij het Zwitserse IAM Cycling hoopt de Australiër zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Zo nu en dan toont hij tekenen van een comeback. Brengt de Omloop Het Nieuwsblad 2013 een definitieve ommekeer teweeg?

Favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2013 volgens Cycling Story:
***** Terpstra
**** Boom, Flecha
*** Van Avermaet, Pozzato, Roelandts
** Eisel, Langeveld, Stybar, Vanmarcke
* Boasson Hagen, Boonen, Degenkolb, Hushovd, Nuyens

Joker: Haussler