Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Elite/mannen Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Voorbeschouwing en favorieten Elite/mannen

België versus de rest. Dat zijn zoals ieder jaar de verhoudingen op het WK veldrijden. Ook in het Amerikaanse Louisville lijkt dat niet veranderd te zijn. Maar wie maakt kans op de wereldtitel? Cycling Story blikt vooruit naar het wereldkampioenschap veldrijden voor de mannen en stelde een lijst met favorieten op. Wie wordt op de opvolger van Niels Albert?

Het parcours:
De ene dag is het -5, maar drie dagen later kan het kwik al weer gestegen zijn naar +22 graden Celsius. Het geeft de onvoorspelbaarheid van de weersomstandigheden in Louisville (Kentucky) aan. En juist die omstandigheden zullen bepalen wie zaterdag tot de grote favorieten behoren.

De wisselende weersomstandigheden hebben uiteraard effect op het parcours en dat maakt dat de pronostieken vaak veranderen. Door de regenval in de afgelopen dagen ligt het de omloop er volgens de Belgische crossers zwaar bij. Iets dat in hun voordeel is. Dat was de situatie op donderdag. De komende dagen voorspellen de weermannen echter nog sneeuw en stevige vorst, wat het parcours een stuk harder en sneller maakt. Omstandigheden waarmee de kansen van Lars van der Haar op het podium zouden stijgen. Tot zaterdag blijft de conditie van de ondergrond een groot vraagteken. Het parcours ziet er in ieder geval zo uit:

De favorieten:

Vijf sterren: Pauwels
In de winter van 2011 deed Kevin Pauwels nadrukkelijk van zich spreken en de stille crosser uit de Kempen behoort sindsdien tot de absolute wereldtop. Pauwels heeft zich dan ook ontwikkeld tot iemand die op vele ondergronden uitstekend uit de voeten kan. Ook de, naar verwachting, snelle omloop in Amerika moet hem liggen. Bovendien won hij al vijf crossen en stak hij de laatste twee wereldbekers in een goede vorm. Tot slot kan de Belg rekenen op een sterk eindschot en ploegmaat Klaas Vantornout, de Belgisch kampioen. Zenuwen willen de 28-jarige Pauwels echter nog wel eens parten spelen. Zo kwam de wereldkampioen bij de junioren en beloften bij de profs nog niet verder dan twee bronzen medailles. Wordt de spanning ook in Louisville zijn valkuil?

Vier sterren: Albert, Nys
Wie wel weet hoe het is om de wereldtitel tussen de elite te winnen, is Sven Nys. Hij geldt als de beste crosser aller tijden, maar hij veroverde pas één keer het goud. Die zege dateert al weer uit 2005, toen hij in Sankt Wendel (Dui) de sterkste was. Door verschillende redenen lukte het daarna verrassend genoeg niet meer. Een tweede mondiale titel zou de kroon op zijn imposante carrière zijn. Na een periode van ziekte is De Kannibaal van Baal weer topfit. Ook over de omloop was Nys zeer tevreden. Alle ingrediënten voor een tweede wereldtitel lijken aanwezig. Lukt het de 36-jarige Nys, met al zijn ervaring, om eindelijk zijn tweede en verdiende regenboogtrui te winnen?

Niels Albert aast dan weer op een derde gouden medaille. Hij was de enige Belg die in de afgelopen vijf jaar wereldkampioen werd. In 2009 (Hoogerheide) en 2012 (Koksijde) kon hij solo zegevieren. Dit seizoen staat de teller met overwinningen al op tien, maar de felbegeerde regenboogtrui is het ultieme doel. Om niets aan het toeval over te laten stak Albert al een week eerder dan alle andere leden uit de Belgische WK-selectie, met uitzondering van belofte Wietse Bosmans, de oceaan over. Kosten noch moeite werden gespaard om ook de begeleiders zo snel mogelijk tot zijn beschikking te hebben. Zaterdag moet blijken of dit het gewenste resultaat oplevert. Een grote kandidaat voor de zege is de titelverdediger uiteraard. Zeker als je in 31 van de 36 crossen op het podium eindigt.

Drie sterren: Van der Haar, Peeters, Vantornout
Belgisch kampioen Klaas Vantornout geldt als de vierde kandidaat uit het Belgische kamp. Net als op het BK in Mol kan hij wellicht profiteren van rivaliteit tussen de drie topfavorieten. Bovendien kan hij samen met Kevin Pauwels het ploegenspel spelen. Iets dat men al meermaals (Rome, BK in Mol) perfect uitvoerde. Vantornout is bovendien altijd goed op kampioenschappen. Dat gaat ook op voor Rob Peeters. Zo debuteerde de renner van Telenet-Fidea vorig jaar op het WK in Koksijde en reed toen enigszins verrassend naar het zilver. Ook ditmaal is hij namens de Belgen een outsider.

De grootste bedreiging voor de Belgen komt wellicht uit Nederland. In de Belgische media laten renners vaak de naam van Lars van der Haar vallen als belangrijkste tegenstrever. Zij vrezen met name het sterke eindschot van de vinnige Woudenberger. De tweevoudig wereldkampioen bij de beloften maakte als eerstejaars prof direct indruk met sterke optredens in de World Cup (2e in Tabor en Hoogerheide). Wanneer het parcours er snel en bevroren bijligt stijgen de kansen op een mooie podiumplaats. De Belgen zijn alvast gewaarschuwd.

Twee sterren: Aernouts, Van Amerongen, Simunek, Wellens
Deze vier heren hebben één ding gemeen: ze moeten een superdag hebben om in de buurt van het podium te komen. Bart Wellens (wereldkampioen in 2003 en 2004) had zo’n uitschieter in de Superprestige-cross van Asper-Gavere waar hij derde werd. En Bart Aernouts had die uitstekende benen tijdens de Jaarmarktcross in Niel, waar hij als tweede eindigde. De vraag is of zij dit op het moment suprême kunnen herhalen. Thijs van Amerongen reed een sterk seizoen, maar een plaats in de subtop lijkt het hoogst haalbare. Ook Radomir Simunek maakt deel uit van die subtop, maar op een harde ondergrond kunnen de Tsjechen altijd meer.

Één ster: Bina, Fontana, Mourey, Tararmarcaz, Zahner
Plotseling was hij daar, Martin Bina. Tot verbazing van iedereen die het veldrijden volgt, schreef de Tsjech de wereldbeker-cross van Hoogerheide op zijn naam. Kan hij op een harde ondergrond nog eens stunten? Op het WK kwam Marco Aurelio Fontana nooit verder dan een zesde plaats, maar in ‘zijn’ Rome behaalde hij deze winter de beste klassering (derde) ooit in een grote internationale cross. Kan hij op een snelle omloop als die in Louisville andermaal sterk voor de dag komen? Francis Mourey (Fra) kennen we langer dan vandaag en is met zijn ervaring iemand om altijd rekening mee te houden op een kampioenschap. Julien Taramarcaz was in 2005 wereldkampioen bij de junioren, maar koos daarna voor de weg. Na een mislukt avontuur, keerde hij terug naar zijn geliefde cross. En de Zwitser toonde met name in Roubaix dat hij nog over talent beschikt. Komt dat ook tot uiting op het WK? Simon Zahner, een landgenoot van Taramarcaz, sluit de rij. In het winterse Hoogerheide fietste hij twee weken geleden naar een bronzen plak. Misschien dat hij dit goede gevoel mee naar de Verenigde Staten heeft weten te nemen.

Joker: Jeremy Powers (Vst)
Een wereldkampioenschap in eigen land is altijd iets speciaal, dat moet ook Jeremy Powers beseffen. Renners stijgen op zulke dagen regelmatig boven zichzelf uit en ook Powers hoopt op een dergelijk scenario. Als een Amerikaan voor eigen publiek kan stunten, is het de man uit Conneticut wel. Kan hij in de voetsporen treden van landgenoot Jonathan Page (zilver 2007)?

De favorieten voor het WK Veldrijden 2013 volgens Cycling Story:
***** Pauwels
**** Albert, Nys
*** Van der Haar, Peeters, Vantornout
** Aernouts, Van Amerongen, Simunek, Wellens
* Bina, Fontana, Mourey, Taramarcaz, Zahner

Joker: Powers