Tour Down Under 2013 – Uitslag etappe 2 Tour Down Under 2013 – Uitslag etappe 2

Olympisch kampioen op de baan Geraint Thomas grijpt de macht in de Tour Down Under na een indrukwekkende overwinning op de tweede dag van het zesdaagse WorldTour-evenement. “Ik kwam hier alleen om hard te fietsen en om te zien of er een mogelijkheid was een etappe te winnen”, zei Thomas.

“Het algemeen klassement is een bonus. Nu ik de trui heb, zal ik proberen die te houden. Als me dat morgen lukt, dan zal dat een hele prestatie zijn.” De tweede etappe nam de renners over 116,5 kilometer van Mt Barker naar Rostrevor, waar achter de 26-jarige Welshman de Spanjaard Javier Moreno Bazan (Movistar) en de Belg Ben Hermans (RadioShack-Leopard) tweede en derde werden. Dankzij zijn zege mag Thomas tevens de leiderstrui aantrekken.

De etappe van vandaag kende een klim op minder dan tien kilometer voor de aankomst. De eerste categorie-berg was 2,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent. De Nieuw-Zeelander George Bennett (RadioShack-Leopard) leek als eerste boven te komen, maar uiteindelijk claimde niet hij, maar Thomas na een succesvolle tegenaanval de bergpunten. Samen met Bennett, Hermans en Moreno (Movistar) dook hij de afdaling in naar de finish.

Thomas is al een paar weken in Adelaide ter voorbereiding en wist wat hij kon verwachten in de laatste kilometers. Met die kennis kon hij met een vroege sprint zijn vluchtgenoten verrassen.

Ondertussen was wereldkampioen Philippe Gilbert tegen de rond gesmakt, van tevoren aangetipt als één van de favorieten voor de ritzege. Ondanks het grote aantal valpartijen in de afdaling, was Arnaud Courteille (FDJ) de enige renner die de wedstrijd moest verlaten.

Eerder op de dag tekenden vier renners voor de vlucht van de dag. Het waren de ‘Aussies’ Calvin Watson (UniSA-Australia) en Will Clarke (Argos-Shimano) en de Fransman Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale) en de Deen Christopher Juul Jensen (Saxo Bank-Tinkoff) die vooruit reden, maar het kwartet kreeg niet veel ruimte van het peloton.

Uitslag etappe 2: Mt Barker – Rostrevor 116,5 km

1.Geraint Thomas (GBr)Sky Procycling2u 44' 18"
2.Javier Moreno Bazan (Spa)Movistar+1"
3.Ben Hermans (Bel)Radioshack-Leopard+1"
4.Tom Jelte Slagter (Ned)Blanco+4"
5.Tim Wellens (Bel)Lotto-Belisol+4"
6.Daniele Pietropolli (Ita)Lampre-Merida+4"
7.Jack Bauer (NZe)Garmin-Sharp+4"
8.Wilco Kelderman (Ned)Blanco+4"
9.Ion Izagirre (Spa)Euskaltel-Euskadi+4"
10.George Bennett (NZe)Radioshack-Leopard+4"

Algemeen klassement na etappe 2:
1.Geraint Thomas (GBr)Sky Procycling6u 19' 32"
2.Javier Moreno Bazan (Spa)Movistar+5"
3.Ben Hermans (Bel)Radioshack-Leopard+7"
4.Daniele Pietropolli (Ita)Lampre-Merida+14"
5.Tom Jelte Slagter (Ned)Blanco+14"