Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Uitslag WK Elite/mannen Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Uitslag WK Elite/mannen

Sven Nys heeft zijn tweede wereldtitel bij de profs eindelijk te pakken. Na een bloedstollend spannend wereldkampioenschap zette hij de kroon op een imposante carrière. Belgisch kampioen Klaas Vantornout reed een sterk WK, maar maakte in de slotronde een foutje dat hij cash betaalde. Achter de twee Belgen veroverde onze landgenoot Lars van der Haar de bronzen medaille op zijn eerste mondiale titelstrijd tussen de grote mannen.

Op het modderige parcours waren het niet de Belgen, maar de Fransman Francis Mourey die de beste start kende. De outsider reed gelijk met overtuiging weg bij de rest en had bij de tweede doorkomst al een voorsprong van dertien seconden te pakken. De favorieten uit België bewaarden desondanks de rust en verkleinden beetje bij beetje het gat. Als bij de eerder gevallen Mourey het tempo wat zakt, kan Kevin Pauwels in de vierde ronde als eerst de aansluiting maken.

Even later weet ook het duo Nys-Vantornout de kloof te dichten en heeft het Belgische kamp alles weer onder controle. De zwoegende Niels Albert hangt constant aan het elastiek, maar kan vooraan nooit echt een rol van betekenis spelen. Daarbij kwam zijn definitieve aansluiting op een ongelukkig moment. Niet voor het eerst dit seizoen krijgt Kevin Pauwels problemen met zijn ketting. De stille Kempenaar krijgt hem er niet snel op en kan door deze pech de wereldtitel vergeten. Op hetzelfde ogenblik loopt de band van Mourey leeg en is zijn rol op onfortuinlijke wijze ook uitgespeeld. Sven Nys en Klaas Vantornout hebben hierdoor een gaatje geslagen en Albert wordt de kind van de rekening.

Titelverdediger Albert, die nooit echt zijn ideale ritme vond, ziet vervolgens dat de koplopers steeds verder van hem wegrijden. Vanuit zesde positie is ook onze landgenoot Lars van der Haar steeds dichterbij gekomen en met nog twee ronden te gaan geraakt hij op het wiel van de uittredend wereldkampioen. Samen blijven zij echter ook steken op zestien seconden van de leiders. Dan is duidelijk dat brons voor hun het maximaal haalbare is.

Vooraan houden de twee Belgen elkaar in evenwicht, waardoor de slotronde (ronde 9) de beslissing moet brengen. Niet een demarrage, maar een klein foutje maakt uiteindelijk het verschil. Bovenaan de laatste trap blijft de trapper van Vantornout een fractie van een seconden achter de omheining haken. Nys aarzelt geen moment en trekt vol door. De winnaar van het WK in Sankt Wendel (2005) kijkt niet meer om en snelt naar de finish. De Kannibaal van Baal maakt met zijn ervaring ook geen fout meer, waardoor het goud een feit is. Twee tellen later passeert een hevig op zijn stuur kloppende Vantornout de streep. Ondertussen had Van der Haar zijn metgezel Albert van zich af weten te schudden. Op zijn allereerste prof-WK pakt de 21-jarige Nederlander zo een verdiende bronzen plak.

WK Veldrijden 2013 – Uitslag WK Elite/mannen:

1.Sven NysBelgië1u 05' 35''
2.Klaas VantornoutBelgië+2"
3.Lars van der HaarNederland+25"
4.Bart WellensBelgië+41"
5.Philipp WalslebenDuitsland+44"
6.Julien TaramarcazZwitserlandz.t.
7.Radomir SimunekTsjechië+1'15"
8.Niels AlbertBelgië+1'19"
9.Thijs van AmerongenNederland+1'31''
10.Martin BinaTsjechië+1'41"