Cyclocross: Wereldbeker Hoogerheide 2013 – Uitslag Cyclocross: Wereldbeker Hoogerheide 2013 – Uitslag

De Wereldbeker veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide heeft met Martin Bina een zeer verrassende winnaar gekregen. Op het spekgladde en besneeuwde parcours reed de Tsjech solo naar de overwinning. Lars van der Haar werd voor eigen publiek tweede, terwijl Simon Zahner ervoor zorgde dat er voor het eerst tijdens deze WB geen Belg op het podium stond. Niels Albert eiste dan wel de eindoverwinning voor zich op.

De beslissing viel op Noord-Brabantse bodem op drie ronden van het einde. In de kopgroep, waar favorieten als Sven Nys en Lars van der Haar al eens ten val kwamen, voelde Bina zich het beste thuis op deze ondergrond. De voormalig wereldkampioen bij de beloften besluit met nog drie ronden te gaan een versnelling te plaatsen. Hij slaat direct een gat en ondanks een schuiver, weet hij toch tot de finish knap stand te houden. Lars van der Haar kwam nog in de buurt, maar strandde op zeven seconden van de verrassende winnaar. Nummer drie, de Zwitser Simon Zahner, gaf uiteindelijk elf tellen toe.

De Belgen vielen buiten het podium, maar streden wel om de eindzege in het WB-klassement. Voor aanvang van deze laatste manche verdedigde Niels Albert een voorsprong van zestien punten op landgenoot Kevin Pauwels. Laatstgenoemde zet de leider onder druk en is in de voorlaatste ronde zelfs virtueel leider. Kettingproblemen gooien een ronde later echter roet in het eten. Albert passeert de stilstaande Pauwels en legt zodoende definitief beslag op de wereldbeker.

Wereldbeker Hoogerheide 2013 – Uitslag:

1.Martin Bina (Tsj)1u 02' 17''
2.Lars van der Haar (Ned)+7''
3.Simon Zahner (Zwi)+11''
4.Sven Nys (Bel)+22''
5.Niels Albert (Bel)+27''
16.Thijs van Amerongen (Ned)+1'56''

Wereldbeker veldrijden 2012-2013 – Eindklassement:

1.Niels Albert (Bel)540 punten
2.Kevin Pauwels (Bel)516 punten
3.Sven Nys (Bel)506 punten
4.Lars van der Haar (Ned)411 punten
5.Bart Aernouts (Bel)372 punten
9.Thijs van Amerongen (Ned)318 punten