Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Selectie Nederland Cyclocross: WK Veldrijden 2013 – Selectie Nederland

De Nederlandse delegatie die 2 en 3 februari actief zal zijn op het WK Veldrijden in Louisville (VSt) is bekend. Bondscoach Johan Lammerts hanteerde een strenge eis (plaats bij de beste 8 in een World Cup) die maar door drie mannen is gehaald. Naast nationaal kampioen Lars van der Haar, outsider voor de wereldtitel, zijn dat Thijs van Amerongen en Twan van den Brand.

Bij de vrouwen draait alles natuurlijk om Marianne Vos. In de staat Kentucky kan zij al haar zesde wereldtitel in het veld veroveren. Vos krijgt met name tegenstand van thuisrijdster Katie Compton en de Britse Helen Wyman. Ook landgenote Sanne van Paassen geldt als concurrente en kandidate voor het podium. Sabrina Stultiens is de derde Nederlandse vrouw.

De belangrijkste troeven voor het goud bij de beloften zijn Corné van Kessel en Mike Teunissen. Hopelijk kunnen zij de twee wereldtitels van Lars van der Haar een vervolg geven. Nederlands kampioen David van der Poel kan in de Verenigde Staten wel eens voor een verrassing zorgen. Emiel Dolfsma, Tijmen Eising en Michiel van der Heijden maken de beloftenselectie compleet.

Titelverdediger Mathieu van der Poel is natuurlijk torenhoog favoriet bij de junioren. De zoon van ex-wereldkampioen Adrie van der Poel won alle 23 (!) wedstrijden waarin hij startte. Het grote talent lijkt dan ook af te stevenen op titelprolongatie. Martijn Budding maakt na een sterk seizoen ook nadrukkelijk aanspraak op een podiumplaats. Voor Richard Jansen lijkt dit momenteel nog wat te hoog gegrepen.

Een overzicht van alle Nederlandse vertegenwoordigers op het WK Veldrijden.

Nederlandse selectie WK Veldrijden 2013 – Elite/mannen:
– Twan van Amerongen
– Twan van der Brand
– Lars van der Haar

Reserve: Niels Wubben

Nederlandse selectie WK Veldrijden 2013 – Vrouwen:
– Sanne van Paassen
– Sabrina Stultiens
– Marianne Vos

Reserve: Annefleur Kalvenhaar

Nederlandse selectie WK Veldrijden 2013 – Beloften:
– Emiel Dolfsma
– Tijmen Eising
– Michiel van der Heijden
– Corné van Kessel
– David van der Poel
– Mike Teunissen

Reserves: Gert-Jan Bosman en Stan Godrie

Nederlandse selectie WK Veldrijden 2013 – Junioren:
– Martijn Budding
– Richard Jansen
– Mathieu van der Poel