Tour Down Under 2013 – Uitslag etappe 1 Tour Down Under 2013 – Uitslag etappe 1

Andre Greipel is zijn UCI WorldTour gestart met een zege. De Duitser boekte in Lobethal zijn twaalfde etappezege in de Tour Down Under en kwam daarmee op gelijke hoogte met Robbie McEwen, die onlangs zijn fiets aan de wilgen hing. “We verwachtten meer aanvallen”, zei Greipel.

“De ploeg leverde wederom fantastisch werk af. Het was moeilijk de koers te controleren en vooraan mee te blijven rijden, maar de ploeg deed haar werk uitstekend.” De 30-jarige renner van Lotto-Belisol was één van de favorieten voor de etappe van Adelaide-Noord, door de heuvels naar het dorpje Lobethal.

Vroeg in de koers zette de Australische beloftenkampioen Jordan Kerby (UniSA-Australia) een solo op touw, die zo’n 100 kilometer duurde. Onderweg pakte de jongeling de bergpunten op de Checker Hill en verzekerde zich van de eerste bergtrui in de Tour Down Under.

Toen de Queenlander gepakt was, probeerde Jerome Pineau (Omega Pharma-Quick Step) te ontsnappen. De Fransman kreeg eventjes de ruimte, maar moest pas op de plaats maken toen wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC Racing) demarreerde voor de bonificatieseconden bij de tussensprint. “De tijdsbonus is beter voor de positie van de volgwagen”, zei Gilbert. “Vandaag waren we slechts 18e. Vanaf nu is het makkelijker om bidons te halen.”

Vanaf dat moment begon de finale. Greipels ploeggenoten bij Lotto-Belisol zetten hun kopman prima af en de Duitser beloonde het werk met een ritzege. Tweede was Arnaud Demare (FDJ) en Blanco’s Mark Renshaw kwam als derde over de streep.

Morgen rijden de 132 renners van Mount Barker naar Rostrevor (116,5 km).

Uitslag etappe 1: Prospect – Lobethal 135 km

1.Andre Greipel (Dui)Lotto-Belisol3u 35' 24"
2.Arnaud Demare (Fra)FDJz.t.
3.Mark Renshaw (Aus)Blancoz.t.
4.Simone Ponzi (Ita)Astanaz.t.
5.Steele von Hoff (Aus)Garmin-Sharpz.t.
6.Roberto Ferrari (Ita)Lampre-Meridaz.t.
7.Daniele Pietropolli (Ita)Lampre-Meridaz.t.
8.Edvald Boasson Hagen (Noo)Sky Pro Cyclingz.t.
9.Jose Joaquin Rojas Gil (Spa)Movistarz.t.
10.Zakkari Dempster (Aus)UNI SA-Australiaz.t.

Algemeen klassement na etappe 1:

1.Andre Greipel (Aus)Lotto-Belisol3u 35' 14"
2.Arnaud Demare (Fra)FDJ+4"
3.Mark Renshaw (Aus)Blanco+6"
4.Simon Gerrans (Aus)ORICA GreenEDGE+7"
5.Philippe Gilbert (Bel)BMC+7"